Καμιά λύση και καμιά επαρκής απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα στο σοβαρό πρόβλημα των επιθέσεων λύκων σε κοπάδια αιγοπροβάτων σε διάφορες περιοχές της ορεινής Τριχωνίδας. Το πρόβλημα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και πέρυσι τον Οκτώβριο συγκεντρώθηκαν περίπου 900 υπογραφές κτηνοτρόφων σε μια αγωνιώδη έκκληση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αν και έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε, το μόνο που έγινε ήταν να παραπέμπονται οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων από το ένα υπουργείο στο άλλο: Ο κ. Αποστόλου τους παρέπεμψε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ο κ. Τσιρώνης με τη σειρά του στο γραφείο του αν. υπουργού Σωκράτη Φάμελλου. Συνεργάτης του κ. Φάμελλου, φέρεται να είπε στους κτηνοτρόφους, ότι το θέμα “εξετάζεται” χωρίς όμως να δοθεί και από εκεί μια σαφής απάντηση.
“Οι λύκοι σε λίγο θα μπουν στα χωριά μας και θα αρχίσουν να επιτίθενται και σε εμάς. Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ανοίξουν τα καταφύγια, ώστε να κυνηγήσουν εκεί οι κυνηγοί και οι λύκοι με αυτόν τον τρόπο να απομακρυνθούν. Μας λένε να απευθυνθούμε στον ΕΛΓΑ για να αποζημιωθούμε. Ο ΕΛΓΑ δίνει ψίχουλα για την επίθεση σε μια προβατίνα π.χ. τη στιγμή που το κόστος απώλειας της είναι πολλαπλάσιο. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να ταΐζουμε εμείς του λύκους!” σημειώνει μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Επιτροπής των εκατοντάδων κτηνοτρόφων κ. Βασίλης Τσούνης, μιλώντας στο agriniopress.gr.
Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόβλημα “ακουμπά” όλα σχεδόν τα χωριά του ορεινού όγκου της Τριχωνίδας, όπως το Λευκό, την Αράχωβα, το Κρυονέρι, την Κυρα Βγένα, τα Σιτόμενα, το Ζελίχοβο (Αγία Παρασκευή), την Παλαιοκαρυά, την Καλλιθέα, το Αφράτο, το Περιστέρι και πολλά ακόμη χωριά του Δήμου Θέρμου. Όπως μάλιστα καταγγέλλεται, πολύ πρόσφατα, επίθεση λύκων έγινε σε κοπάδι προβάτων, λίγα μόλις μέτρα από το νέο αρχαιολογικό Μουσείο του Θέρμου! Το καλοκαίρι, ήταν πραγματικά εφιαλτικό, λένε ακόμη οι κτηνοτρόφοι.
“Ζητάμε των υποστήριξη των Κυνηγετικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών καθώς και των κτηνοτροφικών Συλλόγων όλης της χώρας. Έχουμε επιδείξει αρκετή υπομονή και το μόνο που εισπράττουμε είναι αδιαφορία. Αν δεν πάρουμε απαντήσεις η επόμενη κίνηση μας είναι να κατέβουμε στην Αθήνα”, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης.
agriniopress.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *