Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με τη Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, παρουσιάζει μια αναδρομή στην Ελληνική Επανάσταση, δίνοντας έμφαση στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Δυτική Στερεά Ελλάδα.

ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21”, είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται στο Μουσείο για τον Λόρδο Βύρωνα & τον Φιλελληνισμό, της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου. (ΒΥΡΩΝΕΙΟ ΚΤΗΡΙΟ).

Η έκθεση θα λειτουργεί: Τρίτη έως Σάββατο από 10:00 – 14:00 (εκτός Κυριακής & Δευτέρας που είναι κλειστό, καθώς και στις επίσημες Αργίες) – Οι ομαδικές επισκέψεις σε γκρουπ άνω των 8 ατόμων και τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα γίνονται κατόπιν προγραμματισμού ( τηλ. 26310 23174 και 26310 26118) – Το ωράριο σε έκτακτες περιπτώσεις ενδέχεται να τροποποιηθεί.
Ακολουθώντας τους βασικούς άξονες της επετειακής έκθεσης της Αθήνας, δεκάδες αντικείμενα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και έγγραφα από το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της ΙΕΕΕ φωτίζουν πρόσωπα και γεγονότα της περιόδου, από το ξέσπασμα της Επανάστασης μέχρι την απελευθέρωση και τα πρώτα χρόνια του νέου ελληνικού κράτους.
Αναλυτικότερα η έκθεση αρχίζει την αφηγηματική της πορεία από τις συνθήκες που διαμόρφωσαν και προετοίμασαν το ξέσπασμα της Επανάστασης. Το διαδραστικό έκθεμα της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή παρέχει πληροφορίες για τον μοναδικό αυτό χάρτη και τον δημιουργό του, για το κίνημα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και τους εκπροσώπους του, για τη Διασπορά των Ελλήνων και τη διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού και του Φιλελευθερισμού.
Στη συνέχεια, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα επαναστατικά κινήματα της Ευρώπης και κυρίως στην ίδρυση μυστικών εταιρειών, όπως η Φιλική Εταιρεία, η οποία ανέλαβε το έργο της προπαρασκευής του ελληνικού Αγώνα.
Ακολουθεί το ξέσπασμα της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες και την Πελοπόννησο και η έναρξη του Αγώνα στην Αιτωλοακαρνανία. Θέματα όπως οι τρόποι του πολέμου, ο πόλεμος στην ξηρά και στη θάλασσα, οι πολιορκίες, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και η διπλωματία παρουσιάζονται σε αυτή την ενότητα. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ηρωική Έξοδο των υπερασπιστών του Μεσολογγίου και στον αντίκτυπο που προκάλεσε στους Έλληνες και τους φιλέλληνες του εξωτερικού.
Το κίνημα του Φιλελληνισμού και ο κυριότερος εκπρόσωπός του ο λόρδος Byron αναπτύσσονται σε ξεχωριστή αίθουσα, στην οποία παρουσιάζονται θέματα σχετικά με τα φιλελληνικά κομιτάτα, τον Τύπο (μέσω ειδικού διαδραστικού εκθέματος) και τον λόρδο Byron, μέσα από το τρίπτυχο ποιητής-επαναστάτης-μύθος.
Στην τελευταία αίθουσα παρουσιάζονται εκθέματα σχετικά με την αποκατάσταση των αγωνιστών, τις πρώτες ιστοριογραφικές προσπάθειες σχετικά με την καταγραφή των γεγονότων της Επανάστασης, αλλά και τις προσπάθειες διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας και συγκρότησης συλλογικής μνήμης, μέσω εορτασμών, επετείων, μνημείων (Κήπος των Ηρώων) και μνημονικών τελετών (Εορτές Εξόδου).
Τέλος, παρουσιάζεται συνοπτικά το έργο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και κατ’ επέκταση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και η συμβολή τους στη διατήρηση της μνήμης και των επετειακών εορτασμών για την Ελληνική Επανάσταση.

Από αριστερά, ο Δήμαρχος, κ. Κώστας Λύρος, ο Περιφερειαρχης Δυτικής Ελλάδος, κ. Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης, η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, Ροδάνθη – Ρόζα Φλώρου και ο μικρός Ειρηναίος Φλώρος.

Η έκθεση που το επίσημο ξεκίνημά της έγινε την περασμένη Κυριακή 27/6  πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας και των Ιδρυμάτων: Ευγενίδου, Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, Λαμπράκη, Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και Μποδοσάκη. Τεχνολογική υποστήριξη: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Το διαδραστικό έκθεμα της Χάρτας του Ρήγα υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.