Μισή ώρα έντονης βροχόπτωσης ήταν αρκετή για να ξεχειλίσει ένα ρέμα στο Χαλίκι, το οποίο τις προηγούμενες φορές και κυρίως στις καταιγίδες του περασμένου Δεκέμβρη έγινε αιτία να πλημμυρίσουν σπίτια και χωράφια.
Φερτά υλικά, ξύλα και σκουπίδια έκλεισαν την δίοδο του νερού στο ύψος της Εθνικής Οδού και το νερό πέρασε πάνω από το δρόμο μεταφέροντας και όλα τα προαναφερόμενα υλικά. «Ευτυχώς που σταμάτησε η βροχή» λένε οι κάτοικοι, «διαφορετικά μπορεί να θρηνούσαμε θύματα τροχαίων και περιουσίες», αφού το νερό θα έμπαινε και πάλι στα σπίτια. Στο ένα μάλιστα από αυτά, ιδιοκτησίας του Σπύρου Σιδηρά, όπου ζουν και ηλικιωμένοι ανήμποροι άνθρωποι, μετέφερε λάσπες και πέτρες μέχρι την είσοδο.
Στο σημείο έσπευσε και ο αντιδήμαρχος Αιτωλικού, Ανδρέας Κότσαλος, και η αστυνομία προκειμένου να δουν τι μέτρα μπορούν να ληφθούν, δεδομένου ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Ο λόγος που συμβαίνει κάθε φορά αυτή η καταστροφή είναι επειδή οι σωλήνες άρδευσης ιδιοκτητών χωραφιών, που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του ρέματος και διασταυρώνονται σωλήνα της ΔΕΥΑΜ δεν έχουν σταθεροποιηθεί στο πάνω μέρος της γέφυρας, ώστε το νερό και ότι μεταφέρει μαζί του, να μπορεί να περάσει από κάτω χωρίς εμπόδια, με αποτέλεσμα τα υλικά να συσσωρεύονται στην διασταύρωση των σωλήνων και να μην επιτρέπουν στο νερό να φύγει. Έτσι αυτό περνάει πάνω από τη γέφυρα στην Εθνική Οδό και μπαίνει μέσα στα χωράφια και στα σπίτια.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Κότσαλος, μετά την καταστροφή του περασμένου Δεκεμβρίου προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες ότι η επανατοποθέτηση των σωλήνων, που είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά, πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις εντολές των μηχανικών της Περιφέρειας. Εκείνοι όμως, όπως φάνηκε, δεν συμμορφώθηκαν και η καλοκαιρινή μπόρα έφερε μαζί της τα ίδια προβλήματα.
Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών της περιοχής, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, συγκεντρώθηκαν και απευθύνθηκαν στους αρμόδιους, μετά την περσινή πλημμύρα, προκειμένου να λυθεί το θέμα, αλλά ακόμα δεν έγινε τίποτα ουσιαστικό. Όπως λέει ο κ. Σιδηράς, το μόνο που έγινε ήταν η παρέμβαση του δήμου για τον καθαρισμό του ρέματος, που αν δεν γινόταν και αυτό, σήμερα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.
Ο ίδιος φρόντισε να απομακρύνει όσα σκουπίδια μπορούσε από το ρέμα, αλλά η επόμενη βροχή που θα έρθει, σίγουρα θα φέρει και άλλα και το πρόβλημα θα επαναληφθεί. Επίσης έδεσε με σκοινί τους σωλήνες από την μπάρα της Εθνικής Οδού, για να μην συγκεντρωθούν και πάλι εκεί φερτά υλικά αλλά να φεύγουν όσο αυτό είναι δυνατόν.
Οι αγροτικοί δρόμοι σε πολλά σημεία υπέστησαν σοβαρές ζημιές και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν τους στάβλους τους παρά μόνο με τρακτέρ. Φοβούνται όμως ότι η επόμενη καταιγίδα θα κόψει το δρόμο στα δύο. Αν δεν καθαριστεί το ρέμα από εκεί που ξεκινάει, οι κάτοικοι δεν θα βρουν ησυχία, αφού συνεχώς θα μεταφέρονται χώμα, λάσπη, ξύλα και σκουπίδια προς τις εκβολές του. Αυτό το Σαββατοκύριακο πάντως θα είναι αγωνιώδες για τους κατοίκους που βρίσκονται επί ποδός μήπως μπορέσουν να προλάβουν τα χειρότερα και καλούν τους αρμόδιους να βρουν άμεσα λύση.
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ
http://www.aixmi-news.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *