Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑΜε ένα «κλικ» από το σπίτι ή το γραφείο σε 12 δόσεις...

Με ένα «κλικ» από το σπίτι ή το γραφείο σε 12 δόσεις όλες οι οφειλές προς την εφορία


Εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου θα έχουν από τον Φεβρουάριο τη δυνατότητα εξόφλησης όλων ανεξαιρέτως των οφειλών τους προς την Εφορία έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις πριν καν γίνουν ληξιπρόθεσμες.
Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται μέσω της “πάγιας ρύθμισης” του ν. 4152/2013 για την υπαγωγή στην οποία δεν θα απαιτείται πλέον προσέλευση στην Εφορία για την υποβολή της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αλλά θα αρκεί η ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή μιας απλής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, μέσω του συστήματος TAXISNET.
Συγκεκριμένα, όλοι οι φορολογούμενοι θα μπορούν πλέον να ρυθμίζουν σε πολλές μηνιαίες δόσεις και τα μη ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τις Δ.Ο.Υ. από τον υπολογιστή του σπιτιού τους ή του γραφείου τους, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSNET, τις σχετικές αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις.
Κάθε φορολογούμενος που θα επιθυμήσει να υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς την Εφορία θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζει ότι:
α) Το συνολικό ποσό των οφειλών που θα ρυθμίσει θα επιβαρυνθεί με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%.
β) Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας καθώς και τυχόν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία, εφόσον είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας.
Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για τη ρύθμιση των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις θα είναι πάρα πολύ απλή, καθώς θα απαιτεί από τον κάθε ενδιαφερόμενο φορολογούμενο να ακολουθήσει μόνο τα παρακάτω βήματα:
1) Είσοδο στο σύστημα ΤΑΧΙSnet και στην εφαρμογή “Αίτηση ρύθμισης οφειλών”: Από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr, ο φορολογούμενος θα μπορεί να επιλέγει κατά σειρά “Υπηρεσίες προς πολίτες”, “Αίτηση ρύθμισης οφειλών” και “Είσοδος στην εφαρμογή”. Στη συνέχεια θα πληκτρολογεί το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης στο σύστημα TAXISNET και θα εισέρχεται στο κυρίως μενού της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία.
2) Είσοδο στην φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης: Από το κεντρικό μενού της εφαρμογής θα επιλέγει “Συνέχεια” δίπλα από την ένδειξη “Ρ2 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013” και στη συνέχεια “Υποβολή νέας” αίτησης. Κατόπιν θα επιλέγει “ρύθμιση έως 12 δόσεις” και θα εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του οι οφειλές του προς την Εφορία που μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Οι οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις είναι αυτές που προέρχονται από τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. και ο Φ.Π.Α. Ο φορολογούμενος θα επιλέγει, στη συνέχεια, “επόμενη σελίδα” και εθα μφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή του η φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης με προσυμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία ταυτότητάς του.
3) Συμπλήρωση της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης: Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9. Εφόσον διαθέτει εισοδήματα ή και ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις οφείλει να τα δηλώσει επιπροσθέτως. Πρέπει επίσης να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν εκκρεμεί εναντίον του κατηγορία για ποινικού χαρακτήρα αδίκημα φοροδιαφυγής. Στην συνέχεια, θα πρέπει να αναγράψει τα καθαρά μηνιαία έσοδά του και τα μηνιαία έξοδά του. Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών θα κρίνει το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα κληθεί να πληρώνει με τη ρύθμιση της οφειλής του και, συνακόλουθα, καί τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 12. Όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ μηνιαίων εσόδων και μηνιαίων εξόδων τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα τού εγκρίνει το σύστημα. Θα μπορεί επίσης να δηλώσει και τους αριθμούς ΙΒΑΝ όλων των τραπεζικών του λογαριασμών.
4) Υποβολή αίτησης: Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης των στοιχείων της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης ο φορολογούμενος θα μπορεί να πληκτρολογήσει την ένδειξη “υποβολή αίτησης”. Η αίτηση θα υποβάλλεται και θα τίθεται άμεσα υπό επεξεργασία από το σύστημα ΤΑΧΙSNET. Αμέσως θα εμφανίζονται τα βασικά στοιχεία της προς έγκριση ρύθμισης, δηλαδή: το ύψος του χρέους που ρυθμίζεται, το ύψος των τόκων που επιβαρύνουν το χρέος, ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων δόσεων, η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης, η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης, το συνολικό πληρωτέο ποσό και η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), ένας κωδικός αριθμός αποτελούμενος από τρία σκέλη που έχει εκδοθεί από το σύστημα TAXISNET κατά την επεξεργασία της αίτησης και ο οποίος χρησιμεύει στην αναγνώριση της ρυθμιζόμενης οφειλής από το σύστημα κάθε φορά που ο φορολογούμενος προβαίνει στην πληρωμή μιας δόσης της ρύθμισης.
5) Επικύρωση ρύθμισης: Για να επικυρωθεί και να γίνει αποδεκτή από το σύστημα η αιτούμενη ρύθμιση θα πρέπει ο φορολογούμενος να πληρώσει το ποσό της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης. Η πληρωμή της πρώτης δόσης θα μπορεί να γίνει είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) είτε στο ΑΤΜ ενός υποκαταστήματος της τράπεζας του φορολογούμενου είτε στο γκισέ υποκαταστήματος οποιασδήποτε τράπεζας. Η εξόφληση της δόσης θα είναι εφικτή είτε με την πληκτρολόγηση – σε περίπτωση πληρωμής μέσω e-banking ή μέσω ΑΤΜ – είτε με την προσκόμιση – σε περίπτωση προσέλευσης στο ταμείο τραπεζικού υποκαταστήματος – της Ταυτότητας Ρυθμιζόμενης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), δηλαδή του ειδικού τριμερούς πολυψήφιου κωδικού αριθμού που συνοδεύει την ρυθμιζόμενη οφειλή και τον οποίο του έχει εκδώσει το σύστημα κατά την επεξεργασία της αίτησης.
Το αργότερο τρεις μέρες μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης, το σύστημα ΤΑΧΙSNET θα εμφανίζει την ρύθμιση επικυρωμένη και θα παρουσιάζει τον κατάλογο με τις προθεσμίες πληρωμής των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης. Κάθε δόση, από τη δεύτερη έως την τελευταία, θα πρέπει να καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του κάθε επόμενου μήνα. Η πληρωμή της κάθε δόσης θα μπορεί να γίνει με οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους.Γιώργος Παλαιτσάκης Γιώργος Παλαιτσάκης
πηγη dikaiologitika.gr