Με πιστοποιητικό θα μπορούν να κυκλοφορούν όσοι εμβολιαστούν, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση.

Μέσα από ειδική πλατφόρμα θα μπορούν να εκδίδουν το πιστοποιητικό τους όσου εμβολιαστούν το προσεχές διάστημα.

Οπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό, καθώς η απόφαση για υποχρεωτικότητα του εμβολίου ειναι κάτι που αντιβαίνει στους όρους του συντάγματος.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για το αν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα ή γενικότερα για όσα άτομα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, όπως συμβαίνει σε κάποιες αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες ζητούν πιστοποιητικό.

Γιατί οι Βρετανοί θα ξεκινήσουν πρώτοι τους εμβολιασμούς

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η καθηγήτρια στην πρόσφατη απόφαση της Βρετανίας να εγκρίνει πρώτη το εμβόλιο για την λοίμωξη covid-19 και να είναι οι πρώτοι που θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς, και όπως είπε «αυτό δεν ξαφνιάζει τους παιδιάτρους, καθώς αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών οι Βρετανοί έχουν αντιδράσει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στη διάρκεια μικρότερων επιδημικών εξάρσεων, σώζοντας τις ζωές πολλών μικρών παιδιών».

Ανέφερε ότι τον Νοέμβριο του 1999, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που εφάρμοσε μαζικό εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας C. Μέσα σε λίγους μήνες οι Βρετανοί πρώτοι στον κόσμο κατάφεραν να εμβολιάσουν το 80% των παιδιών και εφήβων τους με αποτέλεσμα την δραματική μείωση της μηνιγγίτιδας στη χώρα τους κατά 90%. Τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν σημειώθηκαν περισσότερα από 300 περιστατικά κοκίτη σε βρέφη κάτω των τριών μηνών, οι Βρετανοί αποφάσισαν να εμβολιάσουν όλες τις εγκύους. Πέτυχαν μόλις σε 8 εβδομάδες να εμβολιαστεί το 78% των εγκύων που βρίσκονταν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Σταμάτησαν την ενδημική έξαρση του κοκίτη στη χώρα και το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Οι Βρετανοί έχουν και στο πρόσφατο παρελθόν επιδείξει εγρήγορση, αυξημένα αντανακλαστικά, τόλμη, αποφασιστικότητα, αλλά και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση, έχουν αποδειχθεί πρωτοπόροι στην αντιμετώπιση προκλήσεων στη δημόσια υγεία», τόνισε..dikaiologitika.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *