karda2
Οι καρδάρες ήταν ξύλινα δοχεία τα οποία ήταν αρκετά φαρδιά και ήταν ζωσμένες με λαμαρινένια στεφάνια και ημικυκλικά σιδερένια χερούλια. Τις καρδάρες τις
χρησιμοποιούσε ο τσοπάνης για να πιάνει το γάλα κατά το άρμεγμα.
karda3
Γνώριζαν πόσες οκάδες γάλα μπορούσε να χωρέσει η καθεμιά. Γι’ αυτό και την καρδάρα τη λέγανε και »μετριγιάρα». Οι μικρές καρδάρες χωράνε δέκα οκάδες γάλα ενώ οι μεγάλες χωράνε δεκαπέντε οκάδες γάλα. Συνήθως ο τσοπάνης στην ξύλινη καρδάρα έπηζε το τυρί.
Εκτός όμως από τις ξύλινες καρδάρες υπήρχαν και οι μπικόνες, οι τενεκεδένιες οι οποίες χωρούσαν μεγαλύτερες ποσότητες.
facebook.Τα όμορφα χωριά της Ελλάδας

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *