Βρίσκεται στη συμβολή της οδού Ηρακλείτου με την εθνική οδό Αγρινίου-Αντιρρίου, νοτιοδυτικά της πόλης και εκτός των ορίων του Σχεδίου του 1929. Ο Καπνικός Σταθμός Έρευνας Αγρινίου, αποτέλεσε περιφερειακό ερευνητικό τμήμα του Καπνολογικού Ινστιτούτου της Ελλάδας, με έδρα τη Δράμα.
Το συγκρότημα κτίστηκε το 1937 και αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Λέανδρο Ζωίδη ο οποίος σχεδίασε και το κτιριακό συγκρότημα του Καπνολογικού Ινστιτούτου στη Δράμα. Αποτελείται από 8 ξηραντήρια καπνών Αμερικάνικου τύπου (Virginia, Berley), κτήριο αποθήκευσης και επεξεργασίας, υπόστεγο (Κυρίως για αρμάθιασμα καπνού), κτήριο γραφείων και κατοικία φύλακα. Τα κτήρια είναι κεραμοσκεπή με ξύλινες στέγες και φέροντα οργανισμό από επιχρισμένη αργολιθοδομή. Εκτός από τα ξηραντήρια, τα υπόλοιπα κτίρια έχουν υποστεί ατυχείς προσθήκες και επεμβάσεις, που αλλοίωσαν αρκετά τον αρχικό τους χαρακτήρα. Η μορφολογία των κτηρίων είναι επηρεασμένη από τις αρχές του μοντέρνου κινήματος του ρασιοναλισμού* και της μεσοπολεμικής αναγέννησης. Το συγκρότημα σήμερα δεν λειτουργεί και ανήκει στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.





*Καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη Γερμανία, κυρίως την περίοδο του Μεσοπολέμου, ως μέρος του Μοντέρνου Κινήματος.
Πηγές:
-Ανδρικόπουλος Ε. Ευθύμιος (2010), Η Αρχιτεκτονική και η Πολεοδομία του Μεσοπολέμου στην Πόλη του Αγρινίου, Αθήνα, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
-http://www.sapere.it/enciclopedia/razionalismo+(architettura).html
/www.culture-gate.com

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *