aitoliko
Η Σιδηροδρομική Γραμμή Αιτωλικού – Κατοχής ήταν σιδηροδρομική γραμμή των Σιδηροδρόμων Βορειοδυτικής Ελλάδος. Αποτελούσε διακλάδωση από την σιδηροδρομική γραμμή Κρυονερίου – Αγρινίου που ξεκινούσε από το Αιτωλικό. Ήταν γραμμή μετρικού εύρους.

Η γραμμή Αιτωλικού – Κατοχής εγκαινιάστηκε το 1912. Ένωνε την πόλη και το νησί του Αιτωλικού με την ηπειρωτική χώρα εκατέρωθεν της λιμνοθάλασσας μέσω των δυο γεφυρών που εξυπηρετούν και σήμερα την πόλη και οι οποίες ήταν τότε μικτής (οδικής και σιδηροδρομικής) κυκλοφορίας. Ο σταθμός Κατοχής βρισκόταν στην απέναντι όχθη του Αχελώου από τον οικισμό της Κατοχής.
Η γραμμή τέθηκε εκτός εκμετάλλευσης το 1943 από τις ιταλικές αρχές κατοχής και αποξηλώθηκε, προκειμένου τα υλικά της επιδομής της να χρησιμοποιηθούν στην επέκταση της γραμμής Κρυονερίου – Αγρινίου προς Αμφιλοχία. Τα έργα της επέκτασης αυτής ξεκίνησαν, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν λόγω της συνθηκολόγησης της Ιταλίας και παραμένουν ορατά έως σήμερα πλησίον της Αμφιλοχίας. Από τη γραμμή Αιτωλικού – Κατοχής δεν έχουν απομείνει σχεδόν καθόλου ίχνη.
Στοιχεία γραμμής
Μήκος: 10,010 χιλιόμετρα
Εύρος: 1.000 χιλιοστά
Σταθμοί και στάσεις: 12
Μονή γραμμή
Ηλεκτροδότηση: Όχι
πληροφοριες wikipedia

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *