ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

%ce%bc%ce%b1%ce%bc%ce%bf%cf%823
Στην Πάτρα το πρώτο ζυθοποιείο εγκαταστάθηκε το 1876 ,στην περιοχή Αγυιάς από τον Λορέντζο Μάμο που ήταν γαμπρός του Ιωάννη Φιξ ,όμως αυτό δεν κράτησε πολύ και μεταφέρθηκε στην Αθήνα.
Το Σεπτέμβριο του 1907 άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Πέτρου Μάμου και του Σταφιδεμπορικού Οίκου Άμβουργερ, προκειμένου να ιδρύσουν από κοινού στην Πάτρα ένα Ζυθοποιείο και Παγοποιείο.
Ο Πέτρος Μάμος συνέταξε την τεχνοοικονομική μελέτη και το όλο επιχειρηματικό σχέδιο της νέας μονάδος προβαίνοντας, τόσο στον ακριβή σχεδιασμό των αναγκαίων κτηριακών εγκαταστάσεων – βιομηχανοστασίων, όσο και στην περιγραφή του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων για την παραγωγή, σε πρώτο στάδιο, 5.000 εκατόλιτρων ή 400.000 οκάδων ζύθου ετησίως και την προοπτική της δυνατότητας προοδευτικής αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητος, ώστε αυτή να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε μελλοντικές αυξήσεις της ζήτησης. Αφού η εν λόγω μελέτη έτυχε και της έγκρισης του οίκου ‘Άμβουργερ οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν στην ίδρυση της «Πατραϊκό Εργοστάσιο Ζυθοποιίας και Παγοποιίας ΜΑΜΟΣ & ΣΙΑ». Ευθύς αμέσως ξεκίνησε και η υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου του επιχειρηματικού σχεδίου. Δαπάνες σχετικές με την υλοποίηση αυτού άρχισαν το Νοέμβριο του 1907.
1908
%ce%bc%ce%b1%ce%bc%ce%bf%cf%821
%ce%bc%ce%b1%ce%bc%ce%bf%cf%822
Για την εγκατάσταση του εργοστασίου η σύζυγος του Αλβέρτου Άμβουργερ διέθεσε 7.500 τετρ. μέτρα από μεγαλύτερο οικόπεδό ιδιοκτησίας της στη Μέση Αγυιά και παρά την σιδηροδρομική γραμμή των ΣΠΑΠ.
Το εργοστάσιο θεμελιώθηκε στις 13 Ιουλίου 1908 μάλιστα κατά τη θεμελίωση βρέθηκε μετάλλιο που απεικόνιζε τον Χριστό Σωτήρα που θεωρήθηκε καλός οιωνός για την επιτυχία του εργοστασίου.
Η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων και η θέση του εργοστασίου σε λειτουργία, τόσο του τομέα της ζυθοποιίας, όσο και εκείνου της παγοποιίας, αποτέλεσε ένα πραγματικό τεχνολογικό επίτευγμα – άθλο για την εποχή εκείνη. Η Πάτρα δεν διέθετε τις αναγκαίες προϋποθέσεις από πλευράς υποδομών για την απορρόφηση, χρήση και εκμετάλλευση της νέας τεχνολογίας που είχε αναπτυχθεί στο εξωτερικό για την παραγωγή τεχνικού ψύχους σε βιομηχανικό επίπεδο αναγκαία προϋπόθεση όμως, τόσο για την παραγωγή υψηλών προδιαγραφών μπύρας τύπου lager, όσο και παγοκολόνων για την τροφοδοσία επαγγελματικών και οικιακών ψυγείων.
Για την κίνηση του εργοστασίου ο Πέτρος Μάμος σε πρώτο στάδιο χρησιμοποίησε τον ατμό, όπως των συμπιεστών αμμωνίας για την παραγωγή τεχνικού ψύχους για τη ψύξη των θαλάμων ζυμώσεως και σιτεύσεως του ζυθογλεύκους, αλλά και την παραγωγή παγοκολόνων.
Η προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού έγινε από το εξωτερικό και για το λόγο αυτό ο Πέτρος Μάμος ταξίδεψε το Φεβρουάριο του 1908 στη Γερμανία και Γαλλία για επιτόπου τελικές διαπραγματεύσεις με τους παραγωγούς – προμηθευτές.
Χρησιμοποιώντας εξαιρετικές ποικιλίες βύνης, λυκίσκου και μαγιάς που εισήγαγε από τη Γερμανία και Τσεχία, αλλά και τη φροντίδα, τη γνώση και το μεράκι, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές συνταγές, τις οποίες συνεχώς εξέλισσε με δικές του τεχνικές. Οι τεχνικές αυτές ήταν αποτέλεσμα συνεχών προσπαθειών, ερευνών και δοκιμών από τον ίδιο, τόσο κατά το στάδιο παραγωγής του ζυθογλεύκους (ανάμιξη διαφόρων εκλεκτών ποιοτήτων βύνης, προσέγγιση ιδανικών χρόνων επίτευξης της μεγαλύτερης δυνατής απόδοσης στις φάσεις σακχαροποίησης και βρασμού – συμπύκνωσης του ζυθογλεύκους, όσο και στο στάδιο ζύμωσης (επιλογή και καλλιέργεια διαφόρων ποιοτήτων μαγιάς) και ωρίμανσης. Όλες οι πιο πάνω αναφερθείσες επιμέρους συνιστώσες είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μοναδικού, αρμονικά ισορροπημένου προϊόντος, όσον αφορά την καθαρότητα – λαμπρότητα του χρώματος, τον πλούσιο αφρό, το άρωμα λυκίσκου και μαγιάς, τη διακριτή γεύση και επίγευση. Ακολουθούσε αυστηρά, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, το γερμανικό νόμο «περί καθαρότητας» του 1516 (Reinheitsgebot) του Βαυαρού δούκα Γουλιέλμου του Δ’, σύμφωνα με τον οποίο, τα εγκατεστημένα στη Βαυαρία ζυθοποιία για την παραγωγή ζύθου θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο νερό, βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά απαγορεύοντας τη χρησιμοποίηση οποιασδήποτε άλλης ύλης.
1909
Τα εγκαίνια του εργοστασίου όπως και το γεγονός της παραγωγής των πρώτων βαρελιών και φιαλών μπύρας εορτάσθηκε το Νοέμβριο του 1909 σε τρία διαφορετικά σημεία :
Στις 7 Νοεμβρίου 1909 με μεγάλη επισημότητα στο χώρο έξω του εργοστασίου στην Αγυιά και στη συνέχεια στην όμορφη μπυραρία «των αδελφών Μαράτου» στην Πάτρα.
Την επομένη 8 Νοεμβρίου 1909 στην Αθήνα στο ζυθοπωλείο «ΗΒΗ» του πασίγνωστου και φημισμένου ζυθοπώλου Νικολάου Γιακουμάκη στην πλατεία Ομονοίας.
Για την ποιότητα της «Μπύρας Μάμος» και τη ζήτηση που είχε το «Πανελλήνιο Λεύκωμα Εθνικής Εκατονταετηρίδος είναι κατατοπιστικότατο.
Αντιγράφουμε «…. του εξαίσιου τούτου ποτού ηκολούθησε τοιαύτη ζήτησις, ώστε ταχέως ο ζύθος Μάμου κατέλαβε την ανήκουσαν αυτώ θέσιν παρά τοις Έλλησι ζυθοπόταις, αλλά και παρά τοις εν Ελλάδι διαμένουσιν ξένοις, ιδίως τοις Γερμανοίς, αίτινες εύρον εν αυτώ την γεύσιν, το γούστον και την διαύγειαν του ζύθου της πατρίδος των ….»
πληροφοριες mamos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *