Στις 27 Απριλίου, οι κάτοικοι του Μπλάκχοουκ ξύπνησαν για να παρατηρήσουν, πως μια γιγάντια τρύπα δημιουργήθηκε στην άκρη του οδοστρώματος και κάτω από το καταπράσινο γκαζόν ενός από τα σπίτια της περιοχής.

Από αυτή την τρύπα στο γκαζόν σπιτιού ξεκίνησε η έρευνα που κατέληξε σε ένα δαιδαλώδες δίκτυο τούνελ / Φωτογραφία: Paha Sapa Grotto
Αμέσως στο σημείο κλήθηκαν εκπρόσωποι της Γεωλογικής Εθνικής Εταιρείας που έσπευσαν να εξερευνήσουν το εσωτερικό της μυστηριώδους τρύπας και κατά πόσο αυτή μπορεί να αποτελούσε κίνδυνο για τους ένοικους των γύρω σπιτιών.

Το κρυμμένο λατομείο κάτω από την πόλη των ΗΠΑ

Όπως αποδείχτηκε, σε μια αχανή έκταση κάτω από τον οικισμό στις ΗΠΑ, εκτείνεται ένα παλιό λατομείο εξόρυξης γύψου. «Όταν ακούσαμε για την τρύπα, γνωρίζαμε πως επρόκειτο για ένα γεωλογικό φαινόμενο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει υπόγειες σπηλιές» αναφέρει ο Νικ Άντερσον, μέλος της γεωλογικής εταιρείας στο Bored Panda.

«Γνωρίζαμε επίσης πως η Πολιτική Προστασία της κομητείας δεν διέθετε τέτοια εμπειρία στην περιοχή, οπότε προσφέραμε τη βοήθειά μας ώστε να εκτιμήσουμε το μέγεθος του προβλήματος», συμπληρώνει ο Γεωλόγος.

Οι πρώτες εικόνες από τα τούνελ του λατομείου που κρυβόταν κάτω από τον οικισμό στη Νότια Ντακότα

Κατεβαίνοντας στις υπόγειες σπηλιές οι ειδικοί συνειδητοποίησαν πως επρόκειτο για παλιό λατομείο εξόρυξης γύψου. Και μάλιστα, η έκταση των κοίλων σπηλιών που αποτελούν κίνδυνο για τουλάχιστον 12 σπίτια στην περιοχή, εκτείνεται σε περισσότερα από 650 μέτρα με τις στοές να έχουν πλάτος ως και 45 μέτρων. «Το εύρος του λατομείου παραμένει άγνωστο καθώς τούνελ έχουν καταρρεύσει ή φράξει ή είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να εισέλθει κανείς σε αυτά» λένε οι ειδικοί.

Μήνυση στις Αρχές κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών της περιοχής στις ΗΠΑ

Η κομητεία των ΗΠΑ, στη Νότια Ντακότα, αναζητά τρόπους να βρει χρηματοδότηση, ώστε να αποζημιώσει 12 οικογένειες, των οποίων τα σπίτια κρέμονται κυριολεκτικά στον αέρα και κινδυνεύουν με κατάρρευση, μετά την ανακάλυψη των γεωλόγων.

Οι ιδιοκτήτες κατέθεσαν μήνυση σε βάρος της κομητείας των ΗΠΑ, αλλά και τους εργολάβους που ανέλαβαν να οικοδομήσουν τα σπίτια αυτά πάνω από το δαιδαλώδες λατομείο εξόρυξης γύψου.

Πηγή: iefimerida.gr

.topontiki.gr

Από xiromeropress