μολοσος
Μολοσσός της Ηπείρου, είναι η ράτσα των σκύλων, που εδώ και αιώνες, έχουν αποδείξει ότι είναι και πολύ καλοί φύλακες και πιστοί φίλοι του ανθρώπου.
molo40
Ο Μολοσσός της Ηπείρου, είναι μια καθαρά ελληνική ράτσα σκύλων, που εκτράφηκε και χρησιμοποιήθηκε, από την Αρχαία ελληνική φυλή των Μολοσσών, από όπου προέρχεται και το όνομα της ράτσας(στην περιοχή της σημερινής Ηπείρου), κατά την κλασσική εποχή, άλλα και αργότερα, από τον Μέγα Αλέξανδρο, στις εκστρατείες του…
στην Ανατολή.
Μυθολογικά τώρα, ο Μολοσσός, ήταν ο γιος του Νεοπτόλεμου και της Ανδρομάχης, καθώς και εγγονός του Αχιλλέα και θεωρείται ο γενάρχης των Μολοσσών της Ηπείρου.
Ο Στράβων μας λέει ότι, οι Μολοσσοί μαζί με τους Χάονες και τους Θεσπρωτούς, ήταν οι διασημότεροι μεταξύ των δεκατεσσάρων Ηπειρώτικων φυλών, οι οποίοι για ένα διάστημα επικράτησαν σε ολόκληρη την περιοχή της Ηπείρου. Η άνοδος των Μολοσσών ενισχύθηκε από τους Μακεδόνες βασιλείς με τους οποίους απέκτησαν και συγγενικούς δεσμούς με το γάμο της Ολυμπιάδος, αδελφής του βασιλέως των Μολοσσών Αλεξάνδρου με τον Φίλιππο, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
molosoi
Οι Μολοσσοί τώρα ήταν ξακουστοί για τους σκύλους τους που ήταν άριστοι φύλακες των αιγοπροβάτων και της ιδιοκτησίας τους γενικά.
Έτσι, η ράτσα αυτή, προερχόμενη από τους σκύλους του Αρχαίου Ελληνικού φύλλου των Μολοσσών, πήρε το όνομα Μολοσσός της Ηπείρου. Τα σκυλιά αυτά είναι μεγαλόσωμα, εκπαιδεύσιμα, κοινωνικότατα και αφοσιωμένα στην αγέλη τους, δηλαδή στα άτομα τα οποία θα θεωρήσουν ότι προστατεύουν. Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είναι υπερ-προστατευτικά στα μικρά παιδιά και μάλιστα δείχνουν την ιδιαίτερη τους αγάπη, σε αυτά. Είναι θα λέγαμε ότι λόγω του ενστίκτου και της αντίληψης την οποία έχει, είναι ο ιδανικός φύλακας..
Σήμερα, γίνεται προσπάθεια, μέσα από την διάσωση και αναβίωση, με προσεκτική εκτροφή, να αναδηχθεί το κύρος της φυλής, σαν μια από τις πιο αξιόλογες στην κατηγορία των μαστίφ. (σημειωτέον ότι όλες οι φυλές μαστίφ-μολοσσοειδών, προέρχονται από τον Μολοσσό της Ηπείρου, εξ’ ου και το όνομα).
molossos
Ένα πρώτο δείγμα της καθαροαιμίας του Μολοσσού της Ηπείρου, είναι να τηρούνται αυστηρά τα πρότυπα της φυλής, όπως ο Κ.Ο.Ε. έχει ορίσει ως πρότυπο και έχει γίνει κατά F.C.I. η κατάταξη, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Ε..
Ένα δείγμα για το πρότυπο του καθαρόαιμου Μολοσσού της Ηπείρου, είναι και :
ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ:
Ύψος: Αρσενικά: 66-75 εκατ. Θηλυκά: 64-74 εκατ.
Βάρος: σε αρμονία με το μέγεθος του σκύλου, δίνοντας την εντύπωση ενός δυνατού και συμπαγούς ζώου.
ΜΑΝΔΥΑΣ:
Τρίχωμα: Πυκνό, σφικτό, μέσου μήκους και ίσιο. Πολύ κοντό στο κεφάλι, αυτιά και πόδια, μακρύτερο στον κορμό όπου φτάνει περίπου 5-6 εκατ. Στο εσωτερικό μέρος της ουράς είναι ελαφρώς μακρύτερο. Με πλούσιο και μαλακό υπομανδύα.
Χρώμα: Ενιαίοι χρωματισμοί όπως: κόκκινο, ξανθό, κίτρινο, μαύρο, μαύρο-πύρινο, μαύρο-ραβδωτό, ραβδωτό, χρώμα λύκου, χρώμα ελαφιού με τους τόνους και τις αποχρώσεις αυτών. Με ή χωρίς μαύρη μάσκα. Μικρή λευκή κηλίδα στο στήθος και λευκό στις άκρες των δακτύλων αποδεκτή αλλά όχι επιθυμητή. Όσο λιγότερο λευκό, τόσο καλύτερο. (Πάρα πολύ σημαντικό αυτό!)
Παρδαλά, ασπρόμαυρα, ασπροκαφέ και παρόμοια δείγματα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Μολοσσοί Ηπείρου.
Σήμερα, μερικοί φίλοι της υπέροχης αυτής Ελληνικής φυλής, Μολοσσός της Ηπείρου, καταβάλουν μια φιλότιμη προσπάθεια, μέσα από την διάσωση και αναβίωση, με προσεκτική εκτροφή, να αναβιώσουν το κύρος της φυλής, σαν μια από τις πιο αξιόλογες στην κατηγορία των μαστίφ.
kynhgotopos.blogspot.gr
αλεξ
Ο Περίτας ήταν Μολοσσός Ηπείρου και έσωσε την ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου δαγκώνοντας έναν ελέφαντα,ενώ υπάρχουν αναφορές για μάχες που είχε με λιοντάρια!Ο Μέγας Αλέξανδρος τον αγαπούσε μάλιστα τόσο πολύ που μετά τον θάνατο του έχτισε μία πόλη στο όνομα του,κάπου στην Ινδία και ίσως κοντά στην Βουκεφάλα,όπου στο κέντρο της υπήρχε ένα άγαλμα του.
ΠΟΙΟΙ ΉΤΑΝ ΟΙ ΜΟΛΟΣΣΟΙ:
Οι Μολοσσοί ήταν αρχαίο ελληνικό φύλο[1] που εγκαταστάθηκε στην Ήπειρο κατά τη διάρκεια των Μυκηναϊκών χρόνων. Στα βορειοανατολικά σύνορά τους είχαν τους Χάονες, στα νότια σύνορά τους το βασίλειο των Θεσπρωτών, ενώ στα βόρεια τους ήταν οι Ιλλυριοί. Οι Μολοσσοί ανήκαν στο Κοινό των Ηπειρωτών, έως ότου τάχθηκαν εναντίον της Ρώμης στον Τρίτο Μακεδονικό Πόλεμο (171–168 π.Χ.). Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό, και οι εκδικητικοί Ρωμαίοι υποδούλωσαν 150.000 από τους κατοίκους τους και προσάρτησαν την περιοχή στη Ρωμαϊκή Δημοκρατία.
Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία οι Μολοσσοί ήταν απόγονοι του επώνυμου ήρωά τους, του Μολοσσού, ενός από τους τρεις γιούς του Νεοπτόλεμου, γιου του Αχιλλέα και της Δειδάμειας. Μετά την πτώση της Τροίας, ο Νεοπτόλεμος μαζί με τον στρατό του εγκαταστάθηκαν στην Ήπειρο, όπου συνενώθηκαν με τον τοπικό πληθυσμό. Ο Μολοσσός κληρονόμησε το βασίλειο της Ηπείρου μετά τον θάνατο του Έλενου, γιου του Πριάμου και της Εκάβης, που είχε παντρευτεί την πρώην νύφη του Ανδρομάχη μετά το θάνατο του Νεοπτόλεμου. Ο Πλούταρχος αναφέρει, ότι σύμφωνα με κάποιους αρχαίους ιστορικούς ο πρώτος τους βασιλιάς ήταν ο Φαίδων, ένας από αυτούς που εγκαταστάθηκαν στην Ήπειρο με τον Πελασγό. Ο Πλούταρχος, επισημαίνει κιόλας, ότι ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα, εγκαινίασαν στην περιοχή των Μολοσσών την λατρεία του Δωδωναίου Δία.
/el.wikipedia.org

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *