Η Μολυβδοσκέπαστη είναι ένας πανέμορφος ακριτικός οικισμός κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το όνομά του οφείλεται στην επέκταση της επωνυμίας της Μονής Μολυβδοσκεπάστου σε ολόκληρο τον οικισμό κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στις πηγές αναφέρεται ως Δεπολίτσα ή Διπαλίτσα και συναντάται από την υστεροβυζαντινή περίοδο (13ο αιώνα). Το 1298 αποτελεί την έδρα της επισκοπής Πωγωνιανής. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης τοποθετείται 5η στον κατάλογο των εξαρτημένων από το Πατριαρχείο επισκοπών. Καθεδρικός ναός της επισκοπής ήταν η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, σημερινός ενοριακός ναός της κοινότητας.

Σε όλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας μαρτυρούνται στοιχεία θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής του οικισμού. Σήμερα ανήκει διοικητικά στο Δήμο Κόνιτσας και εκκλησιαστικά στην Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. Στον οικισμό και γύρο από αυτόν έχει διασωθεί μια σειρά εκκλησιαστικών μνημείων, αδιάψευστοι μάρτυρες της αδιάσπαστης συνέχειας της ζωής και του ρόλου του οικισμού στον πολιτισμό της περιοχής από τη μέση βυζαντινή περίοδο μέχρι σήμερα.







ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ηρωική Μολυβδοσκέπαστη που η μοίρα την έταξε στις πρώτες μεθοριακές επάλξεις του Έθνους και στο ιστορικό σταυροδρόμι Μεσογέφυρα – Μπουραζάνι – Μέρτζιανη, πρώτη δέχτηκε την μανία των Γερμανών κατακτητών.
Το χρονικό της εκτέλεσης και καταστροφής του χωριού έχει ως εξής:
7 Ιουλίου 1943. Οι Γερμανοί καίνε το Λεσκοβίκι.
8 Ιουλίου 1943. Οι Γερμανοί εισβάλλουν στο ελληνικό έδαφος από τη γκρεμισμένη γέφυρα της Μέρτζιανης και στρατοπεδεύουν στη θέση ¨Παζάρια¨ Μελισσόπετρας. Οι κάτοικοι του χωριού μας διαβλέποντας τις προθέσεις των εισβολέων φεύγουν και κρύβονται στις παρακείμενες χαράδρες και κύρια στο χωριό Πωγωνίσκο.
9 Ιουλίου 1943. Οι Γερμανοί εισβάλλουν στο χωριό και από τους εναπομείμαντες κατοίκους άλλους εκτελούν και άλλους συλλαμβάνουν, ενώ στη συνέχεια καίνε τη Μολυβδοσκέπαστη. Καίνε μεταξύ άλλων τα κελιά της Ιεράς Μονής Παναγίας της Μολυβδοσκέπαστης και τον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου. Την ίδια ημέρα οι Γερμανοί καίνε και τα γειτονικά χωριά Καλόβρυση – Μελισσόπετρα – Αετόπετρα – Μάζι – Αηδονοχώρι.
Σήμερα, στη Μολυβδοσκέπαστη των θρύλων και των παραδόσεων, οι κάτοικοί του κυρίως συνταξιούχοι, πορεύονται αυστηρά συνδεδεμένοι με το παρελθόν τους. Βιώνουν με μεράκι ότι ιστορικά, πολιτιστικά και παραγωγικά τους καθορίζει. Ήθη, έθιμα και παραδόσεις συνεχίζονται σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής.
Η ανάπτυξη του χωριού υποχρεωτικά περνάει μέσα από την αειφόρο διατήρηση, ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Εδώ ο επισκέπτης θα ξεναγηθεί στα μονοπάτια της ιστορίας, θα δει από κοντά το πέρασμα του χρόνου σε όλα τα μνημεία, θα μιλήσει με ήρεμους και φιλόξενους ανθρώπους που σίγουρα θα τον φιλέψουν με ένα τσίπουρο και ένα ποτήρι κρύο νερό.




















πληροφοριες molyvdoskepasto.gr
φωτο facebook ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟ – το πιο όμορφο χωριό της Ηπείρου

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *