Δεν γίνεται να επισκεφθείτε την Ευρυτανία και να µη φθάσετε ως τον Προυσό και την «Αρχόντισσα της Ρούµελης».
Μια διαδροµή με άγρια οµορφιά, ανάµεσα σε γκρεµούς και βουερά φαράγγια…

Ένα τοπίο που προκαλεί δέος! Αποκορύφωµα, η θέση… Κλειδί, µε το δρόµο να μπαίνει μέσα στον τρυπημένο βράχο!
Εκεί συναντάμε τα «Πατήµατα της Παναγιάς», τα οποία ξεχωρίζουν πάνω στο βράχο από τα εκατοντάδες τάµατα πιστών..
…µια τοποθεσία από όπου λέγεται ότι πέρασε η εικόνα της Παναγίας.
Σε λίγη ώρα φτάνουμε στην Ιερά Μονή της Παναγιάς της Προυσιώτισσας. Στις νοτιοδυτικές παρυφές της Καλιακούδας, στη σκιά του χωριού Προυσός, φαίνεται σα να κρέµεται πάνω στον γκρεµό…
Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Παναγία, αφού εκεί βρέθηκε η εικόνα της. Η Παναγία λέγεται ότι θεράπευσε τον φυματικό Γεώργιο Καραϊσκάκη και εκείνος έντυσε τη θαυματουργή εικόνα με χρυσό.
Στη μονή φιλοξενήθηκαν και άλλοι αγωνιστές της επανάστασης, όπως ο Μπότσαρης, ενώ κατά καιρούς έβρισκαν καταφύγιο ασθενείς και διαβάτες.

Κατά την παράδοση, η θαυματουργή εικόνα προέρχεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας και είναι δημιούργημα του Ευαγγελιστή Λουκά
Την περίοδο της εικονομαχίας ο αυτοκράτορας Θεόφιλος έδωσε εντολή να βρεθούν και να καταστραφούν όλες οι εικόνες.
Οι πιστοί προκειμένου να τη σώσουν τη μετέφεραν στη Στερεά Ελλάδα. Στη διαδρομή όμως η εικόνα χάθηκε και κάποιοι βοσκοί τη βρήκαν στη σπηλιά όπου τελικά θεμελιώθηκε η μονή.
Όταν μαθεύτηκε η εύρεση της εικόνας ο Διονύσιος, ένας από αυτούς που είχαν αναλάβει να τη μεταφέρουν, έσπευσε στο Καρπενήσι.
Καθώς γύριζε πίσω με την εικόνα, νύχτωσε και ο Διονύσιος με τη συνοδεία του έπεσαν κοιμηθούν. Το άλλο πρωί η εικόνα είχε εξαφανιστεί.

Τότε, σαν όραμα, ακούστηκε μια μυστηριώδης φωνή η οποία έλεγε πως η επιθυμία της εικόνας ήταν να παραμείνει στο σημείο στο οποίο τη βρήκαν οι βοσκοί. Έτσι χτίστηκε η μονή του Προυσού.
Από την περίοδο της τουρκοκρατίας λειτουργούσε η Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων, που σώζεται πλήρως αναστηλωμένη. Με τη μονή όμως σχετίζεται και ο στρατηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης, αφού εκεί είχε το στρατηγείο του και περνούσε αρκετό χρόνο, όσο δεν βρισκόταν στα πεδία των μαχών.
Ο Καραϊσκάκης ήταν φθισικός. Γιατρεύτηκε κατά την παραμονή του στο μοναστήρι.
Δώρισε τότε το κάλυμμα της εικόνας ως ένδειξη ευγνωμοσύνης. Στην εικόνα διακρίνονται μόνο τα πρόσωπα του Ιησού και της Παναγίας, μιας και η υπόλοιπη είναι καλυμμένη από χρυσό που έδωσε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Στο μουσείο της μονής εκτίθεται το σπαθί, το όπλο του και το χαρακτηριστικό του φέσι.

Έξω από τη μονή υψώνονται δύο κάστρα, οι λεγόμενοι «πύργοι του Καραϊσκάκη». Ήταν πολεμίστρες που ήλεγχαν τη γύρω περιοχή.

Η μονή χτίστηκε πριν από περίπου χίλια χρόνια και έχει περάσει πολλές περιπέτειες. Στις 16 Αυγούστου του 1944, μία μέρα μετά το Δεκαπενταύγουστο και μια βδομάδα πριν από τη γιορτή της Παναγίας της Προυσιώτισας, κάηκε από τους Γερμανούς. Αυτή ήταν η τιμωρία των κατακτητών επειδή εκεί έβρισκαν καταφύγιο οι αντάρτες.
Καταστράφηκαν πολλά αντικείμενα, όχι ωστόσο και η εικόνα. Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες φθάνουν στη μονή για να προσκυνήσουν ή να θαυμάσουν την παράδοση και το τοπίο. Κάποιοι επιλέγουν να μείνουν και στους ξενώνες της, δίπλα στους φιλόξενους τέσσερις μοναχούς της μονής.
Δείτε το σχετικό βίντεο:

FUMARA

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *