ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ


Ο μπολιαστής ή κεντρωτής είναι άτομο το οποίο κατέχει την τέχνη του μπολιάσματος η οποία στην εποχή της τεχνολογίας τείνει να λησμονηθεί. 
Χάρη λοιπόν στους μπολιαστές μπορούμε να έχουμε νέα μπολιασμένα δέντρα τα όποια εν συνεχεία μπορούν να εγκατασταθούν στους οπωρώνες και έτσι συνεχίζεται η παράγωγη φρούτων και καρπών.


Τη δυνατότητα να μπολιάζει τα διάφορα φυτά απόκτησε ο άνθρωπος, όταν κατάλαβε ότι οι φυτικοί ιστοί έχουν την ικανότητα να συγκολλώνται μεταξύ τους και να γίνονται σιγά – σιγά ένα, ακόμα και όταν ανήκουν σε διαφορετικά είδη. Μέσω αυτού του στενού πλησιάσματος του ενός με τον άλλο γίνεται άνετα η ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών. Σήμερα μέσω του εμβολιασμού έγινε κατορθωτό να πάρουμε διάφορα είδη καρπών κυρίως από τα οπωροφόρα δέντρα.
Σκοπός του μπολιάσματος είναι συνήθως η διατήρηση των κύριων χαρακτηριστικών ενός φυτού πάνω σε ένα άλλο πιο δυνατό και μεγάλο. Το μπόλιασμα γίνεται για δυο λόγους: είτε για να αντικατασταθεί ένα φυτό μ’ ένα άλλο είτε για συνδυασμό των κύριων χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων των δυο φυτών μαζί. Επίσης με τον εμβολιασμό είναι δυνατό να έχουμε μέσα σε λίγο σχετικά διάστημα μεγάλα και αποδοτικά δέντρα ή άλλα φυτά.

Το μπόλιασμα γίνεται με διάφορες τεχνικές:
  • Ο τρόπος της προσέγγισης. Παίρνουμε το κλαδί εμβόλιο ή τον οφθαλμό εμβόλιο και το φυτό πάνω στο οποίο θα γίνει ο εμβολιασμός και το οποίο λέγεται υποκείμενο.
  •  Πάνω στο βλαστό του εμβολίου και στο βλαστό του υποκειμένου χαράζουμε δυο επίπεδες επιφάνειες, μια στο ένα και μια στο άλλο. Φέρνουμε τις δυο επιφάνειες σε επαφή και τις δένουμε γερά μεταξύ τους. Μετά κόβουμε το κάτω μέρος του εμβολίου και το επάνω μέρος του υποκειμένου και τα αφήνουμε να αναπτυχθούν με κανονικό ενιαίο φυτό. Σε όλα τα είδη εμβολιασμού θα πρέπει να προσέχουμε να κλείνουμε καλά τις πληγές των δυο φυτών, για να μην πάνε μικρόβια, νερό και σκόνες, γιατί αυτό εμποδίζει τις αναγκαίες λειτουργίες που γίνονται για τη συνένωση.
  • Ο εγκεντρισμός. Με τον τρόπο αυτό κόβουμε οριζόντια το βλαστό του υποκειμένου και πάνω του κάνουμε μια βαθιά σχισμή κάθετη. Μέσα στη σχισμή αυτή βάζουμε ένα κλαδί εμβόλιο με μερικά μάτια επάνω. Δένουμε κατόπιν πολύ σφιχτά το κομμένο μέρος.
  • Ο ενοφθαλμισμός. Από το κλαδί – εμβόλιο αφαιρούμε ένα μάτι μαζί με ένα κομμάτι φλοιό και τον βάζουμε κάτω από το φλοιό του υποκειμένου. Μετά κλείνουμε τη σχισμή και το δένουμε.
Καλύτερη προφύλαξη από τα νερά, τις σκόνες και τα μικρόβια είναι η επάλειψη της πληγής με ειδικές αλοιφές που υπάρχουν στο εμπόριο γι’ αυτό το λόγο.

 Ειδικός στο μπόλιασμα (η κέντρωμα όπως το λέμε) είναι Φίλιππος Φαρμάκης (Πεντάκορφο Αιτ/νιας) ο οποίος μας έστειλε (φωτο) τα δένδρα τα οποία έχει μπολιάσει 

Έτοιμα και τα δέντρα! Από άγρια σε ήμερα! Άγρια βερικοκιά σε ποικιλία μπεμπέκου, 




και άγριο κλωνάρι αγραπιδιάς (γκορτζιάς) σε δεύτερο δέντρο αχλαδομηλιάς!


Powered by WPeMatico

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress