αααααασσσ
Η ιστορία του πιο θρυλικού δίδυμου ληστών στη δεκαετία του 30, της Μπόνι και του Κλάιντ, έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο το 1967 όταν ο σκηνοθέτης Άρθουρ Πεν, με πρωταγωνιστές τα δύο μεγαλύτερα αστέρια της εποχής, την Φέι Ντάναγουέι και τον Γουόρεν Μπίτι, τη μετέφερε στην μεγάλη οθόνη. Το πιο διάσημο ζευγάρι ληστών έζησε την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, την εποχή του κραχ του 1929 στην Αμερική, όπου επικρατούσε τρομερή φτώχεια.
Η Μπόνι Πάρκερ γεννήθηκε το 1910 στην πόλη Ροουένα του Τέξας. Στο σχολείο ήταν η πρώτη μαθήτρια με ιδιαίτερες επιδόσεις στην έκθεση. Ιδιαίτερη προτίμηση είχε στην ποίηση καθώς έγραφε και η ίδια ποιήματα. Ήταν εξαιρετική στην απαγγελία και μάλιστα έβγαζε λόγους σε παρουσιάσεις πολιτικών της επαρχίας. Παντρεύτηκε σε ηλικία 16 ετών αλλά ο γάμος της κράτησε μόλις τρία χρόνια.
Ο Κλάιντ Μπάροου, γεννήθηκε το 1909 στο Ελις του Τέξας. Στα 16 του συνελήφθη, για πρώτη φορά, γιατί το έβαλε στα πόδια όταν ένας αστυνομικός προσπάθησε να τον σταματήσει επειδή δεν είχε επιστρέψει ένα αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει. Τη δεύτερη φορά τον συνέλαβαν μαζί με τον αδελφό του Μπακ Μπάροου επειδή, σύμφωνα με την κατηγορία, βρέθηκαν «στην κατοχή τους κλεμμένα αγαθά». (Τα «αγαθά» ήταν γαλοπούλες). Στη συνέχεια και ως το 1930,παρά τις διάφορες δουλειές που έκανε, συνέχισε τις μικροκλοπές και τις ληστείες παντοπωλείων και βενζινάδικων.
Το 1930 η Μπόνι συνάντησε τον Κλάιντ. Ήταν έρωτας “με την πρώτη ματιά”. Από τότε η Μπόνι τον ακολούθησε παντού και μοιράστηκε τη σύντομη υπόλοιπη ζωή της μαζί του. Τα προβλήματα όμως εμφανίστηκαν από την αρχή. Λίγο μετά τη γνωριμία τους ο Κλάιντ συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή. Μετά την απελευθέρωσή του το 1932 δοκίμασε να κλέψει ένα αυτοκίνητο στο Τέξας μαζί με την Μπόνι. Καταδιώχθηκαν από την αστυνομία και η Μπόνι κατάφερε να διαφύγει. Ο Κλάιντ οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή για μερικούς μήνες. Όταν αποφυλακίστηκε ανέλαβαν μαζί την ηγεσία μιας μικρής ομάδας κακοποιών που έγινε γνωστή ως “Συμμορία του Μπάροου”. Ο Κλάιντ ήταν αποφασισμένος να εκδικηθεί για τα όσα πέρασε στις φυλακές του Τέξας όπου έχασε και τρία δάχτυλα από το ένα του πόδι.
Η Μπόνι κατά τη διάρκεια της δράσης τους (1930-1934) εξακολουθούσε να γράφει ποιήματα, που τα έστελνε στις εφημερίδες, όπου προσπαθούσε να δώσει μια αύρα ηρωισμού στη δράση της συμμορίας Μπάροου. Το γνωστότερο από αυτά είναι η “Μπαλάντα της Μπόνι και του Κλάιντ”.
Μολονότι η δράση τους χρονολογείται από το 1930, τον πρώτο αστυνομικό τον σκότωσαν το 1932. Ήταν ένας βοηθός σερίφη σε κάποια πόλη της Οκλαχόμα, όπου τους συνέλαβαν να πίνουν αλκοολούχα ποτά παράνομα. Συνολικά ήταν υπεύθυνοι για 13 δολοφονίες εκ των οποίων οι 9 ήταν αστυνομικοί. Ζώντας ουσιαστικά στο δρόμο, έκλεβαν διαφορετικά αυτοκίνητα όσο το δυνατόν συχνότερα και έζησαν από τα χρήματα που έκλεψαν ακόμα και από μικρά μανάβικα και βενζινάδικα. Μερικές φορές λήστεψαν και τράπεζες, αλλά δεν κατόρθωσαν ποτέ να συγκεντρώσουν πολλά χρήματα. Πολλές φορές διέφυγαν από τις ενέδρες των αστυνομικών τρέχοντας, με τις σφαίρες να σφυρίζουν γύρω τους, είτε γιατί το αυτοκίνητό τους είχε πάθει βλάβη είτε συχνά γιατί έμεναν από βενζίνη. Μια φορά μάλιστα διέφυγαν πάνω σε μουλάρια.
Στις 23 Μαΐου του 1934, στις 9.15 το πρωί, τέσσερις αστυνομικοί από το Τέξας και δύο από τη Λουιζιάνα καταφέρνουν να παγιδεύσουν το αυτοκίνητο των δύο πιο διάσημων εγκληματιών της εποχής: του Κλάιντ Μπάροου και της Μπόνι Πάρκερ. Η ενέδρα δεν στοχεύει στη σύλληψη αλλά στην εκτέλεσή τους. Οι αστυνομικοί γαζώνουν τη Φορντ του ζευγαριού που δεν πρόλαβε να ανταποδώσει τα πυρά. Η Φορντ έγινε κόσκινο από τις 187 σφαίρες που έριξαν συνολικά οι αστυνομικοί, με επικεφαλής τον αστυνομικό Φρανκ Α. Χάμερ. Η Μπόνι ήταν 24 χρονών και ο Κλάιντ 25.
Μετά την εκτέλεση του ζευγαριού αυτοί που φύλαγαν τα σώματα της Μπόνι και του Κλάιντ επέτρεψαν σε διάφορους να κόψουν κομμάτια από τα ματωμένα μαλλιά της Μπόνι καθώς και από τα ρούχα της και να τα πουλήσουν σαν σουβενίρ. Άλλοι προσπαθούσαν να αποκτήσουν κάλυκες από σφαίρες που έπεσαν, κομμάτια από τα θρυμματισμένα τζάμια του αυτοκινήτου, ακόμη και κομμάτια από τα μέλη τους.
Σε ανάμνηση της ενέδρας και του θανάτου τους, στο Γκίνσλαντ της Λουιζιάνας, κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα ένα Φεστιβάλ Μπόνι και Κλάιντ γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο μύθος τους παραμένει ζωντανός.
Το 2012 κατά τη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στη Νάσουα, στο Νιου Χάμσαϊρ, αγοράσθηκαν τα όπλα που χρησιμοποιούσαν η Μπόνι και ο Κλάιντ έναντι 500.000 δολαρίων από ένα Τεξανό συλλέκτη. Το μοντέλο Colt Detective Special της Πάρκερ έπιασε 264.000 δολάρια και το ημιαυτόματο Colt Government 1911 του Μπάροου κατακυρώθηκε στα 240.000 δολάρια.
κείμενο | πωλίνα_ταϊγανίδου
επιμέλεια | ιάκωβος_καγκελίδης
http://www.arive.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *