ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Όπως έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθμόν 1411/2019 απόφασή του έκρινε παράνομη τη μερική κύρωση των δασικών χαρτών, με το αιτιολογικό ότι η πολιτεία δεν τήρησε ως έπρεπε την διαδικασία για τα πρόδηλα σφάλματα των αγροτών.

Δηλαδή με απλά λόγια απέρριψε αιτήσεις πρόδηλων σφαλμάτων οι οποίες ήταν και δωρεάν από τους παραγωγούς αλλά δεν φρόντισε να τις διαβιβάσει, όπως υποχρεούνταν, στην αρμόδια για τις αντιρρήσεις αρχή και περαιτέρω να περιλάβει την έκταση αυτή στον χάρτη με τον ειδικό υπομνηματισμό των εκτάσεων, για τις οποίες εκκρεμούν αντιρρήσεις.

Η απόφαση λοιπόν αυτή που δημιουργεί δεδικασμένο για όλες περιοχές της χώρας στις οποίες έχει κυρωθεί ο δασικός χάρτης δημιουργεί νέα δεδομένα και για τις αγροτικές επιδοτήσεις (ενιαία ενίσχυση) έτους 2018, καθώς επί της ουσίας ανοίγει το δρόμο να πάρουν τα χρήματα που στερήθηκαν τότε, παραγωγοί που είχαν απορριφθεί τα πρόδηλα σφάλματά τους.

Θυμίζουμε ότι το φθινόπωρο του 2018 είχαν μείνει αρχικά εκτός πληρωμής α’ δόσης της ενιαίας ενίσχυσης 2018 περίπου 40.000 παραγωγοί από όλη τη χώρα λόγω προβλημάτων με τις ιδιοκτησίες τους και τους δασικούς χάρτες και ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση περιγράφοντας όλες τις δυνατές λύσεις για τους κομμένους του τσεκ. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου τώρα αναφέρουν ότι με αφορμή το δημοσίευμά μας (δείτε εδώ) ήδη εκπρόσωποι Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) απευθύνονται στον οργανισμό πληρωμών για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ και αν και πότε ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα την ενσωματώσει στις πληρωμές. Επί τούτου είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι πληρωμή σε άμεσο χρόνο δεν είναι εφικτό να γίνει, αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μπορούσε να μεριμνήσει ώστε να βρεθούν χρήματα, είτε από το εθνικό απόθεμα ή από άλλη πηγή ώστε να μη χρειαστεί να δοθούν χρήματα από εθνικούς πόρους, δεδομένου μάλιστα ότι το οικονομικό έτος 2018 έχει κλείσει τον περασμένο Ιούνιο.
Μπίκας Αλέξανδρος
agrotypos.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *