Συνέντευξη τύπου του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρη Μιχάλη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου, με αφορμή τα ενδεχόμενα ιατρικά λάθη σε δύο περιπτώσεις θανάτων ασθενών.
Πριν μπει στο κυρίως θέμα, ο κ. Μιχάλης αναφέρθηκε στην έλλειψη Μαγνητικού Τομογράφου, ο οποίος όπως ανέφερε δεν έχει επισκευαστεί ακόμη από επιλογή, καθώς δεν υπάρχει ιατρός που να μπορεί να τον λειτουργήσει, αλλά έχει ζητηθεί από το υπουργείο επικουρικός ιατρός. Σχετικά με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού τόνισε πως το νοσοκομείο ψάχνει επίσης επικουρικό ιατρό μέσω του υπουργείου, αλλά δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Στη συνέχεια μίλησε για τα περιστατικά των θανάτων από ενδεχόμενα ιατρικά λάθη και την αντιμετώπισή τους από τη διοίκηση, λέγοντας πως είναι ανθρώπινο οι συγγενείς να αναζητούν το γιατί, αλλά η διοίκηση εστιάζοντας στην πιθανότητα να έχει γίνει κάποιο λάθος διερευνά κάθε ενδεχόμενο και προσπαθεί να δει τα πράγματα με τον επιστημονικό τρόπο που επιβάλει το σύστημα.
Για τους χειρισμούς της διοίκησης πάνω στην διερεύνηση των υποθέσεων είπε πως συλλέχθηκαν πληροφορίες από τους εμπλεκόμενους με προφορικές συνεντεύξεις και έγγραφες αναφορές και στις δύο περιπτώσεις, ενώ από τη στιγμή που υπάρχουν ασάφειες διατάχθηκαν Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις, για την εξέλιξη των οποίων όμως δεν υπάρχει ακόμη κάποια ενημέρωση. Αυτό που αναζητά η διοίκηση όπως τόνισε, είναι αν υπήρχε λάθος στη φύση της ιατρικής ή από αμέλεια.

Έπειτα στον κ. Μιχάλη έγινε ερώτηση σχετικά με τους τρεις ιατρούς που απομάκρυνε από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και αν ισχύει πως ένας εξ αυτών υπέστη καρδιακό επεισόδιο όταν πληροφορήθηκε, επιβεβαιώνοντας το, λέγοντας πως όντος ο γιατρός παρουσίασε κάποιο επεισόδιο που αντιμετώπισε αρχικά το νοσοκομείο και έπειτα κρίθηκε καταλληλότερο να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Όπως διευκρίνισε μάλιστα στη συνέχεια, η απομάκρυνση των τριών ιατρών από το Τ.Ε.Π. δεν σημαίνει πως αυτοί ευθύνονται για τα ενδεχόμενα ιατρικά λάθη, αλλά η διοικητική αντιμετώπιση του θέματος έπρεπε να είναι αυτή ως προληπτικό μέτρο αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
Σχετικά με τον τύπο τόνισε πως ο τρόπος με τον οποίο έχουν παρουσιαστεί κάποια περιστατικά έχουν διαμορφώσει την τοπική κοινή γνώμη του Αγρινίου, με μερίδα του κόσμου πλέον να προτιμά να εξεταστεί από τον θυρωρό της πολυκατοικίας, παρά να πάει στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Αυτό όπως είπε είναι λάθος, καθώς στο Νοσοκομείο Αγρινίου γίνεται ένα πολύ σημαντικό έργο που έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι σήμερα βρίσκονται ανάμεσά μας.
Για πρόσφατο δημοσίευμα σχετικά με γυναίκα που πήγε στο νοσοκομείο για σκωληκοειδίτιδα και φαίνεται οι γιατροί να διέγνωσαν εγκυμοσύνη, διέψευσε πως υπάρχει οποιοδήποτε ιατρικό λάθος και υπογράμμισε πως το μόνο που θα μπορούσε να προσάψει κάποιος τους ιατρούς για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ένα κενό επικοινωνίας μεταξύ τους, καθώς ο ασθενής που εμφανίζεται με κάποιο πρόβλημα εξετάζεται από δύο και τρεις γιατρούς. Η γυναίκα αρχικά εξετάστηκε από γυναικολόγο που διέγνωσε ένα γυναικολογικό θέμα και έπειτα διεγνώσθη κάτι άλλο από δεύτερο ιατρό. Αυτό όμως έχει να κάνει με το ότι οι εξετάσεις της βρισκόντουσαν σε εξέλιξη.
Ο κ. Μιχάλης δεν παρέλειψε να απαντήσει και στα σενάρια που τον ήθελαν να παραιτείται σύντομα από τη θέση του, λέγοντας πως «αν αποφασίσω να παραιτηθώ, ο πρώτος από τον οποίο θα το μάθετε θα είμαι εγώ και όχι από τρίτους». Ενώ άφησε αιχμές για άτομα που υποτίθεται πως θα έπρεπε να το βοηθούν και να τον στηρίζουν στο έργο του, αλλά αντιθέτως βρίσκονται απέναντί του.
Ακούστε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Μιχάλη:

agriniopress.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *