sissitia1
Ενα ταξίδι πολλά χρόνια σας πάμε σήμερα με το δελτίο μαθητικού συσσιτίου το 1965 στο σχολείο του Πέρσεβου[ΚΟΜΠΩΤΗΣ] που ανήκε στην εκπαιδευτική περιφέρεια Αμφιλοχίας όπως αναφέρεται στο δελτίο,όπως διαβάζουμε τα φαγητά που διανέμοταν για πρωί ήταν η ζάχαρη κακκάο και άρτος[ψωμί[ ενώ το μεσημέρι είχαν βακαλάο γιαχνί μαζί με κρεμμύδια και ψωμί!
%cf%80%ce%b5%cf%81%cf%83
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ
Ελλάδα, 1950.
Απόσπασμα από το βιβλίο “Το απουσιολόγιο του χρόνου”:
“Μαγειρεία και εστίες συσσιτίων κατασκευάζονταν κατά κόρον στις αρχές της δεκαετίας του ‘50.
Τα κτίσματα αυτά ήταν συνήθως μικρά δωμάτια που σπάνια το εμβαδόν τους ξεπερνούσε τα έξι τετραγωνικά μέτρα.
Εκεί, μια ανάσα μακριά από το αυστηρό σχολικό περιβάλλον έδιναν κάθε μέρα το παρόν όλοι οι μαθητές, οι δάσκαλοι και η υπηρεσία, η γυναίκα δηλαδή που μαγείρευε και στη συνέχεια σερβίριζε το φαγητό.
Τα μακαρόνια και τα όσπρια και δη τα φασόλια είχαν την τιμητική τους.
Το πρωινό καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ήταν σταθερό και περιλάμβανε γάλα (27 γραμμάρια ανά μαθητή), άρτο (107 γραμμάρια), ζάχαρη (10 γραμμάρια) και κακάο (1,5 γραμμάριο).
Στο μεσημεριανό τους οι μαθητές έτρωγαν βραστές πατάτες, πλιγούρι (αλλού μπλουγούρι), κοκκινιστό βακαλάο, μαγειρευτό κρέας, μακαρόνια ή φασόλια.

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *