%ce%ba%ce%bf%ce%ba%ce%ba%cf%89%ce%bd%ce%b7%cf%82
Είναι πολλοί σήμερα οι σπουδαίοι λαϊκοί οργανοπαίχτες της Αιτωλ/νίας γνωστοί για το παίξιμο τους και πέρα από τα όρια του Νομού.
Στις περιοχές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου “καλό” κλαρίνο παίζουν οι μουσικοί: Ευάγγελος Κοκκώνης και Γιώργος Καλαμπαλίκης από την Παραβόλα, Ευθύμιος Αριστόπουλος, Κώστας Ευθ. Αριστόπουλος, Γεράσιμος Ευθ. Αριστόπουλος, Γεώργιος Ευθ. Αριστόπουλος, Νίκος Θεοδωρόπουλος από το Αγρίνιο, Βαγγέλης Τσίπρας από το Θέρμο, Κων/νος Κώστας κατάγεται από την επισκοπή Ευρυτανίας και μένει στο Αγρίνιο, Λάμπρος Παπαθανασίου και Παναγιώτης Σκαρμούτσος ή Σκούρας από την Δομνίστα Ευρυτανίας και Γιάννης Δημητρόπουλος από την Ευρυτανία.
Γνωστοί στο πανελλήνιο είναι οι κλαριτζήδες Νίκος Βασιλόπουλος, Γιώργος Βασιλόπουλος και Γιάννης Βασιλόπουλος από το Αγρίνιο που έπαιξαν και παίζουν σε παραδοσιακά μουσικά καταστήματα της Αθήνας και ο Νίκος Σταυρόπουλος ή Αράχωβας από την Αράχωβα Ναυπακτίας που μένει στο Αγρίνιο. Ειδικότερα ο Γιάννης Βασιλόπουλος που μένει τώρα μόνιμα στο Αθήνα όπου και εργάζεται “αποφάσισε να γίνει μουσικός από την ηλικία των οχτώ χρόνων και άρχισε να παίζει επαγγελματικά από τα δεκαπέντε του χρόνια” όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του21.
vasilopoulos
Σημαντικοί λαϊκοί οργανοπαίχτες που παίζουν άλλα μουσικά όργανα στις περιοχές Αγρινίου και Μεσολογγίου είναι: ο Παναγιώτης Κολοκούρας από την Σπολάιτα, βιολί και σαντούρι ο Γιώργος Κότσαλος από την Γουριά, σαντούρι και κιθάρα ο Γιώργος Βλάχος από την Επισκοπή Ευρυτανίας, βιολί ο Δημήτριος Αριστόπουλος από το Αγρίνιο, κιθάρα ο Γιάννης Ζαπαντιώτης από το Αγρίνιο, κιθάρα ο Αναστάσιος Θεοδωρόπουλος από το Αγρίνιο, κιθάρα ο Βασίλειος Θεοδωρόπουλος από το Αγρίνιο, αρμόνιο ο Νίκος Μακρυγιώργος από την Κανδήλα, κιθάρα ο Δημήτριος Μακρυγιώργος από την Κανδήλα, κιθάρα ο Κων/νος Λεοντίτης από το Σταθά βιολί, ο Θωμάς Σαμψώνας από το Αγρίνιο βιολί, ο Γρηγόριος Καρακώστας από την Κυπάρισσο βιολί, και κιθάρα ο Απόστολος Βαρβάτος από το ξηρόμερο κιθάρα και ο Λευτέρης Τζέμος από το Αγρίνιο αρμόνιο.
Στην περιοχή Ναυπακτίας ονομαστοί λαϊκοί οργανοπαίχτες είναι: ο Δημήτριος Χαραλάμπους κλαρίνο, ο Νίκος Καλσάς κλαρίνο, ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος κλαρίνο, ο Αθανάσιος Γκίκας βιολί και ο Βασίλειος Γκίκας κιθάρα22.
Θα αναφερθούμε τελευταία στο μεγάλο δάσκαλο της παραδοσιακής μας μουσικής, τον Αριστείδη Μόσχο γιο του Κώστα Μόσχου ή Φουσκομπούκα που γεννήθηκε το 1930 στο Αγρίνιο και έπαιξε σαντούρι σε γάμους και πανηγύρια της περιοχής που εξετάζουμε μέχρι το 1959. Από τότε μένει μόνιμα και εργάζεται στην Αθήνα. “Ερωτεύτηκε” το σαντούρι από την ηλικία των οχτώ χρόνων και παίζει και διδάσκει το, κινεζικής προέλευσης, αυτό όργανο πενήντα τόσα χρόνια και όπως λέγει “το αισθάνεται ένα με τον εαυτό του”.
Όνειρο για τον Αριστείδη Μόσχο ήταν η ίδρυση μαθητείας του σαντουριού και άλλων μουσικών οργάνων. Όνειρο που πριν από λίγα χρόνια έγινε πραγματικότητα ύστερα από προσπάθειες και θυσίες μισού περίπου αιώνα.
Προσπαθήσαμε μια απλή προσέγγιση των επαγγελματικών συνθηκών και των ανησυχιών μιας κοινωνικής ομάδας, των λαϊκών οργανοπαιχτών της Αιτωλ/νίας που πιστεύει ότι στο σύνολό της παραμένει αναξιοποίητη και αφανής πίσω από τη δόξα κάποιων επωνύμων.
Κοινωνικές συνθήκες, δυσκολίες της ζωής, αντιλήψεις που επικρατούν, ανθρώπινες εκδηλώσεις και προβλήματα επηρεάζουν και διαμορφώνουν την ψυχή των λαϊκών οργανοπαιχτών δίνοντας το ανάλογο χαρακτήρα στο έργο τους23.
Οι λαϊκοί οργανοπαίχτες στα χέρια των οποίων βρισκόταν και βρίσκεται πάντα η διάδοση και μεταφορά στους αιώνες των μελωδιών και των τραγουδιών του λαού, δεν αισθάνονται κάποιο καθήκον ή υποχρέωση γι’ αυτό. Νιώθουν μόνο την ανάγκη και η ασχολία τους αυτή τους αποζημιώνει ψυχικά, του λυτρώνει. Από τα έργα αλλά και τα λόγια των λαϊκών οργανοπαιχτών γίνεται φανερό πόσο φυσική και έντονη είναι η ανάγκη αυτή των λαϊκών μουσικών αλλά και το πόσο σοβαρή για τη διατήρηση της εθνικής μας φυσιογνωμίας.
%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%bf%cf%82
Ο Αγρινιώτης λαϊκός οργανοπαίχτης και μεγάλος δάσκαλος της παραδοσιακής μας μουσικής Αριστείδης Μόσχος τονίζει σε παλιότερη συνέντευξή του:
“ ….Κράτος χωρίς παραδοσιακή και εθνική είναι έθνος χωρίς σημαία…..Πρέπει να διασώσουμε την Ελληνική μουσική…..Αν δεν γνωρίζεις την παράδοση και την εθνική μουσική, την ελληνική μουσική, στο χώρο που γεννήθηκε και αν δεν τη γυρίσεις στο χωριό στο πανηγύρι …..δεν ξέρεις παραδοσιακή μουσική24…”.
Και οι λαϊκοί οργανοπαίχτες της Αιτωλ/νίας γύρισαν και γυρίζουν την παραδοσιακή μουσική και στο πανηγύρι και στην περιφέρεια, γνωρίζουν την παραδοσιακή μουσική και προσπαθούν όσο μπορούν να την διατηρήσουν

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *