Λιγότερο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού φαίνεται πως έχουν οι χώρες με υψηλό μέσο όρο θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με το Mega κανένα νεκρός, μέχρι στιγμής, δεν έχουν οι Μαλδίβες (υπάρχουν 17 κρούσματα), το Κατάρ (634) και οι Σεϋχέλλες (7 κρούσματα).

Στην Τουρκία η εικόνα είναι διαφορετική. Εκεί τα κρούσματα του ιού αυξάνονται δραματικά, πλησιάζοντας τα 10.000, με την Κωνσταντινούπολη να βρίσκεται σε καραντίνα.

Με 20.000 πρώην ιατρικό προσωπικό ενισχύθηκε το ιατρικό σύστημα στη Μ. Βρετανία, ενώ στη Ρωσία σε περιορισμό βρίσκονται οι κάτοικοι της πρωτεύουσας.

Σε πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ παρουσιάζονται τα ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 29 Μαρτίου 2020 και ώρα 15:00.

Σοβαρά κρούσματα COVID-19: Έχουν καταγραφεί 38 θάνατοι σε ασθενείς με COVID-19, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Άλλοι 5 ασθενείς έχουν εξέλθει από τη ΜΕΘ.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν εξετάσεις για τον νέο κορωνοϊό και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 15151 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 970 (6.4%) θετικά στον κορωνοϊό (Διάγραμμα 5).

Σημειώνεται πως Ελλάδα βρίσκεται πλέον -με 1.061 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 28 Μαρτίου- στην 40ή θέση παγκοσμίως, σε συνολικό αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων, έναντι της 32ης που βρισκόταν πριν μία εβδομάδα.

Η Ελλάδα εξάλλου έχει περίπου 102 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού (διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), μια αναλογία που την τοποθετεί αρκετά χαμηλά, στην 66η θέση παγκοσμίως (έναντι της 55ης την προηγούμενη Κυριακή 22 Μαρτίου) και μόλις στην 22η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι περίπου 85.
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress