ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

%ce%b1%ce%b21
Αβαθύ νερά γεμάτα ζωή; Φυσικά εκτροφεία ψαριών; τόπος για να τραφούν αμέτρητα πουλιά; ζεστή γωνιά για να ξεχειμωνιάσουν εκατοντάδες χιλιάδες αγριόπαπιες και φαλαρίδες; καταφύγιο για πολλά σπάια και απειλούμενα είδη ζώων; ένας από τους πιο σπάνιους και σημαντικούς οικοτόπους στην Ελλάδα.
Τι απ’όλα αυτά είναι οι λιμνοθάλασσες; Όλα! Επιπλέον, είναι και ο μοναδικός πλουτοπαραγωγικός πόρος για την αλιεία, την κτηνοτροφία, τον ποιοτικό τουρισμό, τον πολιτισμό. Όμως, οι λιμνοθάλασσες υποθαθμίζονται από τις αλόγιστες ενέργειες του ανθρώπου.
Μοναδικός πλούτος λιμνοθαλασσών στον Αμβρακικό.
Ο Αμβρακικός συγκεντρώνει τουλάχιστον 20 ακέραιες λιμνοθάλασσε, περισσότερο από κάθε άλλο μέρος στην Ελλάδα! Κάθε μία από αυτές έχει μοναδική φυσιογνωμία.
Πολλές λιμνοθάλασσες χωρίζονται από τη θάλασσα με λουρονησίδα, μία μακριά και πολύ στενή λουρίδα άμμου. Ορισμένες λουρονησίδες του Αμβρακικού έχουν σχηματιστεί από εκατομμύρια κελύφη αχιβάδων αντί από άμμο. Αυτές οι “οστρακοπαραλίες” είναι από τις ελάχιστες που υπάρχουν στη Μεσόγειο.
Στις διόδους επικοινωνίας με τη θάλασσα υπάεχουν “ιβάρια”, ειδικά φράγματα που επιτρέπουν στο νερό να περνάει αλλά παγιδεύουν τα ψάρια και τα καρκινοειδή. Το ψάρεμα με ιβάρια συνεχίζει μια ιστορική παράδοση αιώνων
%ce%b1%ce%b22
Από τι κινδυνεύουν;
Η ζωή μιας λιμνοθάλασσας κρέμεται απο μια κλωστή νερού. Η ευαίσθητη υδρολογική ισοπποπία της λιμνοθάλασσας εύκολα ανατρέπεται, αν αυτή αποκοπεί από τη θάλασσα, αν δεχτεί λιγότερο γλυκό νερό το χειμώνα, αν υποστεί εκσκαφές και μπαζώματα.
Στον Αμβρακικό πολλές λιμνοθάλασσες έχουν ήδη υποστεί αλλαγές εξαιτίας της δράσης του ανθρώπου. Η αποξήρανση των γειτονικών ελών και η κατασκευή φραγμάτων στα ποτάμια, άλλαξαν ριζικά το υδάτινο ισοζύγιο. Παράλληλα, μείωσαν τα φερτά υλικά που δημιουργούσαν τις λουρονησίδες και τις νησίδες τβν λιμνοθαλασσών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα ενδείξεις ότι αυτές διαβρώνονται γρήγορα από τα κύματα. Για να αντιμετωπιστεί η διάβρωση και για να κατασκευαστούν δρόμοι πρόσβασης για τις αλιευτικές εγκαταστάσεις, σκεπάστηκαν με χώμα οι μοναδικές λουρονησίδες από όστρακα. Τα φυτοφάρμακα-που καταλήγουν στο νερό-και η συχνή ενόχληση απειλούν ορισμέςνα σπάνια είδη πουλιών. Σήμερα, οι λιμνοθάλασσες είναι από τα πιο απειλούμενα οικοσυστήματα στην Ευρώπη.ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *