Παγίδες για πολλούς επαγγελματίες του αγροτικού χώρου με εισοδήματα από μίσθωση χωραφιών ή κατοικιών κρύβουν οι πρόσφατες αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, καθώς, με τα νέα δεδομένα, τα έσοδα αυτά συνυπολογίζονται κανονικά στο συνολικό εισόδημα του παραγωγού, κατά τον προσδιορισμό του 50% που κρίνει την ένταξη (ή μη) στο αφορολόγητο.
Τη σχετική ψυχρολουσία δοκίμασε ήδη ένας μεγάλος αριθμός αγροτών με εισόδημα από εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας, οι οποίοι υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μετά τις 29 Ιουνίου (ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος 4474/2010) και οι οποίοι με έκπληξη διαπίστωσαν, κατά την εκκαθάριση, ότι δεν δικαιούνται την έκπτωση φόρου ύψους 1.900 έως 2.100 ευρώ.
Παρόμοια… κρυάδα πήραν, όμως, και όσοι αγρότες με εισοδήματα από ενοίκια υπέβαλαν τις δηλώσεις τους πριν την ημερομηνία αυτή –με «τσεκαρισμένους» μάλιστα τους κωδικούς 037-038– αλλά έλαβαν τις προηγούμενες μέρες στον λογαριασμό τους στο taxisnet μήνυμα από την ΔΗΛΕΔ με το οποίο καλούνται να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2017. Κι αυτό γιατί, όπως πληροφορούνται, δεν δικαιούνται πλέον το αφορολόγητο.
Τι προβλέπεται
Η ανατροπή σκηνικού και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις αγροτών οφείλεται στον Νόμο 4474/2017, που ψηφίστηκε τον Ιούνιο από τη Βουλή και ο οποίος προβλέπει αλλαγές στις προϋποθέσεις εφαρμογής της έκπτωσης φόρου για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τον νόμο, στο εισόδημα που θα λαμβάνεται πλέον υπόψη ως συνολικό (και επί του οποίου τουλάχιστον το 50% πρέπει να προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα προκειμένου οι κατ’ επάγγελμα αγρότες να δικαιούνται τη μείωση), δεν θα συμπεριλαμβάνονται η κύρια σύνταξη ΟΓΑ, οι αμοιβές από παροχή με εργόσημο, οι αμοιβές εργαζομένων υπαγόμενων στην ασφάλιση του ΟΓΑ, σε τυποποιητήρια, συσκευαστήρια κ.λπ. έως 150 ημερομίσθια ανά έτος, καθώς και οι αμοιβές μελών αγροτικών ή/και γυναικείων συνεταιρισμών, τα οποία απασχολούνται περιστασιακά και υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.
Αν και ομολογουμένως ο νόμος διευρύνει τον αριθμό των αγροτών που δικαιούνται το αφορολόγητο, ωστόσο –όπως από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει η «ΥΧ»– αφήνει εκτός τα εισοδήματα από άλλες μη αγροτικές δραστηριότητες (εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας), τα οποία πλέον θα συνυπολογίζονται κανονικά. Ουσιαστικά και δίχως αυτό να επισημαίνεται ρητά, ο νέος νόμος ήρθε να αναιρέσει –εν τω μέσω της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων– παλαιότερη υπουργική απόφαση, η οποία όριζε ότι τυχόν απόκτηση εισοδήματος από πηγές όπως ενοίκια ακινήτων, μερίσματα μετοχών κ.λπ., ανεξαρτήτως του ύψους τους, δεν ασκεί επίδραση στον χαρακτηρισμό του εμπλεκομένου ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.
Τροποποιητική έως 31/10
Βάσει των τελευταίων οδηγιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όσοι αγρότες έχουν υποβάλει εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση μέχρι την 29/06/2017 (ημερομηνία κατά την οποία η εκκαθάριση προσαρμόστηκε στις διατάξεις του 4474/2017) και ο κωδικός 037 – 038 ήταν ήδη συμπληρωμένος, θα λάβουν ηλεκτρονική ειδοποίηση με οδηγίες για να ελέγξουν την επικαιροποιημένη εικόνα τους στο taxisnet για τυχόν μεταβολή της φορολογικής τους υποχρέωσης με βάση την εικόνα αυτή. Εφόσον υπάρχει τέτοια μεταβολή, θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση από 1ης Αυγούστου 2017 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2017, χωρίς να επιβαρύνονται με κάποιο πρόστιμο.
ypaithros.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *