%ce%b5%ce%bd%ce%b13
Και όμως κάποτε είχε συμβεί. Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε έστω και σε φιλικό παιχνίδι με τις πράσινες φανέλες του «αιώνιου» αντιπάλου με το τριφύλλι στο στήθος και στην ιστορική έδρα μάλιστα του Παναθηναϊκού, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας!
Αδιάψευστος μάρτυρας για το απίστευτο αυτό περιστατικό η φωτογραφία αλλά και το ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής.
Βρισκόμαστε στον Ιούλιο του 1950. Μία όχι ιδιαίτερα ισχυρή ομάδα στο Ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα, η FC Wien γνωστή τότε και με την προηγούμενη ονομασία της (SC Nicholson), ήρθε στη χώρα μας για μία σειρά φιλικών αγώνων.
%ce%b5%ce%bd%ce%b13
Είχε πάρει το όνομα της από τον Μαρκ Νίκολσον και το 1933 είχε μετονομαστεί σε FC Wien. Έτσι για την ιστορία ο Νίκολσον (έφυγε από την ζωή το 1941) είχε το προσωνύμιο managing director καθώς ήταν ο πρώτος που επέβαλε τον ρόλο του μάνατζερ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο στα πρώτα χρόνια του προηγούμενου αιώνα.
Η FC Wien εντυπωσίασε το Ελληνικό κοινό στο πρώτο της παιχνίδι όταν σάρωσε με 9-0 τον Άρη και στη συνέχεια θα αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Το ματς είχε οριστεί για τις 4 Ιουλίου και αποτελούσε το ποδοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς.
Το γήπεδο της Λεωφόρου είχε γεμίσει ασφυκτικά όταν έκαναν πρώτοι οι Αυστριακοί την εμφάνιση τους στον αγωνιστικό χώρο.
Οι θεατές απόρησαν βλέποντας την ομάδα να εμφανίζεται με την κλασσική ερυθρόλευκη εμφάνιση, όμοια με εκείνη του Ολυμπιακού.
Πριν συνέλθουν από την (πρώτη) έκπληξη εμφανίζεται και η ομάδα του Ολυμπιακού.
Η δεύτερη έκπληξη είναι ακόμη μεγαλύτερη. Άφησε σχεδόν άφωνους τους πάντες.
Οι Ολυμπιακοί είχαν μπει στο γήπεδο με πράσινες φανέλες με το τριφύλλι στο στήθος!!!
%ce%b5%ce%bd%ce%b12
%ce%b5%ce%bd%ce%b14
Στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ της επομένης ημέρας διαβάζουμε στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Θ.ΝΙΚ-Σ που δεν είναι άλλος από τον ΘΟΔΩΡΟ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ μετέπειτα ιδρυτή και ιδιοκτήτη έως τις μέρες μας της εφημερίδας ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ.
1950 PRASINES FANELES
«Η εμφάνισις της ελληνικής ομάδος προκαλεί ασυνήθη θύελλα χειροκροτημάτων, συγχρόνως όμως και έκπληξιν.Οι Πειραιείς φορούν πράσινες φανέλλες με ένα μεγαλοπρεπές «τριφύλλι» στο στήθος! Δι’ όσους αγνοούν την αιτία της αλλαγής αυτής των χρωμάτων διευκρινίζουμε ότι τούτο κατέστη αναγκαίο, διότι η Νίκολσον έχει τα ίδια ακριβώς χρώματα με τον Ολυμπιακόν.
Εν τω μεταξύ στις εξέδρες το γεγονός αυτό σχολιάζεται ποικιλοτρόπως. Πολλοί το αποδίδουν στη «σιωπηρά» συνεργασία των δύο μεγάλων αντιπάλων του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ες επίρρωσιν μάλιστα της πεποιθήσεως των φέρουν και το γεγονός της κοινής διοργάνωσης των αγώνων της Νίκολσον.
Λέτε να έχουν δίκαιο;»
Στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, ο Δ.Ι.ΚΑΡΑΜΠΑΤΗΣ σημείωνε με την σειρά του:
«Πολλοί εχαρακτήρισαν την πράξιν του Ολυμπιακού σαν φιλοφρόνησι προς τον Παναθηναϊκόν ύστερα από την επανάληψιν των σχέσεων των δύο Σωματείων».
Ότι και αν είχε προηγηθεί, ότι και αν επακολούθησε το βέβαιο είναι ότι τέτοιο γεγονός δεν επανήλθε ποτέ ξανά και ούτε πρόκειται φυσικά να συμβεί ίσως και τον αιώνα τον άπαντα.
Για την ιστορία η Νίκολσον (FC Wien) είχε νικήσει με 2-1. Στον Ολυμπιακό το πήραν βαρέως, ζήτησαν να παίξουν ξανά και το αίτημα τους έγινε δεκτό. Μία εβδομάδα αργότερα και πάλι στο γήπεδο της Λεωφόρου νίκησαν με 2-0 με γκολ των Δρόσου και Ζαρκάδη.
ΑΠΟ ritorno2015.com

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *