H πανδημία προκάλεσε προβλήματα σε αρκετούς τομείς, αλλά η εξαιρετικά γρήγορη ασύρματη τεχνολογία 5G συνεχίζει να αναπτύσσεται.
Το 2020 θα έπρεπε να ονομαστεί «έτος 5G». Τεράστια τμήματα του κόσμου θα προσφέρουν κάλυψη. Κάθε μεγάλος κατασκευαστής συσκευών – συμπεριλαμβανομένης της Apple – θα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία τηλεφώνων 5G.

Ύστερα από χρόνια διαφημιστικής εκστρατείας, στις αρχές του έτους οι καταναλωτές επρόκειτο να αρχίσουν να απολαμβάνουν στην καθημερινότητά τους τα οφέλη της εξαιρετικά γρήγορης ασύρματης τεχνολογίας.
Τότε, όμως, ο κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του. Ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο, βάζοντας πόλεις και ολόκληρες χώρες σε καραντίνα προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή του.
Η Κίνα, όπου η ασθένεια Covid-19 εντοπίστηκε πρώτη φορά στα τέλη του 2019, ήταν η πρώτη που μπήκε σε καραντίνα μπλοκάροντας την παραγωγή iPhone και άλλων προϊόντων. Ο υπόλοιπος κόσμος ακολούθησε σύντομα και η παγκόσμια οικονομία σταμάτησε.

«Στη ζωή μας δεν έχουμε δει ποτέ μια ταχύτερη οικονομική κατάρρευση» δήλωσε ο Ken Hyers, αναλυτής της εταιρείας Strategy Analytics.
Το αποτέλεσμα είναι ο θρυμματισμός της έντονης αισιοδοξίας μόλις πριν από έξι μήνες. Εκατομμύρια άνθρωποι δεν εργάζονται και ο κόσμος έχει καταγράψει πάνω από 10 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού. Όμως, ακόμη κι αν ο κορωνοϊός έχει επιβραδύνει την ανάπτυξη του 5G σε περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, όπως οι ΗΠΑ, δεν πρόκειται να σταματήσει την πρόοδό του.

Πιο αναγκαία τώρα
Η συνεχιζόμενη εξέλιξη του 5G είναι πιο κρίσιμη από ποτέ τώρα που ο κορωνοϊός άλλαξε ριζικά τον κόσμο μας. Οι άνθρωποι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και διατηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους, στοιχείο που τους αναγκάζει να βασίζονται στην οικιακή ευρυζωνική υπηρεσία – κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει το 5G.
Η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει οπουδήποτε από 10 έως 100 φορές την ταχύτητα 4G και γρήγορη ανταπόκριση, θα μπορούσε να βελτιώσει τα πάντα, από μια απλή τηλεδιάσκεψη έως και την τηλεϊατρική.

«Η πιθανή ανθεκτικότητα και η ευρεία συνδεσιμότητα που προσφέρει το 5G (…) σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πουν πραγματικά: “Ναι, μάλλον το χρειάζομαι”» δήλωσε ο Ντέιβιντ Χάρολντ, επικεφαλής μάρκετινγκ της Imagination Technologies, σχεδιαστικής εταιρείας τεχνολογίας γραφικών τσιπ.
«Και χρειάζονται 5G όχι μόνο για να κατεβάζουν βίντεο πιο γρήγορα, αλλά για να παραμένουν συνδεδεμένοι με τους αγαπημένους και τους συναδέλφους τους. Οι εφαρμογές που ενεργοποιούνται από το 5G “ξαφνικά αναβαθμίζονται σε επείγουσα τεχνολογία”» πρόσθεσε.

Οι απαιτήσεις έχουν κάνει κάθε φορέα δικτύου σε όλο τον κόσμο να επικεντρωθεί στην τεχνολογία και η διάθεση του 5G έχει προχωρήσει ταχύτερα από εκείνη του 4G LTE στις πρώτες μέρες της. Ακόμα και με την πανδημία, τα περισσότερα δίκτυα – αν όχι όλα – θα είναι έτοιμα για να κυκλοφορήσουν φέτος τα 5G. Η κάλυψη δικτύου πρέπει να είναι ευρεία και οι εταιρείες θα προσφέρουν πολλά τηλέφωνα 5G.

Οι πρώτες μέρες
Ακόμα και όταν εμφανίστηκαν πρωτοσέλιδα για την Ουχάν της Κίνας, σχετικά με τον κορωνοϊό, η ζωή συνεχίστηκε όπως συνήθως με την παρουσίαση του Galaxy S20 της Samsung στις αρχές Φεβρουαρίου.
Όμως ο τόνος άρχισε να αλλάζει μετά την ακύρωση συνεδρίων όπως το Mobile World Congress (MWC – Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας) αργότερα τον Φεβρουάριο στη Βαρκελώνη. Η διοργάνωση ακυρώθηκε την επόμενη μέρα μετά την εκδήλωση Unpacked της Samsung – και μόλις μια εβδομάδα πριν από τη μέρα που οι δημοσιογράφοι έπρεπε να κατέβουν στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.
Το MWC, το μεγαλύτερο συνέδριο για κινητά στον κόσμο, ήταν το μέρος όπου έπρεπε να κάνει την αρχή το 5G. Είχε προγραμματιστεί να διαθέτει νέα τηλέφωνα 5G από σχεδόν κάθε σημαντικό προμηθευτή Android, καθώς και ενημερώσεις σχετικά με τα δίκτυα που αγκαλιάζουν περαιτέρω την τεχνολογία.

Ο αντίκτυπος και η ζημιά που υπέστησαν τα 5G τηλέφωνα εξαιτίας της ακύρωσης του MWC είναι ανυπολόγιστος και αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και οι κατασκευαστές τηλεφώνων. Το πρώτο τηλέφωνο Android στον κόσμο, το T-Mobile G1, δημιουργήθηκε πριν από μια δεκαετία εν μέρει λόγω ενός δείπνου που πραγματοποιήθηκε στο MWC. Η επόμενη εξελιγμένη συσκευή 5G θα μπορούσε να είχε προκύψει από μια τέτοια συζήτηση.

Πέντε ημέρες μετά την ακύρωση του MWC, η Apple εξέδωσε μια σπάνια προειδοποίηση λέγοντας ότι ο κορωνοϊός κουβαλούσε μεγαλύτερο φόρτο στις δραστηριότητές της από ό,τι υπολόγιζε. Εκείνη την εποχή πληγώθηκε από το κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων στην Κίνα, μια από τις βασικές αγορές της και την τοποθεσία όπου κατασκευάζονται οι περισσότερες συσκευές της. «Η παγκόσμια παροχή iPhone θα περιοριστεί προσωρινά» είχε δηλώσει τότε η Apple.

Τα πλήγματα στις εταιρείες
Ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει και άλλες εταιρείες. Η Samsung στα τέλη Απριλίου προειδοποίησε ότι η πανδημία «θα έβλαπτε σημαντικά» τις διάφορες επιχειρήσεις της και συμπλήρωσε ότι «οι επενδύσεις δικτύου 5G ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μειώσεις ή καθυστερήσεις» στην Κορέα και σε όλο τον κόσμο.
Η ασθένεια Covid-19 εξαπλώθηκε στον κόσμο, ενώ η Samsung παρουσίαζε την πιο σημαντική συσκευή της χρονιάς, το Galaxy S20.
Όλα αυτά κορυφώθηκαν στη βιομηχανία smartphones, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση αποστολών προϊόντων που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο κατά 38%, σε 61,8 εκατομμύρια τεμάχια, σύμφωνα με την εταιρεία Strategy Analytics. Η εταιρεία απέδωσε την «τεράστια» πτώση στη μείωση της ζήτησης στην Ασία.
Παρότι οι καραντίνες επεκτάθηκαν σε όλη την Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική, τίποτε δεν ήταν τόσο κακό όσο το γεγονός ότι η Κίνα έμενε εκτός σύνδεσης. Ωστόσο, η ανάκαμψή της ήταν εξίσου γρήγορη.

Η ανάκαμψη της Κίνας
Παρά τον θόρυβο για το 5G, το επίκεντρο των επενδύσεων στην τεχνολογία επόμενης γενιάς βρίσκεται στην Κίνα, η οποία, ενώ υπέφερε πρώτη από τον κορωνοϊό, οι περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν πλέον ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό. Οι πολίτες επιστρέφουν στη δουλειά και κατευθύνονται σε καταστήματα και εστιατόρια.
Όλο και περισσότερο, το 5G γίνεται απαραίτητο για τους Κινέζους αγοραστές και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και με αβεβαιότητα στον κόσμο οι άνθρωποι στην Κίνα εξακολουθούν να αγοράζουν smartphones και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αναπτύσσουν τα δίκτυά τους.

«Η Κίνα βρίσκεται πραγματικά σε πλήρη ανάπτυξη. Οι περισσότερες πόλεις έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό» δήλωσε ο Τζόι Ταν, αντιπρόεδρος των δημόσιων υποθέσεων της τεχνολογικής εταιρείας Huawei, του μεγαλύτερου κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο.
Ο σουηδικός γίγαντας δικτύωσης Ericsson αναμένει ότι το 5G θα βρεθεί σε διπλάσια χέρια το 2020 από ό,τι είχε προβλέψει στα τέλη του περασμένου έτους. Ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών θα πρέπει να φτάσει τα 190 εκατομμύρια φέτος, με τον μεγαλύτερο όγκο να προέρχεται από την Κίνα. Αντίθετα η βόρεια Αμερική και η Ευρώπη δεν θα είναι τόσο ισχυρές, όπως η εταιρεία είχε προβάλει προηγουμένως.
Πάντως η Ericsson αναμένει ότι οι περιοχές εκτός της Κίνας θα ανακάμψουν και θα ακολουθήσουν τις προηγούμενες προβλέψεις της εταιρείας μέχρι το τέλος του 2025. Ενώ το ποσοστό του πληθυσμού της Κίνας που χρησιμοποιεί 5G θα είναι αρχικά υψηλότερο, η βόρεια Αμερική θα έχει καλύψει το κενό σε ένα ή δύο χρόνια, εκτιμά ο Πάτρικ Κέργουολ, επικεφαλής στρατηγικών πληροφοριών μάρκετινγκ της Ericsson.
Σε αυτό το σημείο, να σημειωθεί ότι περίπου το 20% των ανθρώπων στη βόρεια Αμερική θα εγγραφούν σε υπηρεσίες 5G. Αυτό αναμένεται να φτάσει στο 75% μέχρι το τέλος του 2025.

«Χτίζοντας» το 5G
Η άνοδος του 5G βασίζεται σε δύο πράγματα: τη διαθεσιμότητα του δικτύου και τις τηλεφωνικές συσκευές. Όσον αφορά την πλευρά του δικτύου, η ασθένεια Covid-19 δεν έχει βλάψει την ανάπτυξή του. Όλοι οι φορείς στις ΗΠΑ συνεχίζουν να ενεργοποιούν την υπηρεσία 5G σε περισσότερες αγορές, όπως και οι πάροχοι δικτύου στην Κίνα και σε άλλες περιοχές. Στην Ευρώπη και τον Καναδά η κατάσταση είναι πιο αβέβαιη.
Σημαντικοί Καναδοί και Ευρωπαίοι πάροχοι δικτύου έχουν ξεκινήσει το 5G, αλλά η πανδημία έχει δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορούν να επεκταθούν τα δίκτυά τους.
Οι δημοπρασίες φάσματος 5G έχουν υποστεί καθυστερήσεις στον Καναδά και σε τμήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της πανδημίας, καθυστερώντας για μήνες την έναρξη του 5G σε ορισμένες περιοχές.
Η δημοπρασία φάσματος για τον Καναδά είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, αλλά τώρα θα διεξαχθεί το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις.
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress