Γραφει:Η ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΓΕΡΟΧΡΗΣΤΟΥ
agiosioannisdamaskinos02
Ο Ιωάννης Δαμασκηνός αναφέρεται σαν θεολόγος και άγιος. Γεννήθηκε στη Δαμασκό, γι’ αυτό και ονομάστηκε Δαμασκηνός, γύρω στα 675 από αριστοκρατικής καταγωγής γονείς και πέθανε στη Λάβρα του Αγίου Σάββα, ένα μοναστήρι κοντά στα Ιεροσόλυμα, το 749. Όταν γεννήθηκε ο Ιωάννης Δαμασκηνός, η Δαμασκός, όπως και όλη η περιοχή της Συρίας, της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου είχαν περιέλθει στην κατοχή των Αράβων. Όμως χάρη στη συγγραφική δραστηριότητα του Ιωάννη Δαμασκηνού, η περιοχή της Ιερουσαλήμ εξακολουθούσε και τον 8ο αιώνα να παραμένει ένα σημαντικό κέντρο για την ιστορία της ελληνικής κουλτούρας, παρόλο που ήταν υπό αραβικό έλεγχο.
Στον Ιωάννη Δαμασκηνό, ο οποίος έζησε την εποχή της «εικονομαχίας» και ήταν εικονολάτρης και φανατικός πολέμιος των εικονοκλαστών, αναφέρονται διάφοροι θρύλοι. Ο πιο γνωστός είναι εκείνος της εκ νέου φύτρωσης του δεξιού του χεριού που του το είχαν κόψει μετά από ενέργειες του Βυζαντινού αυτοκράτορα Λέοντα ΙΙΙ .
Ο Ιωάννης Δαμασκηνός αναφέρεται ως ο «μεγαλύτερος εκφραστής του χριστιανικού δόγματος στην Ανατολή». Το σημαντικότερο θεολογικό έργο του είναι η Πηγή Γνώσεως. Επίσης τονίζει μεταξύ άλλων και τον παιδαγωγικό χαρακτήρα των εικόνων, αφού μέσω της απεικόνισης γίνεται κατανοητή η χριστιανική διδασκαλία και στον πιστό που δεν έχει την απαιτούμενη μόρφωση να την κατανοήσει από τα γραπτά κείμενα.
Τέλος θεωρείται ως ο σπουδαιότερος μελωδός της Εκκλησίας μας.
Η Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του στις 4 Δεκεμβρίου.
ΠΗΓΉ:A. Kazhdanεπιμ. The Oxford Dictionary of Byzantium, New York • Oxford, 1991, Vol 1

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *