%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b4%ce%bf%ce%b2%ce%b1%cf%83
Ξεκινώντας από το Καρπενήσι με κατεύθυνση προς Αγρίνιο αρχίζουμε να στριφογυρνάμε σε δρόμο σχετικά φαρδύ με άφθονες όμως στροφές, που κουλουριάζεται στα χαμηλά διαζώματα των ελατοσκέπαστων βουνών, για να βγούμε στη γέφυρα του ποταμού Μέγδοβα.
Ο Μέγδοβας (ή Ταυρωπός) γεννιέται στα κορφοβούνια των θεσσαλικών Αγράφων. Αφού διατρέξει κάθετα τον κορμό της Ευρυτανίας, μετά 78 χιλιόμετρα πορείας αδειάζει τα νερά του στη λίμνη των Κρεμαστών.
Πριν από το 1963 και την ανύψωση του φράγματος, ήταν ο σημαντικότερος παραπόταμος του Αχελώου. Σε αυτό το σημείο αξίζει να παρεκκλίνουμε για λίγο από τη διαδρομή μας, με σκοπό να επισκεφτούμε τη Βίνιανη και το γεφύρι της. Η παλιά Βίνιανη ήταν ένα από τα πλέον πολυάνθρωπα χωριά της Ευρυτανίας· το όνομά της πιθανόν να έχει λατινικές ρίζες και να προέρχεται από τη λέξη «vinum» που σημαίνει κρασί. Αν και διατηρεί μερικά από τα ομορφότερα παραδοσιακά σπίτια της περιοχής, το παλιό χωριό έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί λόγω κατολισθήσεων (τα κατοικήσιμα σπίτια μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού), ενώ κατοικείται η Νέα Βίνιανη, ενάμισι χιλιόμετρο νοτιότερα. Αξιόλογο είναι το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που στεγάζεται σήμερα στο παλιό σχολείο. Αναζητήστε την πέτρινη μονότοξη γέφυρα της Βίνιανης που χρησιμοποιείται πια μόνο από τους πεζοπόρους, καθώς από εδώ περνά το μονοπάτι που συνδέει τον ορεινό όγκο των Αγράφων με το Καρπενήσι.Φωτογραφία: Ζερμαίν Αλεξάκη – Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *