Ενδονοσοκομειακό μικρόβιο ήταν η αιτία της υψηλής θνητότητας στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Αγρινίου, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Το ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη όταν η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ της χώρας αλλά και στο θέμα των αυξημένων λοιμώξεων στα Νοσοκομεία.

Η υπόθεση της θνητότητας στη ΜΕΘ covid του Αγρινίου, κατά την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, είχε πέρυσι σοκάρει καθώς απεβίωσαν όλοι (42) ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε αυτή.

Προκλήθηκε σάλος και πολιτική αντιπαράθεση ενώ ο τότε διοικητής του Νοσοκομείου εξωθήθηκε σε παραίτηση. Το Υπουργείο Υγείας έστειλε επίσης κλιμάκιο του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία για να εξετάσει τα αίτια της απόλυτης θνητότητας ωστόσο το πόρισμα του (αν υπήρξε) δεν έγινε ποτέ γνωστό, δεν δημοσιοποιήθηκε

Τον Ο.ΔΙ.Π.Υ.  ωστόσο επικαλέστηκε ο Υπουργός Υγείας για να αναφέρει πως για τη υψηλή θνητότητα έφταιξε νοσοκομειακό μικρόβιο . Έσπευσε πάντως να προσθέσει πως σήμερα η θνητότητα στη ΜΕΘ του Αγρινίου (που σημειωτέον πλέον δεν νοσηλεύει ασθενείς με κορωνοϊό) είναι σε καλό επίπεδο…

Η αναφορά Πλεύρη στο 40ο λεπτό του βίντεο: 

Σύψας: «Ξέφυγε από το ραντάρ της επιτήρησης η έκρηξη των λοιμώξεων σε ΜΕΘ»

Οι ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις αποτελούν το επόμενο μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, τόνισε ο καθηγητής κ. Νικόλαος Συψας, κατά την έναρξη των εργασιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων που διοργανώνει από σήμερα Πέμπτη έως και την Κυριακή 8 Μαϊου η Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων στην Αθήνα.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για «έκρηξη» λοιμώξεων από πολύ ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια κατά τη διάρκεια της επιδημίας και για «μεγάλη επιδείνωση» στον αριθμό των λοιμώξεων. Αναλυτικά στοιχεία θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Ενοχοποιούνται για αυτήν την επιδεινούμενη εικόνα η κατάχρηση των αντιβιοτικών εντός κι εκτός νοσοκομείου, η κακή υγιεινή των χεριών από τους επαγγελματίες της Υγείας αλλά και περιβαλλοντικοί λόγοι.

«Δυστυχώς ξέφυγε από το ραντάρ της επιτήρησης η έκρηξη των λοιμώξεων σε ΜΕΘ και θαλάμους. Ξέφυγε γιατί οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έπρεπε να ασχοληθούν με τον κορωνοϊό, ρίχτηκαν στη μάχη της επιδημίας», είπε ο κ. Συψας. Τόνισε δε ότι είναι βέβαιο πως ποσοστό θανάτων στους νοσηλευόμενους με Covid-19 οφείλεται στα πολύανθεκτικά μικρόβια από τα οποία μολύνθηκαν.

Από xiromeropress