Μωραίτης Χρήστος

Μετά από ώριμη σκέψη και αντιλαμβανόμενοι το πολιτιστικό τέλμα που είχαμε πέσει ως κοινωνία για λόγους που λίγο πολύ όλοι μας γνωρίζουμε γιατί τα λέγαμε κάθε φορά που βρισκόμασταν είτε στο χωριό είτε στην Αθήνα όσοι από μας προβληματιζόμαστε για την πρόοδο και την ανάδειξη του χωριού μας και την διατήρηση των ηθών και των εθίμων μας. Αποφασίσαμε και αναλογιστήκαμε το βάρος που θα αναλάβουμε απέναντι σε αγκυλώσεις και κατεστημένα που δεν άφηναν χώρο και τόπο σε ανθρώπους που ήθελαν να ασχοληθούν και δήλωναν τουλάχιστον πρόθεση να προσφέρουν στη ανάδειξη του τόπου μας.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ να δημιουργήσουμε τον σημερινό σύλλογο ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ για την επανεκίννηση του υπάρχοντος συλλόγου που βρισκόταν σε αδράνεια και είχε εγκαταλειφθεί από τα μέλη του στην τύχη και τη διαχείριση ενός δυο ατόμων που γνωρίζουν και φέρουν ευθύνη για αυτήν την κατάσταση.
Προσωπικά εγώ  πολλές φορές προσπάθησα να καταφέρω να επανεκινήσουμε τον σύλλογο και συνάντησα πεισματικά την άρνηση και την απαξίωση στην προσπάθειά μου .Αντιλήφθηκα ότι ο παλαιός σύλλογος είχε επέλθει σε ιδιοκτησιακό καθεστώς με φίλτρα και άρνηση για επικοινωνία με οποιονδήποτε προσπαθούσε να αναμειχθεί στην διαχείριση του συλλόγου !
Δεν κάναμε το νέο σύλλογο για να διχάσουμε την κοινωνία του χωριού μας τον κάναμε από ανάγκη για προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και του χωριού μας,εξάλλου θα κριθούμε κι εμείς στην πορεία από τις πράξεις μας και τα δρώμενα μας καθένας μας θα αναλάβει ότι του αναλογεί διότι η κοινωνία μας αντιλαμβάνεται τα πάντα και έχει τη δυνατότητα να κρίνει.
Μπήκαμε στον πειρασμό ορμώμενοι από την ονοματολογία του νέου συλλόγου ΄να προσπαθήσουμε να αναβιώσουμε το παλιό  έθιμο των προγόνων μας που πήγαιναν παραμονή της εορτής του Αγίου Δημητρίου στο μοναστήρι και έψηναν καθένας με το δικό του ταμένο ζωντανό προς τιμήν του Αγίου και έτρωγαν και γλεντούσαν όλοι μαζί.
Αναφορές από παλαιότερους που συμμετείχαν σε όλο τον εορτασμό κοιμόταν εκεί πάνω και το πρωί ξανά έκαναν λειτουργία και μετά έφευγαν .Με τα πόδια πηγαίναν και από τα δυο μονοπάτια (από τον άγιο Βλάση ,και από το χαλίκι)άλλα χρόνια χωρίς δρόμο και χωρίς αυτοκίνητα, χρόνια που νοσταλγούν πολλοί χωριανοί μας !
Το ανακοινώσαμε από την ίδρυση του συλλόγου κι το αγκαλιάσαμε όλοι μαζί ως στόχο .Η ανταπόκριση του κόσμου και τα ενθαρυντικά λόγια όλο το διάστημα έγιναν πράξη όταν ήρθε η ώρα .
Όλοι οι χωριανοί μπήκαν στη διαδικασία να βρουν τρόπο να βοηθήσουν την προσπάθεια μας και τις αγνές μας προθέσεις η ικανοποίηση μας ως διαχειριστές του συλλόγου αμέριστη .ΚΑΤΑΝΟΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΒΑΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΝΕΙ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΙ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ.
Προσπαθήσαμε να σταθούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης και της αρωγής τους που ήταν απλόχερη και ανιδιοτελής, ελπίζουμε να μην απογοητεύσαμε κανέναν κι αν έγινε κάτι τέτοιο έγινε από απειρία στη διοργάνωση σε αντίξοες συνθήκες εξοχής. Προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους και στην προσφορά τους δεν το περιμέναμε όλο αυτό που ζήσαμε και σας ευχαριστούμε από καρδιάς,. Μας δίνει τεράστια δύναμη να συνεχίσουμε να προσπαθούμε!Έχουμε Όραμα για αρκετά πράγματα για το χωριό μας, έχουμε βάλει κάποια σε διαδικασία εξέλιξης αλλά δεν είναι αποκλειστικά στο χέρι μας διεκδικούμε μεθοδικά και σταθερά ότι μπορεί να γίνει καλύτερο, ευελπιστούμε στην ανταπόκριση όλων αυτών που έχουν την κυριότητα διαχείρισης κάποιον πραγμάτων ελπίζουμε να συμπίπτει το όραμά μας με το δικό τους και να δουν την καθαρή και ανιδιοτελή μας πρόθεση και να ανταποκριθούν.
Απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χωριανούς μας που πρόσφεραν όλα τα αγαθά που μοιραστήκαμε όλοι μαζί στην γιορτή του Αγίου Δημητρίου από το υστέρημα τους.
ΕΔΩΣΑΝ ΠΡΟΒΑΤΙΝΕΣ: ΜΑΡΓΙΟΛΗΣ Βαγγέλης,ΝΤΕΜΟΣ Αθανάσιος,ΠΛΕΥΡΙΤΗΣ Γεράσιμος,ΠΛΕΥΡΙΤΗΣ Σπύρος,ΝΤΕΜΟΣ Βλασσης,ΖΑΦΕΙΡΗΣ Θεόδωρος του Αντρέα,ΖΑΦΕΙΡΗΣ Δημήτριος του Χαράλαμπου,ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ Νήσιας.
ΤΟ ΚΡΑΣΙ :ΝΤΕΜΟΣ Απόστολος ,ΝΤΕΜΟΣ Τηλέμαχος,ΓΡΙΝΟΣ Αντώνιος
ΓΕΝΗΤΡΙΑ: ΖΑΦΕΙΡΗΣ Δημήτριος τουΙωαννη ΤΡΑΚΤΕΡ: ΖΑΦΕΙΡΗΣ Γιώργος του Αντρέα.
Ο ΗΧΟΣ:ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ Γιώργος του Νήσια
ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΩΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΚΕΠΑΣΤΡΟΥ : ΣΟΥΛΤΑΝΗΣ Χρήστος,ΣΚΕΠΕΤΑΡΗΣ Αλέκος,ΚΑΡΕΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ:ΣΟΥΛΤΑΝΗΣ Δημήτριος και Σπύρος.
ΚΑΥΣΙΜΑ :ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ Γεώργιος του Σπύρου ΚΕΛΕΠΟΥΡΗΣ Χάρης του Δημητρίου.
Ο πρόεδρος ,ο γραμματέας και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κάλυψαν οικονομικά το κόστος των αναλωσίμων υλικών και το ψίσημο και το κόστος των ποτών πέραν των προσφορών των παραγωγών του χωριού.
Τα τραπεζοκαθίσματα ήταν του Κέντρου Μέριμνας του Δήμου τα οποία μας έφεραν στο χώρο της γιορτής οι υπάλληλοι του δήμου και τους ευχαριστούμε.
Είμαστε ευγνώμονες σε όλες τις νοικοκυρές που τις βάλαμε σε διαδικασία να ξετυλίξουν τις ζαχαροπλαστικές τους ικανότητες και έκαναν παραδοσιακές ραββανές και πίτες για όλους όσους παραβρέθηκαν μαζί μας, στον ΚΑΡΥΚΗ Παναγιώτη που πρόσφερε το ψωμί αφιλοκερδώς το ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ Κώστα και ΒΑΛΙΑΝΟ Γιάννη που λιανίσανε όλα τα ψητά τα κορίτσια μέλη του συλλόγου ΤΑΣΟΥΛΑ, ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΒΑΣΩ ΚΑΙ ΓΙΩΤΑ που εξυπηρέτησαν τους παρευρισκόμενους.για το τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη του συλλόγου ΑΙΜΙΛΙΟ ΚΕΛΕΠΟΥΡΗ,ΔΥΟΝΥΣΙΟ ΚΑΡΕΛΗ ΝΤΕΜΟ ΒΑΓΓΕΛΗ που τους είχαμε για τρεις μέρες συνεχώς στην πίεση για την κατασκευή στεγάστρου του χώρου τον ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ ΓΙΑΝΝΗ για τη μεταφορά  υλικών στον περιβάλλοντα χώρο ,το ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ που καθάρισε τον προαύλιο χώρο της μονής με το χορτοκοπτικό του ,και τέλος όσους προσφέρθηκαν να βοηθήσουν και δε χρειάστηκε Επίσης όλους όσους πρόσφεραν χρηματικά ποσά για να συγκεντρωθεί το ποσό για την αλλαγή της σκεπής του μοναστηριού ,θα ανακοινωθούν λεπτομερώς σε μεταγενέστερο χρόνο αφού συμπληρωθεί όλο το ποσό
.Είπαμε όλοι μαζί και το εννοούσαμε και το κάναμε πράξη για το χωριό μας ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ .Εμείς το οργανώσαμε εσείς το στηρίξατε αφιλοκερδώς!Χωριανοί αυτό θέλουμε να κάνουμε ΣΗΜΑΙΑ μας όλοι μαζί για τον τόπο που μας ανάθρεψε να διατηρήσουμε ότι κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας ως κοινωνία.Τα ήθη και τα έθιμα μας!!!
βοήθειά μας η χάρη του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και του χρόνου όλοι μαζί.


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ:

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *