Μερικές φορές οι γνώσεις των αρχαίων λαών και ειδικότερα των Ελλήνων, είναι τέτοιες που με κανέναν τρόπο δεν μπορείς να τις αποδώσεις σε φαντασία, ή σε κάποια σύμπτωση… -d-

Λέγεται τοίνυν, ἔφη, ὦἑταῖρε, πρῶτον μὲν εἶναι τοιαύτη ἡ γῆ αὐτὴἰδεῖν, εἴ τις ἄνωθεν θεῷτο, ὥσπερ αἱ δωδεκάσκυ- τοι σφαῖραι, ποικίλη, χρώμασιν διειλημμένη, ὧν καὶ τὰἐνθάδε εἶναι χρώματα ὥσπερ δείγματα, οἷς δὴ οἱ γραφῆς καταχρῶνται. ἐκεῖ δὲ πᾶσαν τὴν γῆν ἐκ τοιούτων εἶναι, καὶ πολὺἔτι ἐκ λαμπροτέρων καὶ καθαρωτέρων ἢ τούτων∙ τὴν μὲν γὰρ ἁλουργῆ εἶναι [καὶ] θαυμαστὴν τὸ κάλλος, τὴν δὲ χρυσοειδῆ, τὴν δὲὅση λευκὴ γύψου ἢ χιόνος λευκοτέραν, καὶἐκ τῶν ἄλλων χρωμάτων συγκειμένην ὡσαύτως, καὶἔτι πλειόνων καὶ καλλιόνων ἢὅσα ἡμεῖς ἑωράκαμεν. καὶ γὰρ αὐτὰ ταῦτα τὰ κοῖλα αὐτῆς, ὕδατός τε καὶἀέρος ἔκπλεα ὄντα, χρώματός τι εἶδος παρέχεσθαι στίλβοντα ἐν τῇ τῶν ἄλλων χρωμάτων ποικιλίᾳ, ὥστε ἕν τι αὐτῆς εἶδος συνεχὲς ποικίλον φαντάζεσθαι.

Σε νεοελληνική απόδοση:

Λέγεται λοιπόν, ω συνομιλητή, πως η γη είναι, αν την έβλεπε κανείς από ψηλά, σαν τις σφαίρες που είναι από δώδεκα κομμάτια διαφορετικού δέρματος. Δηλαδή είναι πολύχρωμη σφαίρα και τα μέρη της ξεχωρίζουν από τα χρώματα που έχει το καθένα, ενώ τα χρώματα που χρησιμοποιούν οι ζωγράφοι μας εδώ, δεν είναι παρά απομιμήσεις εκείνων των χρωμάτων.

Εκεί λοιπόν όλη η γη είναι χρωματισμένη απ’ αυτά τα χρώματα, που είναι πιο λαμπερά και καθαρά από τα εδώ. Κάποιο μέρος της είναι πορφυρό και καταπληκτικό στην ομορφιά, ενώ άλλο χρυσωπό, άλλο λευκότερο από το γύψο και το χιόνι, και έτσι είναι χρωματισμένη και με τα άλλα χρώματα, και ακόμα περισσότερα, και ωραιότερα από όσα εμείς έχουμε δει.

Γιατί ακόμα και οι κοιλότητές της που είναι γεμάτες αέρα και νερό, παίρνουν μια απόχρωση λαμπερή μέσα στην ποικιλία των άλλων χρωμάτων, ώστε να δίνει την εντύπωση μιας ενιαίας εικόνας πολύχρωμης.
Έργο «ΦΑΙΔΩΝ» ή «περί ψυχής» 110b-110d

Πως και με ποιο τρόπο είναι δυνατόν ο Σωκράτης γνώριζε τόσα πολλά πράγματα; Πως μπορούσε να ξέρει πως φαινόταν η Γη από το διάστημα, σε μια εποχή ακόμα και η πιο απλή μέθοδος να βρεθείς σε κάποιο ύψος πάνω από το έδαφος δεν υπήρχε (ή μάλλον καλύτερα δεν γνωρίζουμε να υπήρχε) πρακτικά; Πολλά θα μπορούσαμε να δώσουμε ως απαντήσεις: ότι με κάποιο τρόπο πέταξε ψηλά, ότι έκανε εξωσωματικό ταξίδι, αστρική προβολή, ότι το είδε μέσα από ένα διαστημόπλοιο εξωγήινων. Ότι είχε πληροφορίες από προηγούμενες που έκαναν κάτι παρόμοιο. Ωστόσο η απάντηση μάλλον βρίσκεται εδώ: Πλάτων. Η Γνώση Είναι Ανάμνηση Γιατί η Ψυχή Γνωρίζει Ανέκαθεν. Σκεφτείτε λίγο τι μπορεί να θέλει να μας πει ο Σωκράτης μέσω του Πλάτωνα, πριν κάνετε κλικ στον σύνδεσμο.
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress