ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ


Αναβίωσε η «βαρκαρόλα» από τον Σύλλογο Λευκαδίων στις 8 το βράδυ της Κυριακής στο Θεατράκι από τον Σύλλογο Λευκαδίων Πάτρας «Η Φανερωμένη». Στον πατραϊκό κόλπο αναβίωσε η λευκαδίτικη κουλτούρα που παίρνει σάρκα και οστά μετά από ιδέα της γραμματέας του Συλλόγου.
Η βαρκαρόλα, ή βαρκαρόλλα (από την ιταλική λέξη barca = βάρκα), ή επί το ελληνικότερο λεμβωδία είναι είδος τραγουδιού ή οργανικής μουσικής που συσχετίζεται με τη βαρκάδα, ειδικότερα δε αυτήν σε βενετσιάνικη γόνδολα.
Από το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής ξεχωρίζει η βαρκαρόλα από την όπερα “Τα Παραμύθια του Χόφμαν” του Ζακ Όφενμπαχ, καθώς και η “Βαρκαρόλα σε φα δίεση μείζονα”, έργο για πιάνο του Φρεντερίκ Σοπέν.
Το κύριο χαρακτηριστικό της βαρκαρόλας δεν είναι άλλο από τη ρυθμική αγωγή της, η οποία σχεδόν απαρέγκλιτα είναι σε μέτριας ταχύτητας 6/8, θυμίζοντας το λίκνισμα της γόνδολας κατά την κωπηλασία. Αν και το είδος ήταν γνωστό κατά τον 18ο αιώνα, τα πλέον γνωστά δείγματα προέρχονται από τη ρομαντική περίοδο.
Πρόκειται για ένα μοναδικό παραδοσιακό έθιμο που ξετυλίγει την ιστορία του νησιού συνδέοντάς τη με την αρχαία μυθολογία.
Μια χοροθεατρική παράσταση «ένας ύμνος στη θάλασσα που την γεμίζει χρώματα φως και μουσική με τη συμμετοχή των μουσικών, των τραγουδιστάδων της αγάπης και των ψαράδων.
Ένα φαντασμαγορικό σκηνικό, ένα έθιμο που συνδέει αρχαιότητα και νεότερη ιστορία μια κουλτούρα του τόπου.

Συμμετείχαν οι: Δήμητρα Αψώματου: μαέστρος, μουσικοί (αλβαφητικά): Ζέρβα Τέτη, Ηλίας Μπράβος, Λουκοπούλου Ελένη, Μιχαλόπουλος Γιώργος, κανταδόροι: Αναστασόπουλος Νίκος, Γασπαρινάτος Δημήτρης, Γασπαρινάτου Γιόλα, Γιαννακοπούλου-Μαρία, Ζακυνθινός Στάθης, Κάνιστρα Μαρία, Λαϊνά Μάρθα, Κακλαμάνη Νόνη, Καπερώνη Αγγελική, Μάργαρης Αθανάσιος, Μπαρδακλής Γρηγόρης, Μυλωνάς Δάκης, Πάλμου Ρένα, Ράπτη Αλέκα, Μαίρη Τζωρτζοπούλου.
Ρεπορτάζ: Βάλια Ευθ. Γρίβα
ΠΗΓΗ gnomip.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *