Πακέτο μέτρων και κινήτρων για την απόσυρση των ΙΧ παλαιάς τεχνολογίας και της αντικατάστασής τους με νεότερα οχήματα φιλικά προς το περιβάλλον προωθεί η κυβέρνηση για το 2020 μέσω ειδικού σχεδίου που επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα «Νέα», η βασική ιδέα του πακέτου είναι να δοθούν κίνητρα για την αγορά φτηνών και ποιοτικών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ηλικίας έως 5 ετών αλλά και η «πριμοδότηση» των νέων αυτοκινήτων χαμηλών ή και μηδαμινών ρύπων (π.χ. ηλεκτρικά, υβριδικά). Γι’αυτό λοιπόν η κυβέρνηση εστιάζει στην αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων χρησιμοποιώντας ως κίνητρα:

Την μείωση των τελών κυκλοφορίας
Την μείωση των τελών ταξινόμησης
Την μείωση ή ακόμα και κατάργηση του φόρου χρήσης των οχημάτων με μηδενικούς πόρους

Προβεβλημένοι σύνδεσμοι
Εδώ κάνεις το παιχνίδι σου! Με το MatchCombo συνδυάζεις διαφορετικές επιλογές ενός αγώνα σε ένα στοίχημα! Πάτα εδώ!

Επιπλέον, η κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, η οποία λόγω του μεγάλου κόστους κυμαίνεται κάτω του 1% στην χώρα μας εν αντιθέσει με το 7% που είναι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι βασικοί άξονες που μπορούν να στηρίξουν ένα τέτοιο πλάνο αφορούν:

Την μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για την αγορά ηλεκτρονικού αυτοκινήτου-δικύκλου
Την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου υποδομών φόρτισης
Την επιδότηση της αγοράς ηλεκτρονικών ταξί
Την παροχή κινήτρων για ηλεκτρικά εταιρικά ΙΧ (μηδενικός φόρος χρήσης)
Την θέσπιση κυκλοφοριακών προνομιών για τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων
Την αντικατάσταση των παλαιών κρατικών οχημάτων και των αστικών λεωφορείων με ηλεκτρικά οχήματα
Την θέσπιση ειδικού σήματος οχήματος μηδενικών ρύπων

Τέλος, το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών περιλαμβάνει κίνητρα που θα δοθούν για την εισαγωγή ποιοτικών μεταχειρισμένων οχημάτων ηλικίας μέχρι 5 ετών. Μεταξύ αυτών προβλέπεται:

Αναλογική μείωση των δασμών για αυτοκίνητα τεχνολογίας Euro 5, Euro 6. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων, γεγονός που επιδρά θετικά για το περιβάλλον και την οδική ασφάλεια.
Πλήρες ιστορικό για τα εισαγόμενα μοντέλα
Διενέργεια αυστηρών ελέγχων για την αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων
Αύξηση των δασμών για τα παλαιά αυτοκίνητα υψηλών εκπομπών ρύπου, έτσι ώστε να αποτραπεί η αγορά παλαιών μεταχειρισμένων.
πηγη

Από xiromeropress