Όταν η θέληση για εκπαίδευση ξεπερνάει τα συνηθισμένα

Σε μία περίοδο όπως αυτή της Τουρκοκρατίας, η μάθηση στον Ελλαδικό χώρο δεν ήταν δεδομένη. Μάλιστα όσοι ήθελαν να διδάξουν το νέο αίμα του Γένους έρχονταν αντιμέτωποι με την οργοί των κατακτητών. Έτσι ιδρύθηκε ο θεσμός του ”κρυφού σχολειού” για να μορφώνονται τα παιδιά από τους ηρωικούς δασκάλους. Τα ιδιότυπα αυτά σχολεία λειτουργούσαν τη νύχτα σε σπίτια ή εγκαταλειμμένα κτίρια. Ωστόσο, όπως φαίνεται υπήρξαν και πιο ιδιαίτεροι χώροι μάθησης.

Μια θαλάσσια σπηλιά στην περιοχή του Πηλίου είχε μετατραπεί σε κρυφό σχολείο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ένα παράξενο σχολείο στην βραχώδη ακτογραμμή ανάμεσα στις πανέμορφες παραλίες Νταμούχαρη και Φακίστρα (αν έχεις πάει στο Πήλιο το πιθανότερο είναι ότι της έχεις επισκεφθεί). Εκεί, λοιπόν, υπάρχει μια βραχώδης σπηλιά αρκετά δυσπρόσιτη, που έκρυβε αυτό το μυστικό. Δεν ήταν εύκολο να προσεγγίσει κανείς το σημείο αυτό και γι’ αυτό το λόγο αποτελούσε ιδανικό χώρο για κρυφό σχολειό.

Αν ήθελες να φτάσεις τότε σε αυτό το απόκρημνο σημείο θα έπρεπε αρχικά να προσανατολιστείς, πράγμα καθόλου εύκολο. Στη συνέχεια θα έπρεπε να βρεις το μυστικό πέρασμα για να φτάσεις στη σπηλιά, το οποίο ξεκινούσε από την Τσαγκαράδα. Πλέον τα πράγματα για να προσεγγίσεις την σπηλιά είναι πιο απλά. Υπάρχει ένα μονοπάτι, αρκετά κουραστικό, ωστόσο, το οποίο σε οδηγεί σε αυτή τη μικρή σπηλιά που γράφτηκε ένα κομμάτι από την ιστορία της Ελλάδας, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Ο θρύλος

Όπως συμβαίνει συχνά με τα αξιοθέατα της Ελλάδας, μικρότερα ή μεγαλύτερα, υπάρχουν και διάφοροι θρύλοι που τα ακολουθούν. Έτσι λοιπόν και αυτή τη θαλάσσια σπηλιά – κρυφό σχολειό. Λέγεται, λοιπόν, ότι εκεί ασκήτευε ένας καλόγερος ο οποίος είχε για παρέα του μια εικόνα, την εικόνα της Παναγίας Μεγαλομάτας.

Αυτός λοιπόν ο καλόγερος θεωρείτο ο ένας από όλους τους άλλους που δίδασκε γραφή και ανάγνωση στα ελληνόπουλα. Λέγεται μάλιστα ότι για να τα βοηθήσει να προσεγγίσουν τη σπηλιά τοποθετούσε μια μικρή σανίδα στα βράχια για να περάσουν από την Τσαγκαράδα. Πράγμα επικίνδυνο και δύσκολο για τα μικρά παιδιά. Το κρυφό σχολειό λειτουργούσε κυρίως το βράδυ και άφησε πίσω του πολλές ιστορίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί πίστευαν πως ίσως κρύβονταν εκεί ακόμη και θησαυροί. Αν καταφέρεις και βρεθείς κάποια στιγμή εκεί θα δεις ότι μέσα στη σπηλιά υπάρχουν ακόμη και σήμερα πέτρινα ερείπια. Πιο δίπλα υπάρχει ακόμη μια μικρή σπηλιά στην οποία σώζεται το εκκλησάκι της Παναγιάς της Μεγαλομάτας
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *