Όταν στην οικογένεια υπήρχε εορταζόμενος η νοικοκυρά ετοίμαζε τα Εσπερινά.
Τα Εσπερινά τα πήγαινε στην εκκλησία το απόγευμα της παραμονής της εορτής .
Η ετοιμασία γινόταν από το πρωί :




Βράζανε το σιτάρι , το ξεπλένανε και το στεγνώνανε .Επειτα το αναμιγνύανε με διάφορα καλούδια : σταφίδα μαύρη,σταφίδα σουλτανίνα, αμύγδαλα, καρύδια, ρόδι,σουσάμι, κανελογαρύφαλλα τριμένα , και …..κοτσιλούλες…..κουφετάκια για χαρούμενο στόλισμα.!!!! Αυτό το στολισμένο πιάτο , είπαμε ,ότι το πηγαίνανε στον Εσπερινό μαζι με πρόσφορο , λάδι και ανάμα.!!
Τώρα το πρωί της παραμονής ετοιμάζανε τις παγχίδες.
Οι παγχίδες ήταν ένας τρόπος πρόσκλησης στην αυριανή εορτή και βέβαια …δανεικές… δλδ αφου σου έστειλα παγχίδα , υποχρεούσαι να μου στείλεις κι εσύ.
Λοιπόν , ετοιμάζανε τόσα πιάτα (παγχίδες) όσες είχαν υποχρέωση….τις ετοιμάζανε με τον ίδιο τρόπο ,όπως τα εσπερινά….βάζανε τα πιάτα μέσα σε άσπρη υφαντή πετσέτα και τις στέλνανε στα σπίτια που προσκαλούσαν…Η νοικοκυρά που την παρελάμβανε την άδειαζε σε δικό της πιάτο και επέστρεφε με τον ίδιο τρόπο την παγχίδα αφου έβαζε στο πιάτο καποιο γλυκό….φρόντιζε βέβαια να κεράσει και το παιδί που έκανε τον μεταφορέα
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΚΟΥΜΑ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *