Σειρά φοροελαφρύνσεων με αιχμή τo ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ, μείωση στους συντελεστές ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση ενοικία αλλά και χιλιάδες προσλήψεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για αύξηση του κατώτατου μισθού από 1.1.2019, ενώ προέβλεψε ότι στα μέσα Οκτωβρίου οι εταίροι μας θα δώσουν το «πράσινο» φως να μην εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:
-Νομοθετούμε εντός του 2018 σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για τους 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και μείωση 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, σε δύο φάσεις: 1.1.2019 και 1.1.2020
-Από 1/1/19 «μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %.» Πρόσθεσε ότι αντίστοιχη μείωση εώς και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Επιπλέον λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα. Πρόκειται, είπε, για παρέμβαση που θα ελαφρύνει δραστικά εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες και θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα τους.
– «Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.»
-Προχωράμε επίσης «από 1/1/19, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες». Είπε ότι το μέτρο θα ενισχύσει, πέραν των άλλων και τη δυνατότητα των νέων ζευγαριών να κάνουν το βήμα, να ζήσουν μαζί, να κάνουν οικογένειες, «γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το δημογραφικό είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα».
-«Αμεσα προχωράμε σε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και ‘Ατομα με Ειδικές Ανάγκες». «Αυτό δεν είναι μόνο δίκαιο, είναι και ηθικό και γίνεται πράξη», τόνισε.
-Προχωράμε σε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία».
-Μειώνουμε το φόρο για συνεταιρισμένους αγρότες και συνεταιρισμούς,
-Προχωράμε στην επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εσφορών για νέους έως 25 ετών εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα: 50% από 1.1.19 και 100% από 1.1.2020
-Από 1.1.2021 μείωση από 24 σε 22% του μεγάλου συντελεστή ΦΠΑ και από 13% σε 12% στον μικρό συντελεστή.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «μέχρι το τέλος του έτους καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ».
ΔΕΘ χωρίς τη σκιά των μνημονίων
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι η φετινή 83η ΔΕΘ, είναι η πρώτη Διεθνής Εκθεση «που μετά από οκτώ χρόνια δεν γίνεται στη σκιά των Μνημονίων». Η Ελλάδα μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια πατά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Το τέλος των προγραμμάτων, των μνημονίων δεν ήταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη. Τρία χρόνια πριν αλλά και σχεδόν κάθε μέρα όλα αυτά τα χρόνια, λίγοι ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι τελικά θα τα καταφέρναμε, να σταματήσουμε το καθοδικό σπιράλ», είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν ήρθα για να μοιράσω παροχές, ήρθα για να μοιραστώ μαζί σας όραμα, για την Ελλάδα της νέας εποχής, που ανατέλλει για τον τόπο μας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο χρέος της χώρας λέγοντας ότι «δεν είναι όμως μόνο τα δημόσια οικονομικά που εξυγιάνθηκαν, είναι και ο άλλος μεγάλος βραχνάς, ο μεγάλος κόμπος του δημόσιου χρέους που επιλύθηκε. Και το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο. Οι πληρωμές είναι χαμηλές μέχρι και το 2032, με τη περίοδο χάριτος που εξασφαλίσαμε και ομαλές από το 2032 και πέρα. Έτσι οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με ασφάλεια».
Στρατηγικό σχέδιο με κωδική ονομασία «Δίκαιη Ανάπτυξη» – Εξι τομείς
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την Ελλάδα μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια κάνοντας λόγο μια ιστορική έκθεση. Το όνομα αυτού του Σχεδίου: Δίκαιη Ανάπτυξη», με πρώτο στόχο την ανάκτηση της εργασίας και μείωση της ανεργίας στο 10% στα επόμενα πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σε δύο πυλώνες εδράζεται στήριξη επενδύσεων: εμβάθυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, αλλά και ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζόμενων. «Ο στόχος αυτός χρειάζεται συντονισμένη δράση. Απαιτεί την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όχι τη μείωση του μισθολογικού κόστους», είπε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός.
«Προσωπική δέσμευση», τόνισε ο κ. Τσίπρας «ότι η πετυχημένη πορεία στις επενδύσεις θα συνεχιστεί με στόχο μια επενδυτική έκρηξη τα επόμενα χρόνια»,
Αυτή η προσπάθεια πρέπει πρώτα και κύρια να υλοποιηθεί με εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων σε κράτος και οικονομία, τόνισε, αναφέροντας ειδικότερα για την δημόσια διοίκησης τις εξής μεταρρυθμίσεις: αναβάθμιση με νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, σύστημα κινητικότητας και αξιολόγηση προσωπικού, αλλά και την μετάβαση στο ψηφιακό δημόσιο του 2021, όπως και διαφάνεια στα έργα και τις προμήθειες του δημοσίου.
Οι υπόλοιποι τομείς, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός είναι:
Τρίτος τομέας η δικαιοσύνη και η προσπάθεια για την επιτάχυνση της απονομής της με έμφαση στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη και με ορθολογική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού
Τέταρτος τομέας ο χωροταξικός σχεδιασμός και η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του με την προώθηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, με την κύρωση των δασικών χαρτών που θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019 και με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι το 2021
Πέμπτος τομέας οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ενεργητικές πολιτικές και δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας και την στήριξή τους
Έκτος τομέας η αντιστροφή του brain drain και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων διότι δεν μπορούμε να στήσουμε ξανά στα πόδια της τη χώρα, αν δεν στηρίξουμε αποφασιστικά τη νέα γενιά αυτής της χώρας
«Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της πράσινης ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα – Την τριετία 2018 – 2020 θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ συνολικής αξίας 2,5 δις ευρώ», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «δίνουμε έμφαση στην αγροτική παραγωγή αλλά και στη Βιομηχανία και στη μεταποίηση όπου για πρώτη φορά υλοποιούνται το ολοκληρωμένο σχέδιο χωροταξικής οργάνωσης και εξυγίανσης της βιομηχανικής δραστηριότητας»
Νέο καθεστώς στην αγορά εργασίας – Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός
«Με τις δικές μας παρεμβάσεις από το 2015 έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα νέο καθεστώς ρύθμισης της αγοράς εργασίας. Σήμερα, λοιπόν, με την έξοδο από τα μνημόνια είμαστε σε θέση να θέσουμε ξανά τις δυνάμεις της εργασίας στο επίκεντρο», τόνισε ο πρωθυπουργός για να ανακοινώσει την δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και έτερη αρχή, αυτήν την επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας «που έχουν επανέλθει και εφαρμόζονται από την 21η Αυγούστου. Με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη την αύξηση του μισθού για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους».
Στόχος είναι «η Ελλάδα χώρα πρότυπο στον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό είναι και το σημείο στο οποίο «είναι εμφανής η διαχωριστική γραμμή του δικού μας σχεδίου με τις θέσεις του ακραίου φιλελευθερισμού που φέρουν την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας, τις δυνάμεις εκείνες που θεωρούν ότι η ανάπτυξη και η προσέλκυση επενδύσεων απαιτούν την συντριβή της εργασίας».
Η οικοδόμηση ενός ισχυρού, αποτελεσματικού και αξιόπιστου κοινωνικού κράτος συμπληρώνει τον στόχο της ανάκτησης της εργασίας, υπογράμμισε στη συνέχεια.
Μιλώντας για τον χώρο της Δημόσιας Υγείας, είπε ότι «καταφέραμε μέσα σε τρία χρόνια να αλλάξουμε την εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που το 2014 βρισκόταν στην κυριολεξία υπό κατάρρευση». Και βρισκόταν στην κατάσταση αυτή, είπε, «εξαιτίας και της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης, της κακοδιοίκησης, της αδιαφορίας της πολιτικής εξουσίας, εξαιτίας του ρουσφετιού και της γενικευμένης διαφθοράς, που σήμερα πλέον αποκαλύπτεται σε όλο της το μέγεθος με τις υποθέσεις της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ».
Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις το 2019 -Τον Οκτώβριο οι τελικές αποφάσεις
«Η μεγάλη αγωνία όμως σήμερα αφορά στο εάν τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019 θα εφαρμοστούν ή όχι», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.
Τόνισε, δε, ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση, οι απόψεις και τα επιχειρήματα του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνονται». Δήλωσε βέβαιος ότι αντίθετα ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το ’19 μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.
«Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία το επόμενο διάστημα, θα την εξηγήσουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019», σημείωσε.
Υπογράμμισε δε ότι «ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι και μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό».
«Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα: Να εκκινήσουμε τον Οκτώβριο τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης για να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις υπερώριμες και αναγκαίες», προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας:
-για την διεύρυνση της δημοκρατίας,
-για την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων αγαθών,
-για την κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για Υπουργούς και Βουλευτές που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες,
-για τον εξορθολογισμό των σχέσεων και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους.
Ανοιχτή η Θεσσαλονίκη στους γειτονές της & γήπεδο στον ΠΑΟΚ
Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στην Θεσσαλονίκη αλλά και στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντα ότι στο όραμα της κυβέρνησης που παρουσίασε, η Θεσσαλονίκη έχει ένα ξεχωριστό, πρωταγωνιστικό ρόλο, τον ρόλο της πραγματικής πρωτεύουσας των Βαλκανίων, τη θέση του ενεργειακού, διαμετακομιστικού και επικοινωνιακού κόμβου των Βαλκανίων.
«Έτσι οραματίζομαι τη Θεσσαλονίκη της επόμενης μέρας: Πόλη ανοιχτή, πόλη επικοινωνίας, δημοκρατίας, πόλη προόδου, πόλη αυτοπεποίθησης και δημιουργίας, πόλη πολιτισμού», είπε χαρακτηριστικά
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι σε θέση να ανακοινώσει ότι «παραχωρούμε άμεσα με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες το χώρο του στρατοπέδου στην ‘Ανω Τούμπα για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ το γήπεδο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αξίζει τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και στη πόλη της Θεσσαλονίκης».
«Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα των Βαλκανίων, καρδιά της Βαλκανικής Συνανάπτυξης, κόμβο εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών, Γέφυρα πολιτισμών», επισήμανε επίσης ο πρωθυπουργός.
«Όχι φράχτη, όχι πόλη με γυρισμένη τη πλάτη στους γείτονές της και στην οικονομική της ενδοχώρα», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι «στη Θεσσαλονίκη δεν αξίζει η μιζέρια, δεν αξίζει η μισαλοδοξία, δεν αξίζει ο φόβος, το μίσος και ο διχασμός, στη Θεσσαλονίκη αξίζει μονάχα να φύγει μπροστά».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «με αυτόν τον ανοιχτό ορίζοντα, με αυτοπεποίθηση και κατανόηση, με διάθεση συνεργασίας και επικοινωνίας προσεγγίζουμε και όλους τους γείτονες μας». Εξήγησε ότι «αυτό κάνουμε στην οικονομία και το εμπόριο. Αυτό κάνουμε στον πολιτισμό. Αυτό και στις διεθνείς μας σχέσεις».
Υπογράμμισε ότι «πρότυπο αυτής της στάσης είναι και η Συμφωνία που πετύχαμε με τους βόρειους γείτονές μας, η Συμφωνία των Πρεσπών». Τόνισε ότι αυτή «ανοίγει τη Θεσσαλονίκη, ανοίγει τη Β. Ελλάδα, ανοίγει τους Έλληνες στον κόσμο και κυρίως μετατρέπει τη χώρα μας σε παράγοντα λύσεων και πόλο σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και καθιστά την Θεσσαλονίκη και πάλι πρωτεύουσα των Βαλκανίων».
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *