Επικίνδυνος σχεδιασμός με Α.Π.Ε που θα μετατρέψει σε κρανίου τόπο το Ξηρόμερο.
42.000 στρέμματα Αιολικά πάρκα και 22.000 στρέμματα φωτοβολταϊκά πάρκα στο δήμο Ξηρομέρου.( και δεν ξεχνάμε τα 41.000 στρέμματα για Π.Ο.Α.Υ στη θάλασσα και χιλιάδες στρέμματα δέσμευσης στις ακτές.)ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ!!!
–Όσο και να θέλουμε να είμαστε και να παραμείνουμε θετικοί απέναντι στις ΑΠΕ ο τρόπος που χωροθετούνται, μελετιούνται και εγκαθίστανται είναι από την αρχή, σε πολλές από αυτές, προβληματικός και όλες οι κινήσεις στα χέρια των επενδυτών.
Όπως και με την ΠΟΑΥ η πολιτεία είναι θεατής των εξελίξεων χωρίς να επεμβαίνει. Η ασυδοσία η απληστία και ο τυχοδιωκτισμός ορισμένων από αυτών, η έλλειψη χωροταξικού, γενικού και τοπικού και η έλλειψη ελέγχου και μέτρου από την πολιτεία καθιστούν και αυτές τις επενδύσεις, στην Ελλάδα, προβληματικές και καταστροφικές για πολλά σημεία των περιοχών που εγκαθίστανται.
Με αυτή την τακτική ένας καθαρός τρόπος παραγωγής ενέργειας με αποδοχή από τη συντριπτική πλειοψηφία των κοινωνιών, πολιτεία και επενδυτές την μετατρέπουν σε πρόβλημα για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες , μόνο και μόνο για την είσπραξη πακτωλού χρημάτων από επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Δεν είναι οι κοινωνίες που ξαφνικά τρελάθηκαν και διαμαρτύρονται αρνούμενες να τις δεχθούν στην περιοχή τους. Είναι η πολιτεία εκείνη που με τις νομοθεσίες της αφήνει τον σχεδιασμό και των έλεγχο και αυτών των επενδύσεων στα χέρια των εταιρειών οι οποίες με τη σειρά τους επιλέγουν, μελετούν και χωροθετούν όπου οι ίδιες κρίνουν και όπου τα συμφέροντα τους εξυπηρετούνται καλύτερα.
Στις επιλογές αυτές, ως συνήθως, δεν ενημερώνονται οι τοπικές κοινωνίες, δεν ζητείται η άποψή τους, δεν τους δίνει σημασία κανείς, δεν προβλέπονται οι επιπτώσεις σε άλλες παραγωγικές ή οικονομικές δραστηριότητες και προκλητικά αγνοούν τις υπερβολικές έως καταστροφικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον. Απλά οι κοινωνίες καλούνται να δεχθούν παθητικά τα σχέδια άλλων, σχέδια όμως που θα αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα τους. Είναι κάτι σαν το «σκάσε και μη μιλάς»
Αν λοιπόν έμπαινε το ερώτημα: Ποιός στην ουσία δεν θέλει τις Α.Π.Ε αβίαστα η απάντηση είναι, πρώτα η Πολιτεία και εν συνεχεία οι επενδυτές των βιομηχανικών πάρκων Α.Π.Ε.
Σε αυτή την δρομολογούμενη τακτική, οι μόνιμοι αρνητές των πάντων βρίσκουν πάτημα για να δικαιωθούν και οι θετικοί μετατρέπονται σε αρνητές στη λογική να «…σώσω οτιδήποτε αν σώζεται!!!
Δείτε παρακάτω, με τα στοιχεία που παραθέτω ,παρμένα από τη Ρ.Α.Ε πως μια κατά τα άλλα χρήσιμη και πράσινη επένδυση, πολιτεία και επενδυτές τη μετατρέπουν σε όλεθρο για την ίδια την ύπαρξη της περιοχής και της ζωής των κατοίκων της.
Είναι τι ίδιο παράδειγμα με τις ιχθυοκαλλιέργειες που πάλι πολιτεία και επενδυτές ,μέσω τις ασυδοσίας και τις απληστίας, μια χρήσιμη οικονομική δραστηριότητα τη μετέτρεψαν σε μείζον πρόβλημα για την περιοχή , το περιβάλλον της, την οικονομική της επιβίωση και την βιοποικιλότητα.
Κρίμα, γιατί υπό άλλες συνθήκες και με άλλο σχεδιασμό η περιοχή θα είχε μόνο θετικά να πάρει από την πράσινη ενέργεια.
ΣΗΜ. Με την ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ,για εγκατάσταση 14 ανεμογεννητριών στη Βελούτσα και στο Καλλίδρομο ,δεν έκλεισε το θέμα.
Οι ανεμογεννήτριες δεν θα εγκατασταθούν αν και η Περιφέρεια δώσει αρνητική γνωμοδότηση και συνταχθεί με αυτή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Η γνωμοδότηση του δήμου Ξηρομέρου περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα είχε και δεν είναι δεσμευτική . Άρα το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *