Ο Ευτύχης Ανδρουλάκης (σπούδασε Τεχνολόγος Γεωπόνος στο ΤΕΙ Ηρακλείου), από το 2012 που αποφάσισε να ασχοληθεί με τα οικογενειακά κτήματα και να βγάλει ελαιόλαδο υψηλότατης διατροφικής αξίας… κάτι σαν φάρμακο (όπως κι η ονομασία που έδωσε, PAMAKO, βγαλμένο το όνομα από τη Γραμμική Β’ και τα ιδεογράμματα για το φάρμακο), είχε χαρακτηριστεί κουζουλός, θεοκούζουλος, δηλαδή πολύ τρελός από ντόπιους στην Κρήτη, καθώς είχε αποφασίσει να πάει την παραγωγή ελαιολάδου ένα, δύο και τρία στάδια βελτίωσης παρακάτω… Κι όλα αυτά με μια ενδημική κρητική ποικιλία, την τσουνάτη, που ήταν ξεχασμένη από τον χρόνο και τους ανθρώπους.
Ο δημιουργός του PAMAKO γεννήθηκε στα Χανιά, όμως από παιδί πήγαινε με τον πατέρα του στα οικογενεικά κτήματα, στα ελαιόδεντρα στην περιοχή Σελίνου Χανίων, δίπλα στην Αρχαία Έλυρο. Σε υψόμετρο από 500 μέτρα και πάνω (μέχρι τα 800μ.) και με ορισμένα ελαιόδεντρα που έχουν ηλικία μέχρι και 1.300 ετών! Μέσα από αυτά τα δέντρα έφερε (ουσιαστικά) ξανά την ποικιλία τσουνάτη στην επιφάνεια, σε δέντρα με ύψος από 10 μέχρι και 18 μέτρα! Δέντρα με ιστορία, με γνώσεις που δεν μεταφέρονται ούτε 4-5 γενιές πίσω… Τι πραγματικά έχουν ζήσει αυτά τα δέντρα; Ο Ευτύχης Ανδρουλάκης εξιστορεί στο HumanStories ορισμένα γεγονότα που με μια λέξη αναφέρονται ως «συγκλονιστικά»…
Ελαιόδεντρα εκατοντάδων ετών, που παράγουν ελιές και λάδι, ταΐζοντας εκατομμύρια ανθρώπους!

ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ ΑΠΟ 100 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 1.300 ΕΤΩΝ, ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΑΚΟΜΗ – ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ – ΚΑΡΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
Οταν πήγε η συζήτηση με τον Ευτύχη Ανδρουλάκη, στα δέντρα του, η συγκίνηση ήταν έκδηλη… Δεν είναι κάτι που το προσπερνάς εύκολα, όταν μαζεύεις καρπό τσουνάτης ποικιλίας από δέντρα 1.000 και 1.300 ετών!
«Είναι πολύ συγκινητικό να ξέρεις – βάσει μαθηματικού τύπου που υπολογίζει την ηλικία του δέντρου από την περίμετρο και τη διάμετρο, με συν, πλην 100 χρόνια – ότι μια ελιά 1.300 ετών δίνει ακόμη καρπούς. Πόσες γενιές έχει ταΐσει με το ελαιόλαδό της; Αυτό το δέντρο δε σταματάει καθόλου. Είναι απίστευτο!», επισήμανε ο ιδρυτής της PAMAKO και μας αναφέρει μια ιστορία που αναδεικνύει την τεράστια δύναμη των ελαιόδεντρων…
«Είχα και δύο δέντρα 600 ετών περίπου, όμως πριν 10 χρόνια τα είχε κάψει μια φωτιά που πέρασε από το χωριό. Τα συγκεκριμένα δέντρα είχαν κουφάλα, είχαν εσωτερικό κενό κι η φωτιά μπήκε από μέσα και τα έκαψε. Δυστυχώς αυτά τα μεγάλα δέντρα δημιουργούν κουφάλα. Πλέον μπορούν να μπουν μέσα, άνετα, 6-7 άνθρωποι στον κορμό αφού έχει μείνει ο φλοιός στο έδαφος. Το εκπληκτικό είναι άλλο… Πριν πέντε χρόνια, αυτό το καμένο δέντρο έβγαλε 4 διαφορετικά ελαιόδεντρα, παρά το γεγονός ότι το έκαψε η φωτιά. Αρα έχει ζωή ακόμη κι έτσι. Επεσαν πολλές βροχές και κάποιοι οφθαλμοί που είχαν πέσει σε λήθαργο, άρχισαν να ανοίγουν ξανά».

Ούτε η μεγάλη φωτιά κατάφερε να «σκοτώσει» ελαιόδεντρα 600 ετών! Η ιστορία που μας αφηγείτα ο Ευτύχης Ανδρουλάκης είναι μοναδικής αξίας…
ΠΩΣ Η ΑΓΓΑΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΕΡΩΤΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΤΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ
«Πήγαινα πιτσιρικάς με τον πατέρα μου από αγγαρεία στα κτήματά μας για να μαζέψουμε τις ελιές. Τότε δεν καταλάβαινα τι γινόταν, την αξία αυτών των ελαιόδεντρων. Μετά μεγαλώνοντας, εκτιμούσα τι σημαίνει ελιά, ελαιόλαδο και πόσο τυχερός είμαι που έχω στα χέρια πατρογονικά εδάφη με πολύ μεγάλες σε ηλικία κι ορεινές ελιές. Ο ήλιος, το μικροκλίμα που έχει η περιοχή, επιτρέπει ακόμη και σε ελιές 1.000 και 1.300 ετών να αναπτύσσονται χωρίς να έχουν κλαδευτεί ποτέ, να έχουν πειραχθεί, να έχει μπει λίπασμα ή κάτι άλλο.
»Κι αναρωτιόμουν πώς γίνεται ένα δέντρο σε ορεινή και βραχώδη περιοχή, μέσα στις πέτρες, να παράγει ελιές κάθε χρόνο. Εμένα μου φαίνεται ως ένα μικρό θαύμα. Βλέπω άλλους παραγωγούς, με άπειρες καλλιεργητικές φροντίδες, να προσπαθούν για να πάρουν το λάδι κάθε χρόνο, ενώ εγώ μπορούσα να το πράξω χωρίς να κάνω σχεδόν τίποτα.
Μετά σκεφθόμουν ότι αν μπορεί η ελιά να πραγματοποιεί ένα τόσο μεγάλο θαύμα, γιατί να μην μπορώ να τη βοηθήσω και να παράξω ένα λάδι ανωτέρας ποιότητας. Ετσι το 2012 ξεκίνησα τα πειράματα κι ενώ το 2013 είχα ελαιόλαδο στο τυποποιητήριό μου, δεν άνοιγα και δεν έπαιρνα την άδεια επειδή το ελαιόλαδο δε μου άρεσε, δεν ήταν αυτό που ήθελα για να ξεκινήσω.», τόνισε ο Ευτύχης, ένα «θεοκουζουλός» με αυτό που κάνει κι αγαπάει, βελτιώνοντας διαρκώς την ποιότητα (οξύτητα, φαινόλες) και τα αρώματα του ελαιόλαδό του.
Και μας εκμυστηρεύτηκε ότι «υπάρχουν φορές που βάζω όσο πιο δυνατά μπορώ τη μουσική στο αυτοκίνητο γιατί πιστεύω ότι ακούνε οι ελιές και δε θα τους έρχεται τόσο βαρύ το μάζεμα… Αλλες φορές μιλάω μοναχός μου ή τα ακουμπάω και 10 φορές την ίδια μέρα προσπαθώντας να καταλάβω τι γίνεται με το χωράφι μου».

Το ελαιόλαδο της PAMAKO μέσα σε ένα μοναδικό μπουκάλι, που μόνο ελαιόλαδο δε θυμίζει. Θυμίζει κάτι ακόμη πιο μοναδικό, πιο ακριβό, εξαιρετικό…
ΤΟ ΜΟΤΟ ΤΟΥ ΕΥΤΥΧΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ: «FOR US OLIVE OIL IS NOT JUST THE FOOD, IS NOT A SUPERFOOD, IS A HYPERFOOD»
«Με τρελαίνει η χημεία, γι’ αυτό και μου αρέσουν πολύ τα πειράματα…», ανέφερε διαρκώς ο Ευτύχης, ο οποίος ευχαρίστησε μέσω του HumanStories τους καθηγητές κ. Προκόπη Μαγιάτη και την κ. Ελένη Μέλλιου. «Χωρίς τη βοήθειά τους, τα πειράματα που κάνουμε στο ελαιόλαδό μας δε θα ήταν εφικτά», σχολίασε και πρόσθεσε γιατί ανεβάζει διαρκώς τρα στάνταρντς ποιότητας στο προϊόν του…
«Από το 2012 που ασχολήθηκα για πρώτη φορά ενδελεχώς με όλα αυτά, ήθελα ένα ελαιόλαδο που να στέκει στο τραπέζι αρχικά ως τρόφιμο, ως κάτι αρωματικό και γευστικό πέρα από τρόφιμο και τέλος να στέκει και σαν «φάρμακο». Με το «μότο μου» να αναφέρει ότι «For us Olive Oil is not just the Food, is not a Superfood, is a Hyperfood («Για εμάς το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο τροφή, δεν είναι Σούπερ Τροφή, είναι Υπέρ-Τροφή»). Καταφέραμε να έχουμε οξύτητες 0, 22 και 0, 28 ανά ποικιλία (τσουνάτη, κορωνέικη). Ποιος θα το πίστευε πριν 20 ή 10 χρόνια ότι από την ξεχασμένη ποικιλία τσουνάτη θα έβγαινε ελαιόλαδο με τέτοιες οξύτητες, που το έβλεπες μέχρι το 5% μιας παραγωγής με χιλιάδες ελιές, σε μια περιοχή όπως η δικιά μας που είναι ελαιοκαλλιεργητική.
»Ομως κάθε τι στη ζωή, όταν κερδίζεις κάτι, χάνεις και κάπου αλλού. Με τον τρόπο και τον χρόνο (αρχές Οκτωβρίου εγώ, με κάποιους παραγωγούς στην Κρήτη να μαζεύουν και τέλη Απριλίου, δηλαδή 5 – 7 μήνες μετά) που μαζεύω χάνω περίπου και το 30% της παραγωγής μου, σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν. Για να διατηρήσω τις υψηλές οξύτητες, τις φαινόλες μαζεύω πριν από το γνωστό αγουρέλαιο, είμαι στα πρωτόλαδα. Βάσει όμως, των δικών μου πειραμάτων, η τσουνάτη τότε μπορεί να δώσει τις περισσότερες φαινόλες. Κατά 50% θέλω να πετυχαίνω υψηλές φαινόλες και στο άλλο 50% δίνω βάρος στη γεύση του ελαιολάδου.
Και για αυτό το λόγο, ανάμεσα στις άλλες πωλήσεις μας, συνεργαζόμαστε με μια μικρή φαρμακευτική εταιρία που πουλάει το ελαιόλαδό μας στη Ζυρίχη και στο Βέλγιο. Δίνοντας το βάρος στην χοληστελόλη, που βοηθάει το ελαιόλαδό μας, ενώ γίνονται πειράματα για να αποδείξουν ότι μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου σε διάφορα στάδια και μορφές».

Ηδη το PAMAKO έχει μεγάλη απήχηση λόγω ποιότητας, εντός κι εκτός Ελλάδας…
ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ ΚΟΚΤΕΪΛ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ PAMAKO ΚΙ ΑΛΛΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Ο Ευτύχης Ανδρουλάκης πιστεύει πολύ σε τέσσερις έννοιες, όπως «Πρόκληση, Επίπονη Προσπάθεια, Παράδοση και Καινοτομία» και δουλεύει καθημερινά σε όλα αυτά για να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, με απότερο στόχο να γίνει το PAMAKO ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα παγκοσμίως (και) στον ισχυρισμό υγείας…
Ομως το νεαρό της ηλικίας του, το ανοιχτό μυαλό για συνεργασίες κι οι διαρκώς παραγόμενες φρέσκες και καινοτόμες ιδέες, έφεραν το PAMAKO και σε έναν άλλον χώρο. Στα κοκτέιλ με ελαιόλαδο!
Ο βραβευμένος bartender Λευτέρης Μπρούπης εργάζεται στο Boheme των Χανίων έχοντας την υποστήριξη των ιδιοκτητών/bartender Μιχάλη Μποτονάκη και Δημήτρη Σκορδύλη όπου εκεί δημιουργούν μοναδικά coctails, ορισμένα από αυτά και με το ελαιόλαδο υψηλίας αξίας του Ευτύχη Ανδρουλάκη.
Το coctail Promise Land χρησιμοποιεί ως βάση επτάρι ρούμι αρωματισμένο από το ελαιόλαδο PAMAKO, λικέρ γκρέιπφρουτ, σπιτικό σιρόπι κανέλας και λεμόνι.
Το Aromatic Elixir χρησιμοποιεί ως βάση λικέρ μαστίχας που αρωματίζεται από το ελαιόλαδο PAMAKO και σε αυτά συναντούμε κι άλλα τοπικά κρητικά προϊόντα, όπως λικέρ θυμάρι, σιρόπι μελιού που φτιάχνεται στο Boheme, πολλά μπαχαρικά και σπιτικά bitters περγαμόντο.

humanstories.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *