Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα δύο τελευταία χρόνια, έχει εντάξει στο σχέδιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για θέματα υγείας δράσεις με σκοπό την διάδοση και προώθηση της Δωρεάς Μυελού των Οστών και την εγγραφή εθελοντών δοτών, σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών «ΚΕΔΜΟΠ – Χάρισε Ζωή».
Στο πλαίσιο αυτό προχωράμε σε εκτεταμένες δράσεις, με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τη σημασία που έχει για την ανθρώπινη ζωή η δωρεά. Συγκεκριμένα:
Ενημερωτικές ημερίδες. Ήδη έχουν προγραμματιστεί και θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Επισκέψεις σε σχολεία για ενημέρωση μαθητών, μετά από σχετική άδεια του Υπουργείου Παιδείας.
Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού σε κεντρικά σημεία πόλεων της Δυτικής Ελλάδας.
Τοποθέτηση banner σε υπηρεσίες της Περιφέρειας, Μονάδες Υγείας κ.α.
Δημιουργία τηλεοπτικού ενημερωτικού σποτ, το οποίο έχει πάρει την έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και θα προβληθεί για έναν μήνα πανελλαδικά στα τηλεοπτικά μέσα.
Τοποθέτηση καρναβαλικού μπάστακα. Ήδη έχει γίνει η εγκατάσταση, εδώ και δεκαπέντε ημέρες, στην πλατεία Γεωργίου που φέρει κοινωνικό μήνυμα, ενώ εθελοντές του ΚΕΔΜΟΠ τα Σαββατοκύριακα θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό.
Συμμετοχή στην Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού (τελευταία Κυριακή 26 Φεβρουαρίου). Ο μπάστακας θα τοποθετηθεί σε ειδική πλατφόρμα που θα παραχωρήσει ο Δήμος Πατρέων και θα συμμετέχει στην παρέλαση, ενώ παράλληλα εθελοντές που θα τον πλαισιώνουν θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό στους πολίτες και σε νέους που θα παρακολουθούν την παρέλαση.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των δράσεων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μίλησε για τη σημασία της δωρεάς και της προσφοράς στο συνάνθρωπό μας σημειώνοντας:
«Κάθε χρόνο, για χιλιάδες ασθενείς, και ειδικά παιδιά και νέους, με ασθένειες απειλητικές για τη ζωή τους, η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι η μοναδική τους επιλογή για επιβίωση και θεραπεία.
Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών είναι μια προσφορά παρόμοια με εκείνη της αιμοδοσίας. Όμως, υπάρχει ένα «αλλά», που κάνει τη δωρεά μυελού των οστών ύψιστη προσφορά ζωής προς το συνάνθρωπο. Σε αντίθεση με τη μετάγγιση αίματος που απαιτείται συμβατότητα στην ομάδα αίματος του λήπτη και του δότη, στην περίπτωση του μυελού των οστών απαιτείται ιστολογική ταύτιση μεταξύ του ασθενή και του δότη.
Άρα, η ζωή του ασθενή δεν εξαρτάται μόνο από το να βρεθεί εθελοντής, αλλά και να είναι και συμβατός!!!
Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε μια πολλή μεγάλη βάση εθελοντών, να αυξήσουμε τις πιθανότητες κάθε ασθενής να βρίσκει έγκαιρα το συμβατό δότη που θα του χαρίσει ζωή.
Στόχος μας είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να γίνει πρότυπο εθελοντικής προσφοράς».
Από την πλευρά του ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος τόνισε πως «έμπρακτα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τίθεται αρωγός σε δράσεις προαγωγής της υγείας του πολίτη. Ξεκινάμε φέτος με μια εξωστρεφή δράση στο Καρναβάλι και να ευχαριστήσουμε το Δήμο Πατρέων για αυτό, και συνεχίζουμε με ημερίδες, διανομή υλικού, τηλεοπτικό σποτ».
Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΕΔΜΟΠ, καθηγητής Αιματολογίας/Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, ο οποίος μίλησε για το κενό που υπήρχε πριν λίγα χρόνια στη δεξαμενή δοτών στη χώρα μας.
«Τότε είναι που αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτό πιο σοβαρά, να φτιάξουμε το πρώτο κέντρο δοτών στη χώρα και ο μεγαλύτερος φίλος μας για να βγούμε στην κοινωνία και να την ενημερώσουμε ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Από τότε στη Δυτική Ελλάδα έχουμε τον υψηλότερο αριθμό δοτών στην χώρα μας (10.000). Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για εμάς και ιδίως για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη» κατέληξε ο κ. Σπυριδωνίδης.
Τηλεοπτικό ενημερωτικό σποτ «ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΜΕ»
Από το σχέδιο δράσης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα υγείας του προηγούμενου έτους είχε εγκριθεί η δημιουργία τηλεοπτικού σποτ με σκοπό την διάδοση και προώθηση της Δωρεάς Μυελού των Οστών και την εγγραφή εθελοντών δοτών.
Το σποτ δημιουργήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση των Πολιτών για θέματα Υγείας, έχει την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, στηρίχθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών και συμμετείχαν δωρεάν τρεις γυναίκες ηθοποιοί, με καταγωγή από την Πάτρα.
Παράλληλα, δόθηκε η επίσημη έγγραφη έγκριση από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ώστε να προβληθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως κοινωνικού μηνύματος στις τηλεοράσεις.
Τρεις νέες καταξιωμένες Πατρινής καταγωγής ηθοποιοί, οι Λίλα Μπακλέση, Έλλη Τρίγγου και Λένα Δροσάκη, μέσα από τη σκηνοθεσία του Πατρινού Παναγιώτη Φαφούτη, μεταφέρουν στο θεατή το μήνυμα «Ταιριάζουμε» και μεταφέρουν στο κοινό τη διαδικασία για να γίνει κάποιος Δότης Μυελού των Οστών.
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνετέλεσαν για να δημιουργηθεί αυτό το κοινωνικό μήνυμα που θα μεταφέρει την ελπίδα, την αγάπη, την προσφορά στο συνάνθρωπο μέσα από την τηλεόραση» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Το κοινωνικό μήνυμα θα αποσταλεί σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, πανελλαδικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε να μεταδοθεί από τις 20 Φεβρουαρίου έως και τις 20 Μαρτίου 2017.
Αναλυτικά οι συντελεστές:
Ηθοποιοί: Λίλα Μπακλέση, Έλλη Τρίγγου και Λένα Δροσάκη
Σενάριο / Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Φαφούτης
Φωτογραφία / Κάμερα: Γιώργος Πετράκης
Μουσική: Κώστας Βάγιας
Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης
Ρούχα: Μάρλι Αλιφέρη
Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Ζέρβας.
Δείτε το σποτ στον παρακάτω σύνδεσμο:
TV Spot – ΠΔΕ & ΚΕΔΜΟΠ – “Ταιριάζουμε” (Δωρεά Μυελού Οστών)

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *