ΗΛΙΑΣ Ν. ΚΟΤΡΟΤΣΟΣ
Ας θυμηθούμε..

Από τις αρχές του καλοκαιριού του 2020 ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις ενάντια στη θεσμοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νιας .

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου με την υπ αριθ 87/2020/17-8-2020 αποφασίζει:

1.Θεωρεί την παραλιακή ζώνη Αστακός- Μύτικας- Μαραθάκι- Κάλαμος σαν περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και ο σχεδιασμός του Δήμου Ξηρομέρου προβλέπει μόνο τουριστική ανάπτυξη για την περιοχή αυτή.

2)Αντιτίθεται ,για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω ,στην ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. στην περιοχή αυτή καθώς και σε κάθε επέκταση των υφισταμένων μονάδων Ιχθυοκαλλιεργειών και στην ίδρυση νέων μονάδων.

3)Οι υπάρχουσες μονάδες να μεταφερθούν σε τοποθεσίες που δεν έχουν τουριστικό ενδιαφέρον.

4)Να θωρακιστεί ο Δήμος και η περιοχή με την εκπόνηση Τοπικού Χωροταξικού Σχεδίου (Τ.Χ.Σ.) ,που θα καλύπτει όλο τον Δήμο Ξηρομέρου

Ας δούμε όμως τι πραγματικά ακολούθησε :

κατατέθηκε πρόταση στην επιτροπή αγώνα από μέλος της (γνωστό blocker) για παραχώρηση στις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας 700 στρεμμάτων εντός της παράκτιας ζώνης της ΔΕ Αστακού

– υπήρξαν πολλάκις άτυπες συναντήσεις (μη θεσμικές) στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης κυρίως της συμπολίτευσης με κορυφαία στελέχη των εταιριών ιχθυοκαλλιέργειες

-Με επιστολή του, μέλος της Επιτροπής Αγώνα τάσσεται Υπέρ της θεσμοθέτησης Π.Ο.Α.Υ.

-Δυο δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από τη συμπολίτευση με επιστολή τους αναφέρονται σε αδιαλλαξία και ευθύνες που θα βαρύνουν εκ του αποτελέσματος τη Δημοτική Αρχή και ζητούν από το Δήμαρχο Ξηρομέρου να επανεξετάσει τη θέση της Δημοτικής Αρχής και της Επιτροπής Αγώνα για την Π.Ο.Α.Υ . Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.

-τίθεται θέμα προς Απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξηρομέρου για την αποδοχή παραχώρησης ενός απορριμματοφόρου δωρεά των εταιρειών Ιχθυοκαλλιέργειας. Η παραχώρηση του απορριμματοφόρου από τις εταιρείες Ιχθυοκαλλιέργειας έγινε μετά από …αίτημα Αντιδημάρχου !!

-Από την 17-1-2021 σταματά η ενημέρωση των πολίτων από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου και την ενημέρωση ανέλαβε…blocker !!

Έτσι η Δημοτική Αρχή αντί να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης κυρίως προς την Εταιρεία αλλά και στους πάσης φύσεως και εν ισχύει προφανείς αλλά και κεκαλυμμένους και συγκεκαλυμμένους ορατούς και αόρατους συμμάχους της, αφενός ανέχτηκε διαχρονικά τις διαφωνίες στους κόλπους της , αφετέρου με την στάση της για το απορριμματοφόρο τις ενθάρρυνε

Από την άλλη η Δημοτική Αρχή συνειδητά εθελοτυφλούσε απέναντι στη πραγματικότητα της ΑΛΛΗΛΕΞΑΡΤΗΣΗΣ της κοινωνίας και των εταιριών ιχθυοκαλλιεργειών.

Δεν ενημέρωσε και δεν έπεισε τους δημότες πως η εν λόγο πρότασης της διασφαλίζει απολύτως τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας των συμπατριωτών μας και δεν μειώνει ούτε κατ ελάχιστο το μέγεθος της Εταιρείας, δεν επηρεάζει την υπάρχουσα λειτουργία της αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει και την ανάπτυξη της πέραν της παραλιακής ζώνης καθώς υπάρχει αρκετός θαλάσσιος χώρος να αναπτυχθεί με σύμφωνη γνώμη ,αγαστή συνεργασία και τη συνδρομή όλων .

Έτσι λοιπόν ουσιαστικά τυχόν έμπρακτη δυναμική αντίδραση των πολιτών και η δημιουργία ενός πραγματικού κινήματος που θα εξέφραζε την παλλαϊκή θέληση των δημοτών, με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ απήχηση στη κοινωνία και δυναμική ουσιαστικά υπονομεύθηκε συνειδητά εκ των έσω .

Ο «αγώνας» ενάντια στη ΠΟΑΥ χωρίς καμία δυναμική αντίδραση πέραν της γνωστής βόλτας στην ..Βελλά! ουσιαστικά λειτούργησε:

– ως βαλβίδα Ασφαλείας εκτόνωσης τυχόν ισχυρών αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας στα μεγαλεπήβολα σχέδια των εταιριών ιχθυοκαλλιέργειας

-πεδίο δόξης λαμπρό στις επιδιώξεις περιθωριακών τύπων ,καιροσκόπων και γραφικών επαναστατών που ανεμίζουν παντιέρες απόλυτης άρνησης.

-ζωτικός χώρος στους γνωστούς πάσης φύσεως πεμπτοφαλαγγίτες και μαριονέτες των Εταιριών Ιχθυοκαλλιέργειας

– συνήθη θέμα αποπροσανατολισμού των δημοτών εκ των πεπραγμένων της νέας Δημοτικής Αρχής

– ως πολιτική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους διαχειριστές της τοπικής εξουσίας.

Πολύ φοβούμαι ότι οι ευθύνες που θα βαρύνουν την Δημοτική Αρχή έναντι κυρίως των νέων γενεών του τόπου μας , θα είναι δυσανάλογα απείρως μεγαλύτερες των προγενέστερων της που μας οδήγησαν ως εδώ .

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *