ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

αλετρι
Ποιες είναι οι 50 µεγαλύτερες εφευρέσεις µετά τηνανακάλυψη του τροχού το 6000 π.Χ.; Στο ερώτηµα αυτό απαντά η λίστα για τις πιο σηµαντικές τεχνολογικές καινοτοµίες µε τίτλο: «Οι 50 µεγαλύτερες ανακαλύψεις µετά τον τροχό», την οποία πρόσφατα δηµοσίευσε το αµερικανικό περιοδικό «The Atlantic»
Στη λίστα αυτή περιλαµβάνονται οκτώ αγροτικές εφευρέσεις, που στέκονται δίπλα σε σηµεία-ορόσηµα για τη διαµόρφωση του σύγχρονου κόσµου όπως η εφεύρεση του τυπογραφείου, της ηλεκτρικής ενέργειας, του διαδικτύου κ.ά. Ποιες είναι λοιπόν οι οκτώ ιστορικές αγροτικές «στιγµές»:
1. Εκκόκκιση βάµβακος (1793): Η πρώτη σύγχρονη εκκοκκιστική µηχανή δηµιουργήθηκε από τον Αµερικανό εφευρέτη Eli Whitney το 1793 και ο οποίος κατοχύρωσε δίπλωµα ευρεσιτεχνίας το 1794.
2. Αναστρεφόµενη άροση – υνιοφόρο αλέτρι (18ος αιώνας): Το όργωµα µε υνιοφόρο αλέτρι αναδεικνύεται ιδιαίτερα σηµαντικό καθώς δεν οργώνεται µόνο το έδαφος αλλά το αναστρέφει, επιτρέποντας έτσι στους αγρότες να καλλιεργήσουν και πιο δύσκολα εδάφη. Χωρίς αυτή την εφεύρεση η γεωργία δεν θα ήταν όπως την ξέρουµε στη Βόρεια Ευρώπη και στις µεσοδυτικές πολιτείες της Αµερικής.
3. Θεριζοαλωνιστική µηχανή (1834): Η θεριζοαλωνιστική µηχανή είναι αγροτικό όχηµα που εκτελεί ταυτόχρονα τον θερισµό και το αλώνισµα και είναι εφεύρεση του Αµερικανού Hiram Moore το 1834.
4. Βελτίωση φυτών-υβριδισµός (1854): Εδραιώνεται από τον Gregor Mendel και τα πειράµατά του για τον υβριδισµό από το 1854. Σαν επιστήµη όµως µορφοποιείται στις αρχές του 20ου αιώνα.
5. Παστερίωση (1863): Είναι η διαδικασία κατά την οποία γίνεται χρήση ήπιας θερµότητας για την καταστροφή ή ελάττωση των µικροβίων. Βρίσκει εφαρµογή κυρίως σε βιοµηχανίες τροφίµων, ποτών και γάλακτος. Επινοήθηκε από τον Γάλλο γιατρό Λουί Παστέρ, από τον οποίο πήρε και το όνοµά της.
6. Χηµική λίπανση µε άζωτο (1918): Το 1918, ο Fritz Haber κερδίζει Βραβείο Νόµπελ για τη διαδικασία σύνθεσης αµµωνίας, που χρησιµοποιείται για να δηµιουργήσει µια νέα κατηγορία λιπασµάτων.
7. Τεχνητή ψύξη (δεκαετία 1950): Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι αναζητούσαν τρόπους διατήρησης των τροφίµων για µεγαλύτερο διάστηµα. Μόλις, όµως το 1755, ο Σκωτσέζος καθηγητής William Cullen σχεδίασε το πρώτο µηχάνηµα ψύξης. Ψυγεία-βαγόνια εισήχθησαν στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1840 για τη βραχυπρόθεσµη µεταφορά γαλακτοκοµικών προϊόντων. Τον 20ο αιώνα οι βιοµηχανίες κρέατος και οι µεταφορικές εταιρίες χρησιµοποιούσαν σε ευρεία κλίµακα ψυγεία.
8. Πράσινη Επανάσταση (µέσα 20ου αιώνα): Ο συνδυασµός της χρήσης λιπασµάτων και βελτιωµένων σπόρων άλλαξαν ριζικά την παγκόσµια παραγωγή τροφίµων. Ο Αµερικανός βιολόγος, Norman Borlaug, ο οποίος αποκαλείται και πατέρας της πράσινης επανάστασης, ουσιαστικά µε αυτή την επιστηµονική προσέγγιση έσωσε από την πείνα 1 εκατ. ανθρώπους.
http://www.agronews.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *