Ο Δημήτρης Αρτέμης ήταν ο τελευταίος μιας σειράς βοσκών που είχαν τα κοπάδια τους στο ιερό νησί της Κέρου και ατύπως και ο φύλακας των εκεί αρχαιοτήτων.

Ήταν η ψυχή της Κέρου, ο Δημήτρης Αρτέμης, ο βοσκός για τους πολλούς και το αερικό για τους λιγότερους, αυτούς που ήξεραν και διάβαζαν τον τρόπο του και τις κινήσεις του, όταν πηγαίναμε από το Κουφονήσι με βάρκα στο ιερό νησί, να περπατήσουμε μέσα στη σιωπή της ιστορίας ή να ακούσουμε κάποιον ήχο από τον πανάρχαιο μύθο που τον θέλει ως τον τόπο που η Λήδα στην αυγή της ιστορίας γέννησε τον Απόλλωνα και την Άρτεμη.

Ξεναγός μας σε αυτό το ταξίδι της μνήμης ήταν πάντα ο Δημήτρης, ο οποίος έπαιζε και τον ρόλο του φύλακα των ταπεινών αρχαιοτήτων στην επιφάνεια της γης, αλλά και των θησαυρών που πολλοί φαντάζονταν πως ήταν κρυμμένοι κάτω από το χώμα. Ο ίδιος είχε περπατήσει όλο το νησί από άκρη σε άκρη και ήξερε κάθε πέτρα του και κάθε χαραμάδα που είχε δροσιά νερού και βράχο όπου έβρισκαν καταφύγιο και στέγη τα κατσίκια του.
Γεννημένος στον Ποταμό της Αμοργού, όπου κατοικεί ακόμη η οικογένειά του, ο Δημήτρης έζησε πολλά χρόνια πάνω στην Κέρο με μόνη του συντροφιά τον σκύλο του τον Μπέη και την εγκατέλειπε μόνο κατά την περίοδο των εορτών και όταν ήταν σίγουρος ότι δεν θα κακοπάθει το κοπάδι του, ενώ σπάνιες ήταν οι φορές, και αυτό συνέβαινε μόνο σαν είχε να παραδώσει σφαχτά στα εστιατόρια του Κουφονησιού, που καλούσε ένα καΐκι και περνούσε απέναντι για λίγες ώρες και επέστρεφε.
Όπως χαρακτηριστικά έλεγε: «Εδώ πάνω, στο νησί, έχω την ησυχία μου, βρήκα την ψυχική γαλήνη μου! Μπορεί να είμαι ερημίτης, αλλά μ΄ αρέσει αυτή η μοναξιά, απολαμβάνω την αίσθηση της ελευθερίας μου στην εξοχή! Δεν έχω κανέναν να μου πει τι να κάνω, να μου ζητήσει να πάω πιο πέρα τα ζώα μου για να βοσκήσουν. Είναι η ζωή μου όλη εδώ…».
Ο Δημήτρης Αρτέμης άφησε την τελευταία του πνοή στις 24 Ιανουαρίου 2012 και κηδεύτηκε στην μικρή του πατρίδα, τον Ποταμό της Αμοργού. Μαζί του έκλεισε και η τελευταία σελίδα της ποιμενικής ζωής πάνω σε αυτό το νησί, όπως αυτή διατηρήθηκε μέχρι τις μέρες μας.
Το 1996 η κα Μαρίνα Κουνενάκη γύρισε ταινία για τη ζωή του με τίτλο «Τ’ αερικά της Κέρου», η οποία βραβεύτηκε μάλιστα σε διάφορα φεστιβάλ.
Δείτε τη στο βίντεο που ακολουθεί…

http://clopyandpaste.blogspot.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *