ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ


Η Τοπική Κοινότητα Ξινού Νερού ανήκει στο Δήμο Αμυνταίου και είναι ένας σύγχρονος οικισμός 1.300 κατοίκων. Βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα της Μακεδονίας, σε υψόμετρο 650μ., 30 χιλιόμετρα ΝΑ της Φλώρινας και 5 χιλιόμετρα ΒΔ του Αμυνταίου.
Το κύριο χαρακτηριστικό του οικισμού δηλώνεται ήδη από την ονομασία του η οποία, είτε στη σημερινή της μορφή, είτε σε αυτήν που είχε κατά την Τουρκοκρατία (Εξί Σου), παραπέμπει στην ύπαρξη πηγών φυσικού μεταλλικού νερού εξαιρετικής ποιότητας.
Τα αγγεία και η σιδερένια αιχμή τα οποία τυχαία έχουν βρεθεί κοντά στον σύγχρονο οικισμό του Ξινού Νερού αποτελούν ένδειξη για ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή ήδη από την αρχαιότητα. Το χωριό διατηρεί στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, από τα οποία ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου στην πλατεία του χωριού που κτίστηκε το 1910 και χρησιμοποιήθηκε από τους συμμαχικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ως Νοσοκομείο.
Στο Ξινό Νερό οργανώνεται κάθε χρόνο το Καρναβάλι, ένα από τα μεγαλύτερα και μακροβιότερα της περιοχής, ενώ εκδηλώσεις γίνονται την Πρωτομαγιά στο Ραντόσι, ορεινή τοποθεσία με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά.
Το Ξινό Νερό διαθέτει πλούσιες πηγές οξυανθρακούχου ασβεστούχου φυσικού μεταλλικού νερού. Τα νερά που αναβλύζουν από τις πηγές του χωριού εμφιαλώνονται στο τοπικό εργοστάσιο αυτόματης εμφιάλωσης,
Κύρια χαρακτηριστικά του νερού είναι η διαύγεια και η περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία μετάλλων ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου, απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Στο φυσικό εμπλουτισμό των πηγών με ελεύθερο διοξείδιο του άνθρακα οφείλεται η καθαρότητα και η ιδιαιτερότητα της γεύσης του νερού.








Το Ξινό Νερό ανήκει στην κατηγορία των ιαματικών πηγών, με έρευνες να έχουν επιβεβαιώσει την ευεργετική του δράση στο συκώτι και τα νεφρά, ενώ είναι γνωστό ότι είναι διουρητικό και βοηθά στην πέψη.
πληροφορίες xino-nero.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *