«……..Αποφασίζουμε την τελική διάθεση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Αιγιαλείας της Π.Ε. Αχαΐας σε νόμιμα λειτουργούσα εγκατάσταση διάθεσης (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων, Χ.Υ.Τ.Α.), κατά παρέκκλιση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) Δυτικής Ελλάδας.
Η προσωρινή αυτή διαχείριση επιβάλλεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Δήμο Αιγιαλείας, να προστατευθεί η δημόσια υγεία, να αποτραπεί η τυχόν ενεργοποίηση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων(Χ.Α.Δ.Α.), λόγω της μη εισέτι υλοποίησης των αντίστοιχων υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που προβλέπονται από τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και έχει ως ακολούθως:
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας Απόφασης, τα ημερησίως παραγόμενααστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) του Δήμου Αιγιαλείας Π.Ε., καθώς και τα αστικά απόβλητα που είναι σωρευμένα στους οικισμούς του Δήμου, έως την ποσότητα των δώδεκα χιλιάδων τόνων (12000) θα διατίθενται σε Χ.Υ.Τ.Α. εντός της ΠεριφέρειαςΔυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα:
5500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 3ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Κακοπετριά» του Δ. Ακτίου –Βόνιτσας»….
λέει η απόφαση του συντονιστή Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων νήσων, της 28 03 2018

Τι λέμε εμείς;
Κατά πρώτον, το μάθαμε από τις «εφημερίδες» τα μπλόγκ δηλαδή, ενώ στις 29 03 2018 και στις 31 03 2018 που είχαμε Οικονομική Επιτροπή, ο Δήμαρχος δεν έβγαλε κιχ.
Στις 23 03 2018 είχαμε Δημοτικό Συμβούλιο και δεν είχαμε καμία ενημέρωση για τα μελλούμενα.
Επειδή είναι βέβαιο πως τέτοιου είδους αποφάσεις δεν παίρνονται χωρίς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, θεωρούμε πως η απόκρυψη του ελέφαντα πίσω από τον θάμνο, δείχνει τον φόβο του Δημάρχου και προπαντός την αδυναμία του να χειριστεί το θέμα.
Γιατί, σε έναν χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που δεν λειτουργούσε όπως έπρεπε (το είχαμε διαπιστώσει με επιτόπιο έλεγχο), που επιτόπιοι έλεγχοι των υπηρεσιών περιβάλλοντος της αποκεντρωμένης διοίκησης υποδεικνύουν προβλήματα κατασκευής και λειτουργίας, που και αυτά τα μαθαίνουμε από καταγγελίες ενεργών πολιτών που προκάλεσαν απαντητικά έγγραφα των σχετικών υπηρεσιών, σε έναν ΧΥΤΑ που λειτουργεί με πλήρη αδιαφάνεια και ανυπαρξία ελέγχου, δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για το αποτέλεσμα της επιπλέον χρήσης του με τα απορρίμματα και άλλων.
Άλλωστε, το ότι παίρνουμε την μερίδα του λέοντος (5.500 από τους 13.000 τόνους), μας βάνει σε σκέψεις για το πως μας βλέπουν οι άλλοι για την λύση των προβλημάτων τους.
Επειδή το έργο το έχουμε ξαναδεί και ως δήθεν αντίσταση στις άνωθεν εντολές για την χρήση του ΧΥΤΑ και ως άτακτη υποχώρηση χωρίς δήθεν, επειδή πιθανόν η πλημμελής οργάνωση του Δήμου και του Φορέα που διαχειρίζεται το ΧΥΤΑ μας κάνει εύκολη λεία κάθε φορά, επειδή αυτά είναι θέματα διαχείρισης των κοινών, ζητούμε δημόσια ενημέρωση για την κατάσταση του ΧΥΤΑ και πλήρη αποτύπωση του υπάρχοντος μηχανισμού ελέγχου από τις υπηρεσίες του Δήμου ή όποιες είναι αρμόδιες, που να πιστοποιούν την επαρκή και νόμιμη λειτουργία του ΧΥΤΑ ώστε να υποδέχεται τα δικά μας και επιπλέον απορρίμματα.
Ασφαλώς, η παράλειψη του Δημάρχου να ενημερώσει για τα ανωτέρω, συνιστά σοβαρή παράβαση των καθηκόντων του και ενισχύει τις υποψίες ότι οι διαμαρτυρίες είναι προσχηματικές και τα δάκρυα κροκοδείλια, με σκοπό να δείξει στους δημότες που ευλόγως ανησυχούν ότι ο ίδιος κόπτεται για τη δημόσια υγεία, ενώ είναι φανερό ότι οι προτεραιότητές του είναι εντελώς διαφορετικές….
Καλή Ανάσταση! Υγεία και αγάπη σε όλους,
Ανάσταση και στον τόπο μας!
Βόνιτσα, 04 04 2018

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *