Το σχέδιο είναι η δημιουργία ενός οικολογικού νησιού – Περιλαμβάνει την κατασκευή 12 βιλών και ενός κύριου κεντρικού κτιρίου δυο επιπέδων με 7 πολυτελείς σουίτες, πισίνες, τεχνητή λίμνη, χώρους σπα, αίθουσα προβολών, κουζίνα, καθιστικά, κοινόχρηστους χώρους
Το πράσινο φως για την μεγάλη επένδυση των 160 ευρώ στο Σκορπιό, της οικογένειας Ριμπολόβλεφ άναψε και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μιας και στην τελευταία συνεδρίαση της γνωμοδότησε θετικά για την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Σκορπιό.
Θετική ήταν η αντίδραση των ανθρώπων του Σκορπιού που ήρθε λίγο μετά με την δήλωση του εκπροσώπου του Ρώσου ιδιοκτήτη του Σκορπιού, Sergey Chernitsyn, ο οποίος επισήμανε: «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων σχετικά με την στρατηγική μελάτη περιβαλλοντικής εκτίμησης. Είναι σημαντικό να διαπιστώνουμε ότι τα μέλη του συμβουλίου αναγνωρίζουν την σπουδαιότητα της επένδυσης για την περιοχή».
Στο συμβούλιο το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά έδωσε το παρών και ο περιφερειακός σύμβουλος Λευκάδας Θεόδωρος Βερύκιος ο οποίος επισήμανε ότι το παράδειγμα του μοντέλου ανάπτυξης στο Σκορπιό θα μπορούσε να ακολουθηθεί και σε άλλα μικρά νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου:
«Είναι θετικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβούλιου ψήφισε υπερ. Είναι ακόμη πιο θετικό ότι από τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΠΕ Λευκάδας δεν υπήρξε καμιά αρνητική τοποθέτηση. Η ΣΜΠΕ όπως και το ΕΣΧΑΣΕ είναι από τις αρτιότερες μελέτες που έχω δει στο διάστημα της δωδεκαετούς αυτοδιοίκητης μου πορείας. Υπάρχουν μόνο μικροπαρατηρησεις που θα διορθωθουν.Ειναι επιπλέον πρωτοποριακές γιατί εξασφαλίζουν οικολογική και οικονομική αειφορεια σε ένα μικροσύστημα όπως η νήσος Σκορπιός σεβόμενες απόλυτα το περιβάλλον. Μπορούν δε να αποτελέσουν μοντέλο ανάπτυξης και για άλλα μικρά νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Σαν πρώην Δήμαρχος Νυδρίου και Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας γνωρίζω πολύ καλά την προστιθέμενη αξία στην οικονομία και στο prestige της Λευκάδας και του Ιονίου που πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια ο Σκορπιός και ο μύθος του Ωνάση .Με ικανοποίηση βλέπω ότι μια ελληνική εταιρεία η ΜΥΚΗΝΑΙ ΑΕ και οι νέοι ιδιοκτήτες με το εξαιρετικά χαμηλό προφίλ θέλουν να συντηρήσουν και να διατηρήσουν τον μύθο του Σκορπιού αναβαθμίζοντας το τουριστικό και όχι μόνο προϊόν της Λευκάδας και του Ιονίου. Άλλωστε η επένδυση είναι πρωτοποριακή στην Ελλάδα και θα δημιουργήσει οφέλη μέσα στην κρίση».
Η θετική εισήγηση του περιφερειακού Συμβουλίου έγινε με γνώμονα:
α) Τη θετική απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας της ΠΙΝ στη Λευκάδα, αριθ. αποφάσεως 94051/14525/2-01-2017) για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ειδικού Σχεδιασμού Στρατηγικών επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι και οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.
β) Τις αρχές της Περιφερειακής Αρχής για την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την προστασία και σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και του συνόλου των πολιτών
γ) Την προϋπόθεση της διατήρησης της βιοποικιλότητας λόγω του χαρακτηρισμού της περιοχής ως Natura 2000
δ) Την κατάταξη του Σκορπιού στην κατηγορία των «μικρών νησιών με προβλήματα ανάπτυξης» και χωρική ενότητα με ήπια ανάπτυξη και ειδικές εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
ε)Την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ιδιαίτερα της νομοθεσίας για την απασχόληση αλλοδαπών
Το έργο των 160 εκατομμυρίων ευρώ
Η βασική ιδέα της ανάπλασης, σύμφωνα με την οικογένεια Ριμπολόβλεφ, είναι η δημιουργία ενός οικολογικού νησιού με τη μέγιστη δυνατή χρήση του υπάρχοντος τοπίου και της δομής αλλά και της απαράμιλλης ομορφιάς. Σύμφωνα με το σχέδιο το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 12 βιλών και ενός κύριου κεντρικού κτιρίου δυο επιπέδων με 7 πολυτελείς σουίτες, πισίνες, τεχνητή λίμνη, χώρους σπα, αίθουσα προβολών, κουζίνα, καθιστικά, κοινόχρηστους χώρους.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Σκορπιού, η κατασκευή προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια περίπου. Αυτές τις ημέρες έχει ξεκινήσει η προεργασία της ανάπλασης του νησιού, όπως η μεταφορά δένδρων και του γρασιδιού. Ολόκληρη η επένδυση υπολογίζεται στα 160 εκατ. ευρώ.
Εκτός από το βασικό κτίσμα, θα χτιστούν 12 νέες βίλες, θα γίνει ανακαίνιση του ανατολικού (eastbeach) και νότιου (southbeach) παραλιακού σπιτιού. Επίσης θα εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις όπως τα γήπεδα τένις και ποδοσφαίρου, ενώ θα εκσυγχρονιστεί και η περιοχή της φάρμας. Παράλληλα θα δημιουργηθούν παιδότοποι και χώροι περιήγησης.
ΠΗΓΗ protothema.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *