Μοιάζει σαν να έχει δημιουργηθεί από το πινέλο ενός παγκοσμίου φήμης αρτίστα. Στην πραγματικότητα όμως δεν χρειάζεται την παραμικρή εξωγενή παρέμβαση για να αιχμαλωτίσει τις αισθήσεις. Πρόκειται για ένα ασύλληπτο φυσικό φαινόμενο, το οποίο δεν μπορεί να λείπει από καμία λίστα με τα πιο εντυπωσιακά θεάματα στον κόσμο.

Ο λόγος για την περίφημη κόκκινη παραλία της Κίνας, που βρίσκεται στο Δέλτα του ποταμού Liaohe, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Παντζίν. Συνιστά το μεγαλύτερο υγροβιότοπο του κόσμου, φιλοξενώντας το πιο ολοκληρωμένο οικοσύστημα παγκοσμίως.


Το μοναδικό κατακόκκινο τοπίο δημιουργείται από ένα σπάνιο είδος θαλάσσιων φυκιών, που ονομάζονται Σουέντα. Το φυτό αυτό διακρίνεται από τρομερή δύναμη ζωής και ξεκινά να αναπτύσσεται την άνοιξη. Στην αρχή είναι πράσινο, αλλά όσο γερνάει ερυθροποιείται και πριν πεθάνει γίνεται κατακόκκινο. Αυτό συμβαίνει κάθε Σεπτέμβριο, οπότε και η περιοχή μοιάζει σαν να καλύπτεται από τεράστιο κόκκινο χαλί, που δημιουργεί αυτό το απίθανο τοπίο.

Εκεί βρίσκουν καταφύγιο 400 είδη άγριων ζώων και περισσότερα από 260 είδη πουλιών. Μεταξύ άλλων, στον αχανή αυτό βάλτο ζουν οι απειλούμενοι με εξαφάνιση γερανοί Κρόουν και οι Γλάροι Μπλακ Πιντ. Η περιοχή είναι στους Κινέζους γνωστή και ως το «σπίτι των γερανών».

Το 1988 η «παραλία» ανακηρύχθηκε προστατευόμενη από την κινεζική κυβέρνηση, προκειμένου να διατηρηθεί ασφαλές ολόκληρο το οικοσύστημα. Το μεγαλύτερο μέρος της είναι φυλασσόμενο και μη προσβάσιμο στο κοινό. Στο μικρό τμήμα που επιτρέπεται η επίσκεψη τουριστών – οι οποίοι συρρέουν φυσικά κατά χιλιάδες απ’ όλο τον κόσμο – έχουν στηθεί μεγάλες ξύλινες πλατφόρμες για την απαιτούμενη παρατήρηση.
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress