ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι η γρίπη των πτηνών (H5N8) είναι σε έξαρση το τελευταίο διάστημα σε χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης (Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ιρλανδία, Γαλλία).

Πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν περιστατικά και σε νοτιότερες περιοχές (Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία). Η πλειοψηφία των περιστατικών αφορά άγρια πτηνά.

Ωστόσο, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού αυξάνεται και ο αριθμός εστιών σε πτηνοτροφικές μονάδες.

Η επιδημιολογική κατάσταση φαίνεται να έχει κοινά με αυτή των ετών 2016/2017. Στην Ελλάδα τότε καταγράφηκαν 12 άγρια πτηνά φορείς του ιού και 6 εστίες μόλυνσης σε πτηνοτροφεία.

Δεδομένου ότι οι μεταναστευτικές μετακινήσεις ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας είναι αυξημένες αυτή την περίοδο, κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, όχι μόνο του προσωπικού υπηρεσιών, των μελών ιδιωτικών φορέων που λόγω δραστηριότητας έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή μαζί τους (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, φύλακες φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ορνιθολόγοι, κέντρα περίθαλψης κλπ), αλλά και των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς άγριων πουλιών.

Σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, οι πολίτες καλούνται να μην τα πλησιάζουν και τα αγγίζουν, αλλά να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές (κτηνιατρεία, δασικές υπηρεσίες, θηροφυλακή, Φορέα Διαχείρισης) ώστε να λαμβάνονται δείγματα που θα εξεταστούν για γρίπη των πτηνών από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Στις οικόσιτες εκτροφές πουλερικών, τα µέτρα βιοασφάλειας περιλαµβάνουν:

τη διατήρηση των πουλερικών σε κλειστούς, περιφραγµένους χώρους,
την κάλυψη των ανοιγµάτων των ορνιθώνων µε σήτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύµµατα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών µε άγρια πτηνά,
το διαχωρισµό της εκτροφής νησσών και χηνών από άλλα πουλερικά,
τον καλό καθαρισµό του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να µην υπάρχουν σπόροι και νερά που να προσελκύουν τυχόν µολυσµένα άγρια πτηνά,
τη χορήγηση νερού και τροφής στα πουλερικά σε κλειστό χώρο, που δεν είναι προσβάσιµος από τυχόν µολυσµένα άγρια πτηνά,
τον περιορισµό στο ελάχιστο του χρόνου επαφής των ατόµων στην εκτροφή µε τα πτηνά, σε περίπτωση υποψίας της νόσου,
τη µη απόρριψη νεκρών πτηνών στο ύπαιθρο,
τον καθαρισµό και την αντισηψία των χεριών των ατόµων που ασχολούνται µε την φροντίδα των πουλερικών,
τον καθαρισµό και την απολύµανση των υποδηµάτων σε δοχεία µε κοινά απολυµαντικά (τα οποία ανανεώνονται τακτικά) πριν την είσοδο και την έξοδο από τον ορνιθώνα.

Για περισσότερες οδηγίες για τα μέτρα βιοασφάλειας πατήστε εδώ
Παϊσιάδης Σταύρος
ΠΗΓΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *