Προκειμένου να βοηθηθούν οι καταναλωτές στην Ευρώπη να επιλέξουν το κατάλληλο καύσιμο για το αυτοκίνητό τους, η ΕΕ συμφώνησε σε νέες απαιτήσεις σήμανσης για τα καινούργια αυτοκίνητα και τα πρατήρια καυσίμων.
Από τις 12 Οκτωβρίου αναμένεται να εφαρμοστεί και στη χώρα μας η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για αλλαγή της σήμανσης στα καύσιμα. Μέσω αυτής της κατηγοριοποίησης θα επιτευχθεί η σωστή διάκριση των καυσίμων με την οποία και θα πρέπει να συμμορφωθούν τόσο τα πρατήρια όσο και τα όχηματα.
Αυτή η σήμανση θα βρίσκεται:
• Στα καινούργια αυτοκίνητα, στην περιοχή της τάπας πλήρωσης καυσίμου
• Στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου. Στην περίπτωση νεότερων αυτοκινήτων, μπορεί να εμφανίζεται στις οδηγίες χρήσης του αυτοκινήτου μέσω της κεντρικής οθόνης στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.
• Στην αντλία καυσίμου όλων των πρατηρίων καυσίμων και στο ακροφύσιο της αντλίας.
• Στα καταστήματα εμπορίας αυτοκινήτων.
Ποια αυτοκίνητα επηρεάζονται από αυτήν την αλλαγή:
• Μοτοποδήλατα, μοτοσυκλέτες, τρίκυκλα και τετράκυκλα
• Επιβατικά αυτοκίνητα
• Ελαφρά φορτηγά
• Μεσαία και βαρέα φορτηγά
• Λεωφορεία
Επηρεάζονται όλα τα οχήματα ανεξαρτήτως ηλικίας;
Όχι. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί τις σημάνσεις μόνο στα καινούργια οχήματα που τίθενται σε κυκλοφορία για πρώτη φορά ή έχουν ταξινομηθεί μετά τις 12 Οκτωβρίου 2018. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν
συστήνουν την τοποθέτηση σήμανσης στα παλαιότερα οχήματα. Παρακαλούμε όπως έρθετε σε επικοινωνία με τον τοπικό αντιπρόσωπο αν χρειαστείτε βοήθεια για το ποιο καύσιμο είναι το καταλληλότερο για χρήση στο αυτοκίνητό σας.
Πότε αυτές οι σημάνσεις θα εφαρμοστούν στα κράτη μέλη της ΕΕ;
Μετά τις 12 Οκτωβρίου 2018, η σήμανση θα τοποθετηθεί στα καινούργια οχήματα και σε όλες τις αντλίες βενζίνης, πετρελαίου, υδρογόνου, συμπιεσμένου φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και υγραερίου που είναι τοποθετημένες στα πρατήρια καυσίμων στην ΕΕ, με ξεκάθαρο τρόπο για τους καταναλωτές.
Καθώς αυτή είναι η ημερομηνία εφαρμογής, οι κατασκευαστές οχημάτων και τα πρατήρια καυσίμων θα ξεκινήσουν να τοποθετούν αυτές τις σημάνσεις για μια μεταβατική περίοδο πριν τις 12/10/2018.
Αν το αυτοκίνητο μου είναι ηλεκτρικό με αφορούν αυτές οι σημάνσεις;
Ναι, εφόσον έχετε ένα υβριδικό-ηλεκτρικό αυτοκίνητο, καθώς χρειάζεται ανεφοδιασμό με το κατάλληλο καύσιμο. Στην παρούσα φάση βρίσκεται υπό
σχεδίαση ένα παρόμοιο σετ σημάνσεων και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή στο μέλλον.
Ταξιδεύω στο εξωτερικό θα βρω τη σήμανση στα πρατήρια καυσίμων των άλλων χωρών;
Οι νέες σημάνσεις θα χρησιμοποιηθούν και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Ελβετία και την Τουρκία.
Σκοπεύω να ταξιδέψω στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τι συμβαίνει με το BREXIT;
Εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα εφαρμόσει τις αποφάσεις μετά το Brexit, αλλά στα καινούργια οχήματα οι σημάνσεις θα τοποθετούνται στη γραμμή παραγωγής και άρα τα αυτοκίνητα που θα διατίθενται στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσουν να έχουν αυτές τις σημάνσεις.
Αναφορικά με την πλήρωση μη σωστού καυσίμου
Ο λαιμός του ντεπόζιτου ενός βενζινοκίνητου αυτοκινήτου είναι επίτηδες μικρότερος από το ακροφύσιο της αντλίας καυσίμου. Παρόλο που αυτό βοηθά τους καταναλωτές να μην βάλουν πετρέλαιο σε ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο, είναι πιθανό κάποιος καταναλωτής να βάλει ακούσια βενζίνη σε ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο παρά τις σημάνσεις που γράφουν «πετρέλαιο» γύρω από την τάπα πλήρωσης καυσίμου. Οι καταναλωτές είναι υπεύθυνοι για την
πλήρωση με το κατάλληλο καύσιμο (βενζίνη ή πετρέλαιο). Αυτό το πληροφοριακό υλικό δεν αφορά τις περιπτώσεις που ένας καταναλωτής μπορεί ακούσια να βάλει βενζίνη σε ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο. Οι νέες σημάνσεις και αυτό το πληροφοριακό υλικό ενημερώνουν τους καταναλωτές για την καταλληλότητα του συγκεκριμένου καυσίμου για το αυτοκίνητό τους.
Πώς θα μοιάζουν αυτές οι σημάνσεις;
Το σχήμα της σήμανσης βενζίνης θα είναι ένας κύκλος (το “E” σημαίνει για συγκεκριμένα συστατικά στοιχεία που περιέχονται στη βενζίνη):

Το σχήμα της σήμανσης πετρελαίου είναι τετράγωνο (το “B” σημαίνει για συγκεκριμένα συστατικά στοιχεία που περιέχονται στο πετρέλαιο, το “XTL” σημαίνει συνθετικό πετρέλαιο το οποίο δεν προέρχεται από το αργό πετρέλαιο):

Το σχήμα των σημάνσεων για τα αέρια καύσιμα έχει σχήμα διαμαντιού:

ΠΗΓΗ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *