ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Γράφει: ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ
  Οι πρόωρες εκλογές θεωρούνται πλέον δεδομένες, μετά και την σημερινή κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα στελέχη κομμάτων και έγκριτοι αναλυτές εκτιμούν ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου είναι η πιο πιθανή χρονική στιγμή για να στηθούν οι κάλπες χωρίς ωστόσο να αποκλείουν εκλογές προς το τέλος της Άνοιξης, ή στις αρχές του Καλοκαιρού…….
Σε κάθε περίπτωση, η χώρα με την κίνηση Τσίπρα μπαίνει σε προεκλογική τροχιά και θα είναι αρνητική εξέλιξη για την οικονομία και την κοινωνία να διατηρείται ες αεί το προεκλογικό κλίμα, με τις όποιες κομματικές αντιπαραθέσεις το συνοδεύουν. Η έξοδος από την οικονομική κρίση όπως και η κρισιμότητα των εθνικών θεμάτων και των γεωπολιτικών εξελίξεων απαιτούν, πρωτίστως, πολιτική σταθερότητα και συναίνεση του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας. Θα είναι τραγικό λάθος να υποβαθμιστούν και να μη αξιολογηθούν σωστά οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την Ελλάδα, τα τεκταινόμενα στη γειτονιά μας με τον Ερντογάν να παραπαίει και να προσπαθεί να σώσει το τομάρι του, αλλά και τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, από στιγμή σε στιγμή και χωρίς να προλάβουμε να το συνειδητοποιήσουμε. Ο κίνδυνος αιφνιδιασμού, από την εξελικτική πορεία των γεγονότων, είναι όχι υπαρκτός, αλλά σφόδρα πιθανός.
Η Κίνηση Τσίπρα
Η κίνηση Τσίπρα, μάλλον, δεν αιφνιδίασε κόμματα και πολιτικούς αναλυτές, αφού, πριν σχεδόν ένα μήνα, είχε ζητήσει εκλογές, όχι, βέβαια, με επιτακτικό τρόπο. Πράγμα, που προ ιδέαζε ότι κάποια στιγμή και δοθείσης ευκαιρίας, θα έθετε το θέμα με πιο εμφατικά και συγκεκριμένα με την κατάθεση πρότασης μομφής.
Αυτούς που αιφνιδίασε ήταν τα στελέχη του κόμματός του και τους συνεργαζόμενους με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αφορμή, ωστόσο, δόθηκε από την κάκιστη -ή πιο σωστά- τη μη διαχείριση της κακοκαιρίας από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής και τις οδυνηρές συνέπειές της στους κατοίκους της Πρωτεύουσας, οι οποίοι, ακόμα και σήμερα πληρώνουν βαρύ το τίμημα της ανυπαρξίας του κρατικού μηχανισμού.
Γι αυτό το χάλι, ουδείς αισθάνθηκε την ανάγκη, ουδείς φιλοτιμήθηκε να υποβάλει την παραίτησή του, αλλά αρκέστηκαν, όλοι τους, υπεύθυνοι και ανεύθυνοι, σε μια ανέξοδη και υποκριτική συγγνώμη.
Η πρωτόγνωρη αυτή κυβερνητική απραξία, προστέθηκε στην αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας και στην αδυναμία της κυβέρνησης να τιθασεύσει την ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών σε καύσιμα και τρόφιμα. Όλα αυτά έχουν θυμώσει τους Έλληνες, ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων, οπότε αποτελούν μια γερή βάση για λαϊκή αποδοχή της κίνησης Τσίπρα.
Βέβαια, η κίνηση Τσίπρα έχει και μια άλλη αφετηρία, που είναι ίσως, η ουσιαστικότερη και η πιο κοντινή στην αλήθεια. Είναι η εσωκομματική αμφισβήτησή του, που απειλεί την κυριαρχία του, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ με διάσπαση. Είναι και οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατρακυλά και να ελαχιστοποιείται η ποσοστιαία απόστασή του από το ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι με την κίνησή του θα επιβληθεί των εσωκομματικών του αντιπάλων και θα καταδείξει ότι αυτός είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του κόμματος και ότι χωρίς αυτόν, η παράταξη δεν έχει μέλλον. Και είναι αυτό η αλήθεια…
Επιπλέον θεωρεί ότι θα αναδειχθεί στη Βουλή το κενό που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφού ο νέος ηγέτης του κ. Ανδρουλάκης δεν θα έχει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει το ταλέντο και τις ηγετικές του δυνατότητες.
Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού πολλά πράγματα θα ξεκαθαρίσουν και κυρίως θα δοθεί η ευκαιρία να καταλήξει κάποιος, για το αν βρίσκονται κοντά, ή μακρυά οι εκλογές.
Η κυβέρνηση, νιώθοντας μια κάποια ασφάλεια από τα ευνοϊκά δημοκοπικά ευρήματα, δεν έχει λόγους να θέλει εκλογές. Ωστόσο, γεγονότα, όπως αυτό, της μη αντιμετώπισης της κακοκαιρίας, η όξυνση της πανδημίας και η ακρίβεια, αλλάζουν άρδην τις απόψεις της κοινής γνώμης. Πράγμα, που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεασθεί και η θέση της κυβέρνησης, σε ότι αφορά το χρόνο διενέργειας των εκλογών.
Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το ρεύμα ανόδου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που- προς το παρόν- καρπώνεται ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι και η ΝΔ θα έχει τις δικές της απώλειες.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε αυτή τη φάση- σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις- γνωρίζει εντυπωσιακή άνοδο, και η ηγεσία του θα θελήσει να μην χάσει το θετικό momentum.
Τα μικρότερα κόμματα έχοντας ξεκινήσει- σε ορισμένα από αυτά-διεργασίες για συμπράξεις και συνεργασίες, δεν θα ήταν αντίθετα στις πρόωρες εκλογές.
Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν, πιστεύω, στη Βουλή, ή στη χειρότερη των περιπτώσεων θα δοθεί το στίγμα, για το που, και πως θα κινηθεί, την επόμενη περίοδο, το πολιτικό σκηνικό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress