Πρωτοβουλία για τη διάσωση των καπναποθηκών Ηλιού Η Ένωση Αγρινίου στηρίζει τις νέες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης προς την κατεύθυνση συντήρησης και αναπαλαίωσης του κτηρίου

Ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα αρχιτεκτονικά στολίδια της πόλης, ταυτισμένα με την σύγχρονη ιστορία του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας, τίθεται για ακόμη μια φορά υπό συζήτηση, μετά από Πρωτοβουλία πολιτών που υπενθυμίζουν προς κάθε αρμόδιο την ανάγκη διάσωσής του. 


Το ετοιμόρροπο κτήριο των καπναποθηκών Ηλιού,που στέκει ακόμη στην οδό Μεσολογγίου, θυμίζει την μακρά καπνοπαραγωγική περίοδο που στήριξε για δεκαετίες την τοπική οικονομία. Οι καπναποθήκες Ηλιού χτίστηκαν το 1930. 
Πρόκειται για ένα ορθογώνιο πέτρινο κτήριο, με τρεις ορόφους και υπερώο, με αυστηρότητα στη μορφολογία των όψεων, με λιτά χαρακτηριστικά και συμμετρική διάταξη των ανοιγμάτων. Σήμερα το κτήριο, έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε αχούρι, έρμαιο στα χέρια επιτήδειων που έχουν εξαφανίσει κάθε είδους μεταφερόμενου υλικού από το εσωτερικό και την περίφραξή του και που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ισοπεδωθεί.
 Ο πρώην πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Γιώργος Καραμητσόπουλος, έφερε και πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα, καταγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση σε ένα κείμενο- αίτημα προς τον δήμαρχο Αγρινίου και το δημοτικό Συμβούλιο και ζητώντας να παρθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες από κάθε αρμόδιο.

Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περί τις 500 υπογραφές που συνηγορούν στην ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στο κτήριο, όπως την αιτείται μέσα από την επιστολή του ο κ. Καραμητσόπουλος. 

Δείτε ολόκληρο το αίτημα προς τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου ΕΔΩ.
 Ο κ. Καραμητσόπουλος , συζήτησε το θέμα με τον δήμαρχο Αγρινίου, ενώ επικοινώνησε και με βουλευτές του νομού, οι οποίοι, όπως εξηγεί, δεσμεύθηκαν να φέρουν το θέμα στη βουλή. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αγρινίου συνέταξε και έστειλε επιστολή προς το Τμήμα κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο να σημειωθεί ότι ανήκουν οι καπναποθήκες Ηλιού και ζητά την άδεια για να προχωρήσει σε εργασίες αντιστήριξης και προστασίας του κτηρίου από περαιτέρω φθορά.
 Απαιτείται βεβαίως και η χρηματοδότηση του έργου όπου θα πρέπει να συμβάλει το Υπουργείο. Ακόμη, το ΤΕΕ Αιτ/νίας μετά από αίτημα των πολιτών που ανέλαβαν την πρωτοβουλία, ανέθεσε σε επιτροπή να εκφράσει γνώμη για την κατάσταση του κτηρίου και να καταθέσει τις προτάσεις της για την διάσωση του, ενώ το θέμα των καπναποθηκών αναμένεται να ενταχθεί στην ημερησία διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου. 
Η Ένωση Αγρινίου, συναισθανόμενη την πραγματικά μεγάλη αξία που έχει η διατήρηση κτηρίων- συμβόλων για την πόλη, όπως το σπουδαίας ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας βιομηχανικό κτήριο των καπναποθηκών Ηλιού, συντάσσεται με την πρωτοβουλία διάσωσης του “μνημείου” και εκφράζει την αισιοδοξία της ότι, με τις απαραίτητες ενέργειες που ήδη εκτυλίσσονται και με την κοινή προσπάθεια πολιτών και φορέων, θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

.e-ea.gr

Άρθρο από:ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΙΝ

Powered by WPeMatico

Από xiromeropress