Πότε να καταβάλλονται τα 534 ευρώ, οι συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας όπως επίσης τα αναδρομικά κληρονόμων και το δώρο Χριστουγέννων. Όλες οι πληρωμές πραγματοποιούνται μέσα στον μήνα.

Ξεκινούν οι πληρωμές μέσα στον μήνα για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, δίμηνες παρατάσεις επιδομάτων ανεργίας, αναδρομικά κληρονόμων, δώρο Χριστουγέννων και για την οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ στους επιστήμονες.

Ειδικότερα αύριο λήγει η προθεσμία για την υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων στο supportemployees.services.gov.gr για τις επιχειρήσεις που έχουν θέσει σε αναστολή τους εργαζόμενους τους μέσα στον Δεκέμβριο.
Επίδομα 534

Παράταση μέχρι αύριο, Τρίτη 5 Ιανουαρίου έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας στις δηλώσεις αναστολών του μηνός Δεκεμβρίου. Η προθεσμία που αφορά τόσο τις αρχικές δηλώσεις όσο και τις ορθές επαναλήψεις, από εργοδότες που πλήττονται ή είναι κλειστοί με κρατική εντολή αλλά και από τους εργαζόμενους παρατείνεται μέχρι και αύριο.

Οι πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ θα γίνουν μαζί για εργαζόμενους κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων τον Ιανουάριο. Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης οι πληρωμές αναμένεται να γίνουν από τις 12 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι των οποίων συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ. Επίσης, δεν απαιτείται δήλωση ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση «Εργάνη» μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη του έως 31 Δεκεμβρίου. Εντός της ίδιας προθεσμίας, είναι δυνατή η υποβολή αρχικών δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων των αναστολών των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.

Σε περίπτωση εργαζόμενου, με δύο ή παραπάνω εργοδότες, η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα λάβει υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του (το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετράται μια φορά και δεν αθροίζεται) και ως ποσό αναφοράς λογίζεται το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχούν σε 30 ημέρες.
Επιδόματα ανεργίας

Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Νοεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης ολοκληρώθηκε εντός του Δεκεμβρίου και η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021. Παράλληλα θα καταβληθεί και ο πρώτος μήνας της δίμηνης παράτασης για όσους ανέργους έληξε η επιδότηση μέσα στον Δεκέμβριο.

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ. Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση και δεν έχουν επωφεληθεί από τις προηγούμενες παρατάσεις του πρώτου 8μηνου του 2020.

Επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα της παράτασης, θα λάβουν ποσό αναλογικό, με βάση τις ημέρες ανεργίας τους.
Αναδρομικά κληρονόμων

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στις 10 με 15 Γενάρη θα γίνει μία μεγάλη εμβόλιμη πληρωμή στους δικαιούχους των αναδρομικών κληρονόμων ενώ μετά τον Φεβρουάριο θα γίνει η δεύτερη πληρωμή,δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, οι θανόντες των οποίων οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις, ανέρχονται σε 172.222 και ήδη έχουν υποβληθεί περίπου 140.000, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές περιέχουν και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται:

• Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς.
• Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών.
• Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.
Οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε 100.000 επιστήμονες

Μέσα στον μήνα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ 100.000 σε επιστήμονες. Το επίδομα θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, λογιστές, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές, οικονομολόγοι και κτηνίατροι.

Την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δικαιούνται μόνο όσοι έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Η πλατφόρμα για το επίδομα αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Ιανουάριο και ο στόχος είναι η ενίσχυση να δοθεί το αργότερο στα τέλη του μηνός. Εκτός επιδόματος μένουν οι έμμισθοι επιστήμονες, προκειμένου να ενισχυθούν οι νέοι με δραστηρότητα έως 5 έτη και όσοι πλήττονται επαγγελματικά.

Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.
Δώρο Χριστουγέννων

Μέσα στον μήνα και σε κάθε περίπτωση έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 θα λάβουν οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε αναστολή τον Δεκέμβριο του 2020 το υπόλοιπο μέρος του δώρου Χριστουγέννων. Δηλαδή το κράτος θα πιστώσει στους λογαριασμούς των εργαζομένων που μπήκαν σε αναστολή το δώρο Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στην περίοδο 1η Δεκεμβρίου ως 31 Δεκεμβρίου 2020. Ουσιαστικά ένας εργαζόμενος που μπήκε σε αναστολή όλο τον Δεκέμβριο θα λάβει ακόμη 73 ευρώ.

Για παράδειγμα:

– ένας εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό (καθαρές αποδοχές 550 ευρώ), σε αναστολή Μάιο, Ιούνιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο μέσα στον μήνα θα λάβει ακόμη 73 ευρώ από το κράτος.
– ένας εργαζόμενος με καθαρό μισθό 650 ευρώ, σε αναστολή μόνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο μέσα στον μήνα θα λάβει ακόμη 73 ευρώ από το κράτος.
– ένας εργαζόμενος με καθαρό μισθό 800 ευρώ, σε αναστολή μόνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο μέσα στον μήνα θα λάβει ακόμη 73 ευρώ από το κράτος.
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *