Την χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ και σε άλλους εργαζόμενους κυρίως του χονδρικού εμπορίου αλλά και απολυμένους από την 1η Μαρτίου προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης που θα παρουσιάσουν σήμερα το πρωί σε κοινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ειδικότερα η ενίσχυση των 800 ευρώ που θα δοθεί στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι ανοιχτές και έχουν πτώση τζίρου, αφορά συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) οι οποίοι θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο θα αφορά τις επιχειρήσεις που αναγκάζονται λόγω οικονομικών να προχωρήσουν σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, όπως είναι οι χονδρέμποροι οι οποίοι παρόλο που δεν έκλεισαν, με κρατική απόφαση, δεν μπορούν να λειτουργήσουν αφού είναι κλειστά όλα τα καταστήματα λιανικής.

Η επέκταση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ αφορά το διάστημα από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου. Ωστόσο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν τελικά αυτοί οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο με το επίδομα των 800 ευρώ ή εάν ο εργοδότης που η επιχείρηση του παραμένει σε λειτουργία, ακόμη και με πτώση του τζίρου, οφείλει να συμπληρώσει το υπόλοιπο έως την πλήρη κάλυψη τη μηνιαίου μισθού του.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης δεν θα έχει την υποχρέωση να καταβάλει ασφαλιστικές υποχρεώσεις αφού έχει δοθεί αναστολή για τρεις μήνες, ενώ όπως είπε ο Πρωθυπουργός θα καταβάλει το κράτος και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων του.

Επίσης θα πρέπει να διασφαλιστεί η καταβολή του μισθού των εργαζομένων που τους αναλογεί για τις δυο πρώτες εβδομάδες του μήνα που εργάστηκαν κανονικά.
Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα για την παροχή των 800 ευρώ βρίσκονται:

-Όσοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους. Ταυτόχρονα το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων αυτών.
-Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας για τους οποίους θα ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής εισφορών.
-Όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου.
-Όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους και μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης που έκλεισαν οι επιχειρήσεις λόγω υποχρεωτικής αναστολής.
Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης θα δοθεί μέσω αιτήσεων που θα κάνουν οι εργοδότες και υπευθύνων δηλώσεων που πρέπει να υποβάλλουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Πως θα κάνουν αίτηση

polites085

Τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην Εργάνη και μέσω αυτής οι εργαζόμενοι θα μπορούν να λάβουν τα 800 ευρώ, ποσό που καλύπτει το διάστημα 15 Μαρτίου- 30 Απριλίου.

Το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες θα πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.
Στην συνέχεια για όσες επιχειρήσεις έχει ανασταλεί η λειτουργία τους θα πρέπει να επιλέξουν την καρτέλα «Ειδικά έντυπα» και από εκεί την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».
Εκεί καλούνται να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία, να αναφέρουν όχι μόνο τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου, αλλά και και εκείνους που μπορεί να εξακολουθούν να εργάζονται (στην περίπτωση που λειτουργεί κάποιος από τους κλάδους της επιχείρησης (πχ στην εστίαση τα delivery).

Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Και οι εργαζόμενοι όμως θα πρέπει ο καθένας ατομικά να υποβάλλει υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Θα πρέπει να αναφέρει:
– τα προσωπικά του στοιχεία,
– τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ),
– τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζεται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις με συγκεκριμένα ΚΑΔ που θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών θα δοθούν διευκρινίσεις από τα αρμόδια υπουργεία για το πως θα υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις.
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress